torstaina 07.02.2013

Ohjelmassa oli asiaa, mutta hyvin suppealta näkökulmalta. Suomessa on yleisenä trendinä laitospaikkojen alasajaminen, ainakin Kymenlaakson alueella ja näin on myös toteutunut. Tehostetussa palveluasumisessa (meillä) asukas saa asua omassa, kylläkin aika pienessä asunnossaan, jossa omat huonekalut, verhot ja tavarat.
Asukkaat, jopa huonokuntoiset tuodaan ruokailemaan yhteisiin tiloihin muiden kanssa, avustetaan ja ohjataan ruokailussa tarvittaessa. Kuntoutus tapahtuu päivittäisten toimien yhtydessä ja fysioterapin viikottaisella tuokioilla (+konsultaatio apu) sekä muun henkilökunnan järjestämällä jokaviikkoisella lihaskunto tms. jumpalla.Viriketoimintaa järjestetään viikottain, jopa useamminkin, jos aikaa liikenee. Ulkoiluttaminen kieltämättä on jää vähiin näin talviaikaan, asukkaiden huonokuntoisuuden ja piha-aluiden huonon huollon vuoksi.
Asukkaat hoidetaan nk. "loppuun" asti, joten ajoittain ollaan tilanteessa, että suurin osa asukkaista on vuodepotilaita, jolloin kuntoutus on jo mahdotonta, ja hoito muuttuu sen mukaisesti. Hoitajia tarvitaan jo tupasti yhtä asukasta kohden, joka on pois toisilta asukkailta.
Henkilökunta joutuu hoitotyön lisäksi tekemään keittiö-, ruoka-, ja pyykkihuollon, joka vie aikaa asukastyöstä. Tähän ei valtiovalta eikä kunnat ota kantaa, vaikka liittotasoilla asiaa on ajettu eteenpäin. Hoitohenkilökuntaa eikä muuta henkilökuntaa lisätä.
Hierarkiaa sairaanhoitajien ja lähihoitajien välillä ei meillä tunneta, sairaanhoitajat osallistuvat perushoittoon, ja lähihoitajat saavat toteuttaa sairaanhoidollisia toimintoja ammatillisuuden ja osaamisen rajoissa.
Omaiset eivät kieltämättä osallistu tarpeeksi asukkaan elämään ja ulkoiluttamiseen, vaan vastuu on henkilökunnalla.
Lääkäripalvelut ovat kyseenalasia. Terveyskeskuslääkäri ei ole asiantuntija monisairaiden, iäkkäiden palveluasumisyksiköissä. Tarvitaan geriatri fyysisillä vastaanotoilla, ei konsultaatioapuna.
Uskon, että asukkaat saavat kohtuu laaduksta hoitoa, kiitos hyvälle ja osaavalle henkilökunnalle!
Omalla paikkakunnallani toimii osaava kotihoito (lähi- ja sairaanhoitajat) sekä kotiutustiimi, joka antaa akuuttia sairaanhoidollista apua kotiutus- ja saattohoitotilanteissa.
Joten hei haloo, ei kaikkialla Suomessa vanhustenhoito ole retuperällä!

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä