Tohtori Kiminkinen – 2. tuotantokauden aiheet (kevät 2010)

Julkaistu perjantaina 14.01.2011 0 90

Saarijärven terveyskeskuslääkäri Tohtori Kiminkinen jatkaa rempseitä vastaanottojaan. Kiminkinen puhuu tapansa mukaisesti suoria sanoja terveydestä, maalaisjärjellä maustettuna.

 

Toisella tuotantokaudella taksimiesten porukka päättää kohentaa elintapojaan, vertaisryhmissä puhutaan psoriasiksesta, Parkinsonin taudista ja seksistä sekä tavataan Pylkönmäen omat pojat, muusikot Tommi Soidinmäki ja Mikael Konttinen, jotka puhuvat esiintymisjännityksestä.

 

Tohtori Tapani Kiminkisen sydämen asiat eivät ole muuttuneet: ylenpalttinen byrokratia hoitotyössä pitäisi nujertaa, terveyssanasto uudistaa kansankieliseksi ja potilaiden kantaa oma vastuunsa terveyden ylläpidossa elintapoja kohentamalla. Diagnoosien lisäksi lääkärintyössä tulisi muistaa välittömyys, kapulakielen välttäminen ja aito läsnäolo ihmisten kanssa.

 

Tohtori Kiminkinen tarjoaa katsojille kokonaisvaltaisesti fyysisen, sosiaalisen ja emotionaalisen hyvinvoinnin eväitä. Terveyden aihepiirejä käsitellään vastaanotolla, kotikäynneillä ja ryhmissä laajalti mm. sokeritaudista vaihdevuosiin, rintasyöpään, keuhkoahtaumaan ja raskauden jälkeiseen masennukseen.

 

1 jakso

”Kansanterveys ei kohene, jos kiinnitetään huomiota vain hyväosaisiin.”

 

Ensimmäisessä jaksossa Tohtori Kiminkinen pohtii muun muassa koulutuksen, tuloerojen ja ruokavalion merkitystä terveyteen. Tavallisen kansan perusterveydenhuoltoon ja perusturvaan pitäisi panostaa enemmän, jos terveyseroja halutaan tasoittaa.

 

Poliklinikalla vierailevat mm. vaihdevuosioireista kärsinyt Salme Honkonen ja keuhkoahtaumatautia sairastava Markku Rauvala. Kotikäynnillä Tapsa tapaa tutun potilaan kuusi päivää vanhan pojan, jonka elämä on alkanut hyvissä merkeissä, vaikka vauvan keltaisuutta vielä seurataankin.

 

Tapsan päivä jatkuu verenpainepotilaiden ryhmän tapaamisella. Verenpainetaudit ovat Suomessa hyvin yleisiä ja Tapsa kertoo potilaille tupakoinnin, liikunnan ja suolankäytön vaikutuksesta verenpaineeseen. Lääkitys on tärkeä osa hoitoa.

 

Tupakointi tulee puheeksi myös Saarijärven torilla, kun Tapsa tapaa vanhan tuttunsa Mansikka-Antin. Talvi on mennyt mukavasti ja painokin on hiukan pudonnut, mutta tupakoinnin lopettaminen on miehen terveysremontissa vielä edessä. Antti on polttanut vuosikausia, joten se ei tosiaan tule olemaan helppoa, mutta Tapsa lupaa tukea Anttia kaikin tavoin.

 

2 jakso

”Synnytyksen jälkeiseen masennukseen löytyy apua!”

 

Tohtori Kiminkisen toisessa jaksossa Saarijärven perinteiset Kirmot ovat alkamassa ja Tapsa on yksi festivaalin järjestäjistä. Juhlavalmistelut pitävät miehen kiireisenä ja illalla on luvassa juhlavastaanotto Kiminkisten kotona.

 

Aamupäivän poliklinikalla Tapsa paikkaa Raimo Variksen vesurilla teloutuneen peukalon ja varoittelee diabetesta sairastavaa Reino Myllyvirtaa tupakoinnin vaaroista. Keuhkojen tilavuutta mittaava testi paljastaa lievän keuhkoahtaumataudin – nyt olisi korkea aika jättää tupakka.

 

Kotikäynnillä Tapsa tapaa nuoren äidin, Kati Linnan, joka kertoo synnytyksen jälkeisestä masennuksestaan. Tilanne vei kaikki voimat, oma psyyke tuntui vieraalta eikä nukkuminen onnistunut. Lääkityksen ja ulkopuolisen avun voimalla asiat kääntyivät parempaan, ja masennus saatiin taltutettua. Myös lapsen isän rooli oli merkittävä Katin parantumisessa.

 

Ryhmä Parkinsonin tautia sairastavia potilaita ryhmä kokoontuu pohtimaan taudin oireita ja niiden kanssa elämistä. Parantavaa lääkitystä ei ole, mutta potilaat ovat huomanneet liikunnan ja oman aktiivisuuden merkityksen taudin hoitamisessa.

 

3 jakso

”Ihmisten palvelua ei voi ulkoistaa tietokoneille.”

 

Kolmannessa jaksossa Tapsaa mietityttää palvelujen keskittäminen ja etäännyttäminen asiakkaista – kasvottomuus kun tuppaa saamaan aikaan kollektiivista vastuuttomuutta. Vuorovaikutuksen tulisi aina tapahtua kasvotusten.

 

Poliklinikalla on korvaratsia: Tuija Mäkelän lapset tulevat Kiminkisen vastaanotolle joukolla. Tapsa tarkastaa mielellään lapsipotilaiden korvat myös terveinä – näin lapset oppivat ettei toimenpidettä tarvitse pelätä. Sirpa Siira puolestaan kertoo, miten insuliinipumpun käyttö ykköstyypin diabeteksen hoidossa on sujunut.

 

Saarijärveläiset Eila, Tuula, Sirpa ja Satu haluavat kohentaa elintapojaan. Tapsa ja fysioterapeutti Pauli Pääkkönen alkavat ryhmän valmentajiksi. Suunnitelmana on kohottaa kuntoa, tutustua uusiin liikuntamuotoihin ja nauttia elämästä. Kotikäynnillä Tapsa kyselee kirvesmies Paavo Kujalan mietteitä yllättävästä terveyden pettämisestä ja sydämentahdistimen asettamisesta.

 

Illaksi Tapsa ehtii vielä Ulla-vaimonsa kanssa Pylkönmäelle Tommi Soidinmäen ja Mikael Konttisen konserttiin. Esiintyminen jännittää sekä tilaisuuden järjestänyttä Tapsaa että esiintyjiä itseään. Ennen Tommia ja Mikaelia on kuitenkin vuorossa Tapsan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan, Kauko Lehtosen, yhteinen valssi.

 

4 jakso

”Taudit eivät muutu sen mukaan, onko tulossa jokin tärkeä tapahtuma tai ei.”

 

Tohtori Kiminkinen miettii ihmisten suhtautumista lääkärissä käyntiin. Usein käyntiä lykätään viimeiseen asti, ellei jokin tärkeä tapahtuma tai matka ole tulossa. Mahdollisimman nopea toiminta on kuitenkin avainasemassa monien sairauksien hoidossa.

 

Ensimmäisenä vastaanotolle tulee pitkän sädehoidon läpikäynyt Eero Lakonen. Elämä jatkuu, eivätkä sädehoidon vaikutukset ole tuntuneet ylivoimaisilta. Soili Kinnunen käy puolestaan tarkastuskäynnillä vaikeasta niskasairaudestaan. Aluksi tieto elinikäisestä sairaudesta sai shokkiin, mutta elämänilo on palannut, kun Soili on huomannut, että sairauden kanssa pystyy hyvin elämään.

 

Mansikka-Antin elämäntaparemontti jatkuu. Tapsa vie hänet tapaamaan vieroitushoitaja Mairit Ryömää, joka kertoo Antille keuhkoahtaumataudin ensioireista ja nikotiinin aiheuttamasta riippuvuudesta. Antilla on kova motivaatio tupakoinnin lopettamiseen.

 

Myös paikalliset taksikuskit haluavat kohentaa elämänlaatuaan. Tapsan lisäksi heitä avustaa terveyden edistämisen koordinaattori Nina Peränen. Taksikuskien työssä ergonomialla ja lihaskunnolla on suuri merkitys, ja miesten liikkumismotivaatiota ryhdytäänkin herättelemään.

 

5. jakso

Tapsaa mietityttävät liiallinen hygienia ja allergiat - nykytiedon valossa ihmisen tulisi altistua pölylle ja möyriä multakasoissa.

 

Astmaa sairastavien ryhmä jakaa kokemuksiaan sairauden kanssa elämisestä. Astman voi laukaista myös suuri menetys.

 

6. jakso

Tapsa puhelee tuttavaporukan kanssa parisuhteesta ja seksistä, miettii ketä varten oikeastaan olemmekaan olemassa ja järjestää puutalkoot illaksi. Hikinen urakka päättyy savusaunaan ja uimiseen kesäisellä Saarijärvellä.

 

7. jakso

Tapsa tapaa ylipainon kanssa taistelevan potilaansa ja pohtii lihavuusleikkauksen mahdollisuutta. Fysioterapeutti Pauli Pääkkönen kuntouttaa MS-potilasta kävelysimulaattorilla. Nivelreumaryhmä kokoontuu.

 

8. jakso

Tapsa tapaa potilaan, jonka selkä on vihoitellut jo kuukausia. Leikkaus on vasta vihoviimeinen vaihtoehto. Rintasyöpää sairastaneiden naisten ryhmä kokoontuu keskustelemaan syöpään liittyvistä peloista, oireista ja hoidoista.

 

9. jakso

Keuhkoahtaumatautia sairastavien vertaisryhmä kokoontuu: hoidossa tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää. Tapsa ja fysioterapeutti Pauli järjestävät naisporukalle joogatunnin ja osallistuvat siihen itsekin.

 

10. jakso

Tapsan päivä alkaa sydämen sähköisellä rytminsiirrolla, potilasta pelottanut operaatio onnistuu hyvin. Vertaisryhmässä jaetaan kokemuksia polviartroosista. Tapsa korostaa liikunnan tärkeyttä myös nivelsairauksien hoidossa.

 

11. jakso

Tapsa leikkaa vaarattoman tyvisolusyövän ja neuvoo huimauksesta kärsivää potilastaan. Vertaisryhmässä keskustellaan eteisvärinästä. Illaksi Tapsa ja fysioterapeutti Pauli ovat järjestäneet yllätyksen uutta intoa elämäänsä hakevalle naisryhmälle.

 

12. jakso

Tapsa puhuu kuoleman kohtaamisesta Pylkönmäellä järjestettävässä suruillassa. Hän vannottaa, että kipua ei tarvitse pelätä – lääkäri kyllä pystyy sen poistamaan. Illalla Tapsa juoksee Cooperin testin kaverinsa Jonen kanssa.

 

13. jakso

Tapsa vierailee jalkahoitajan luona diabetesta sairastavan potilaansa kanssa. Poliklinikalla Tapsa tapaa yli 80-vuotiaan mestarisuunnistajan, joka potee kroonista lymfaattista leukemiaa. Vertaisryhmän aiheena on tällä kertaa paksusuolen syöpä.

 

14. Koostejakso

Koostejaksossa Tapsa pohtii hoitokeinoja ylipainon kanssa taistelevan potilaansa kanssa. Astmaa sairastavien ryhmä jakaa kokemuksiaan sairauden kanssa elämisestä. Illaksi Tapsa on järjestänyt konsertin Pylkönmäelle.

 

15. Koostejakso

Koostejaksossa Tapsa käy puhumassa omaishoitajien illassa.Keuhkoahtaumatautia sairastavien vertaisryhmä kokoontuu: tupakoinnin lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää taudin hoitamisessa. Saarijärven Kirmot alkavat.

.

Tohtori Kiminkinen - kevät 2011

 

 

Suosittele90 Suosittelee

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Muualla Yle.fi:ssä