maanantaina 10.06.2013

No jo on valintoja tehty....Rikos ja rangaistus, voiko sanoa varsinaiseksi rikosromaanien ja dekkarien edelläkävijäksi.
Jo muutama vuosikymmen aiemmin oli Edgar Allan Poe kirjoittanut 3 Dupin-tarinaansa ja Charles Dickenskin käsitteli romaaneissaan rikosteemoja.Eikä sovi unohtaa Anton Tsehovin kirjaa Kohtaus metsästysretkellä joka on oivallinen dekkari.
Onko Albert Camusin Sivullinen rikosromaani, entä John Le Carren Pappi, lukkari...tämä menee enemmän jo vakoilu- ja agenttijuttujen puolelle, Berlin Alexanderplatz, päähenkilö on linnakundi mutta tarina ei ole rikosromaani.
Sherlock Holmes-kokoomakirja ja Chandlerin Pitkät jäähyväiset ovat oivia valintoja.
Miksiköhän joukkoon ei valittu esim.seuraavia kirjoja:
- Jim Thompson:Tappaja sisälläni, kioskidostojevskiksi sanotun jenkkipulpin mestarin tyly ja hirtehinen kuvaus pyskosheriffistä.
- Pentti Kirstilä: Jäähyväiset rakkaimmalle, esikoisromaani oli ja on edelleen suomidekkarien kärkiteoksia, ei vähiten yllätyksellisen juonensa takia, mm.murhaaja näytetään heti kättelyssä.
- Dashiell Hammett: Veristä satoa, pulpdekkarien klassikkoja ja sisältää toiminnan lisäksi häijyä yhteiskuntakritiikkiä.
Agatha Christietä ei mainittu ollenkaan joukossa, samoin kuin esim. Stieg Larssonia, kyllä Millennium-trilogia olisi kuulunut joukkoon.
Ja James Bondin juhlavuoden kunniaksi mukaan myös Casino Royale jonka ilmestymisestä on tänä vuonna kulunut 60 vuotta, ok agenttikirja mutta loi pohjan koko Bond-mytologialle.

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä