syyskuu
MA TI KE TO PE LA SU
365 6 7 8 9 10 11
3712 13 14 15 16 17 18
3819 20 21 22 23 24 25
3926 27 28 29 30 1 2
403 4 5 6 7 8 9

9.9.2011

Ohjelmatiedot
Aika Ohjelma
.


YLE Kuvapalvelu

TV1 JUHLAKAUSI 2007 DOKUMENTIT

TV1 » TV1 juhlakausi 2007 dokumentit

 

Dokumentit

Matka Sokolowiin

22.12. klo 10.05
Ohjaaja Mikko Piela lähtee selvittämään sukujuuriaan ja matka johdattaa hänet yhä kauemmas. Pielan suku on kotoisin Koivistolta, luovutetusta Karjalasta. Sokolowin kaupungissa Galitsiassa, Kaakkois-Puolassa, asuu myös Piela-suku. Ovatko Puolan Pielat karjalaisia vai Karjalan Pielat puolalaisia?



Neljä matkaa Vantaanjoella

24.12. klo 18.20
Ihmisen arki ja villin luonnon ihmeet kohtaavat toisensa päivästä päivään, vuoden ympäri, Vantaanjoella, keitaassa keskellä tiheimmin asuttua Suomea. Kari Soverin ja Ville Suhosen dokumenttielokuva kertoo 100 kilometrin pituisen Vantaanjoen matkasta alkulähteiltään Suomenlahteen, joen luonnosta eri vuodenaikoina ja sen varrella elävien ihmisten suhteesta jokeen ja sen ympäristöön.

Kansanluonto

26.12 klo 18.20
Elokuva suomalaisen luonnon ja suomalaisen ihmisen 90-vuotiaasta yhteisestä taipaleesta perustuu kuvan, musiikin, autenttisten äänien ja aikalaistarinoiden vuoropuhelulle. Kansanluonto kertoo luonnon rikkaudesta ja pohjoisten lajien elämästä, mutta myös suomalaisuudesta, luonnosta kumpuavasta kansanluonteestamme.

Talvinen matka

26.12. klo 20.55
Elokuva laulamisesta ja nuoresta miehestä, joka etsii itseään ja omaa ääntään. Kertomus pelon voittamisesta ja aikuiseksi kasvamisesta. Kuvaus sukupolvien välisestä dialogista, elämänkokemuksen, tiedon ja taidon siirtämisestä miespolvelta toiselle.
O: Visa Koiso-Kanttila. T: Guerilla Films, yhteistyössä YLE Yhteistuotannot


Neljä elämää seitsemällä merellä

31.12. klo 22.20
Elokuva unelmista, joita yksi vene on kohdannut satavuotisen elämänsä aikana. Matka tsaarinajan luotsiveneestä maailman valtameret maistaneeksi huvialukseksi on ollut pitkä. Nyt venevanhus on saanut uuden elämän, alkuperäiseen asuunsa palautettuna.

Valloituksen hinta

2.1. klo 21.05
Elokuva kolmen miehen elinikäisestä pyrkimyksestä sovittaa kulttuurien ristiriidat sisällään. Robert E. Peary vietti 23 vuotta eskimoiden parissa yrittäessään valloittaa pohjoisnapaa. Minik oli ainoa eloonjäänyt kuudesta eskimosta jotka Peary toi näytteille New Yorkiin. Robert E. Peary III, nuori eskimo ja tutkimusmatkailijan pojan-pojan-poika, selvittää näiden kahden kohtaloa ja omaa taustaansa.

Prisma

maanantaisin n. klo 19.05
Uusinta tiistaisin n. klo 23.10, lauantaisin n. klo 14

Prisma-dokumentit tieteen aitiopaikalla. Ohjelmisto osoitteessa: yle.fi/prisma

Prisma: Hirmumyrskyn anatomia
17.12. klo 19.05
Myrskyjen voima kasvaa. Luonnonvoimia on pidetty voittamattomina. Mutta voisiko ihminen säädellä myrskyn syntyä ja kulkua? Sään muokkaaminen on kiehtova mutta vaarallinen laji. Aiheesta myös mielenkiintoinen todentuntuinen tv-draama Hirmumyrsky 19.12. TV1:stä.

Prisma: Ham – simpanssi astronauttina
31.12. klo 19.10
(Ham Astrochimp 65)
Vuonna 1961 lähetettiin avaruuteen simpanssi Ham. Ham oli amerikkalaisten vastaus Neuvostoliiton Laika-koiralle, ensimmäiselle avaruuteen lähetetylle olennolle. Laika kuoli avaruuteen, mutta amerikkalaiset päättivät tuoda Hamin elävänä takaisin.



Tosi tarina

tiistaisin klo 20.00
Tosi tarina on puolen tunnin dokumentti elämästä Suomessa sellaisena kuin ohjelman päähenkilöt sen kokevat. Ohjelma näyttää arjen monet kasvot ja kertoo elämästä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Tosi tarina ei ole asiaohjelma. Se ei kerro kaikkea, mutta se kertoo jotain oleellista tästä päivästä. Aiheita voivat olla perhe, työ, työttömyys, erilaisuus, selviäminen, jokin henkilökohtainen ongelma tai ilon aihe. Tosi tarina sisältää hiljaista tietoa tärkeistä asioista.
ylefi/tositarina

Historiadokumentti

keskiviikkoisin n. klo 19.30
Uusinta sunnuntaisin klo 16.00

Tulevat Historiadokumentit »

Historiaa: Pohjoisen sotanäyttämöt, osat 1-2
(War in The Arctic 1-2)
19.12. ja 26.12. klo 19.30
Toisen maailmansodan aikana Pohjois-Eurooppa oli Saksan sodankäynnin kannalta elintärkeä rauta- ja nikkelimalmien takia. Se miehitti Tanskan ja Norjan ja suunnitteli myös massiivista hyökkäystä Murmanskiin. Hyytävät pakkaset ja puna-armeijan sitkeä vastarinta olivat kuitenkin liian kova vastus. Murmanskin kautta Neuvostoliittoon tulevia kuljetusaluksia koetettiin tuhota myös Pohjoisella jäämerellä. Myös Suomessa kuvatussa kaksiosaisessa dokumentissa valotetaan arkistofilmien ja silminnäkijäkertomusten avulla arktisen sodan erityispiirteitä.

Historiaa: Eiffel-tornin tarina
(The True Legend of the Eiffel Tower)
2.1. klo 18.50
Alun perin vuonna 1889 Pariisin maailmannäyttelyyn ja Ranskan vallankumouksen satavuotisjuhlan kunniaksi pystytetty Eiffel-torni oli tarkoitus purkaa heti näyttelyn päätyttyä. Tornista tuli kuitenkin Pariisin tunnuskuva ja koko maailman suosituin turistikohde. Miten torni rakennettiin ja kuinka Gustave Eiffel osasi ennakoida tornilleen myös täysin uusia käyttömahdollisuuksia?


Avara luonto

lauantaisin klo 18.45
Avara luonto tuo eläin- ja kasvimaailman ihmeet ruutuun joka lauantai.
yle.fi/avaraluonto

Kiehtova maailma

sunnuntaisin klo 18.20
Uusinta lauantaisin klo 8.05
Tarinoita maailmasta.
Tulevat ohjelmat »

Ykkösdokumentti

sunnuntaisin klo 21.15
Dokumenttituotannon parhaimmistoa. Ykkösdokumentti kertoo sekä nykyhetkestä että historiasta. Se kuvaa sekä Suomea että ulkomaita. Yhteistä on kuitenkin aina se, että dokumentti koskettaa katsojaa, tuo asian lähelle ja ymmärrettäväksi. Dokumentti kertoo asioista, jotka jäävät helposti päivittäisen uutis - ja ajankohtaistuotannon varjoon. Se syventää kokemuksiamme ja tietojamme. Parhaimmillaan dokumentti koskettaa sekä tunnetta että järkeä. Dokumenttiin kuuluu tekijän oma näkökulma, tuttu käsiala.
yle.fi/ykkosdokumentti


Ykkösdokumentti: Maailmanloppu alkaa Oulusta
30.12. klo 21.15
Syksyllä 1960 alkoi Oulun lääninhallituksen kanslisti Laila Heinonen puhua kielillä ja julistaa Jumalalta saamaansa profetiaa. Hänen mukaansa piti löytyä 800.000 esirukoilijaa, jotteivät Neuvostoliiton joukot miehittäisi Suomea. Syntynyt liike herätti kohua, hajotti perheitä ja johti lopulta mellakoihin kun nouseva nuorisokulttuuri törmäsi perinteeseen nojaavaan hurmoksellisuuteen. Käsikirjoitus ja ohjaus Annika Nykänen.

Ykkösdokumentti: Sauna
6.1. klo 21.15
Totuus saunasta, totuus suomalaisista.
Suomi ilman saunaa on mahdottomuus. Ehkä me emme olisi itsenäinen kansakunta ilman saunaa. Sauna on osa suomalaista identiteettiä, itsestäänselvyys, joka yhdistää suomalaisia joka puolella maailmaa ja jolla on aina ollut valtava merkitys sodassa ja rauhassa, politiikassa ja perheessä. Suomessa on niin monta saunaa, että kaikki suomalaiset voivat saunoa yhtä aikaa. Ja jokainen suomalainen on saunan asiantuntija.

Yhteistyössä eurooppalaisen Arte-kanavan kanssa tehty dokumentti antaa ulkomaalaiselle sen aidon, oikean saunan käyttöohjeet ja opettaa aloittelijallekin, miten selviytyä löylystä (suomalaisella) kunnialla. Onhan suomalainen sauna kuumin paikka maailmassa, johon ihminen menee vapaaehtoisesti.
Ohjaus: Nina Stenros ja Anu Valve.

Ulkolinja

keskiviikkoisin klo 22.00
5.12. 400 vihan vuotta
12.12. Kenen puolella poliisi on?
9.1. Kuuba matkalla tulevaisuuteen
16.1. Öljy loppuu, mitä sitten?