Juttuarkisto

The Wire - "kaikkien aikojen tv-sarja"

Julkaistu maanantaina 17.12.2012

YLE Kuvapalvelu

TV2 sunnuntaisin 6.1. alkaen n. klo 23. Uusinta lauantain myöhäisilloissa. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kahden viikon ajan.

Päivitys 21.1.: Toisin kuin aiemmin ilmoitettiin, The Wire ei jääkään kesätauolle vaan pysyy ohjelmistossa läpi vuoden.

Jos autiolle saarelle saisi ottaa vain yhden sarjan, niin tässä se on. Joskus asiat vain loksahtavat kohdalleen. (Television aarteet -blogi)

Moninkertaisesti palkittu The Wire (16) (2002-2008) saavutti myyttisen maineen lähes saman tien alettuaan. Sarja on kerännyt myös Suomessa vankan ystäväjoukon. Nyt The Wire nähdään Kakkosella alusta asti.

Realismistaan kiitetty The Wire tutkii viiden tuotantokauden ja kuudenkymmenen jakson ajan rikollisuuden mekanismeja Baltimoren kaupungissa. Huumekaupan todellisuutta peilataan useista näkökulmista ja liitetään sen vaikutukset yhteiskunnan rakenteisiin.

YLE Kuvapalvelu

 

Huumekaupan kaiken uhraavasta armottomuudesta huolimatta sarjassa on lämpöä ja huumoria. (Dekkarimania-blogi)

 

The Wiren luoja David Simon (s. 1960) työskenteli uransa alussa kahdentoista vuoden ajan Baltimore Sun -lehden rikostoimittajana. Vuonna 1991 Simon kirjoitti virkavapaalla kirjan Homicide: A Year on the Killing Streets, jonka pohjalta tehtiin tv-sarja Homicide - Pelon kadut.

Moniulotteista The Wirea voitaneen kuitenkin pitää Simonin päätyönä. Tapa, jolla sarja tutkii kullakin kaudellaan rikollisuutta eri yhteiskuntatasolta ja -paikasta - järjestyksessä kadut/huumekauppa, satama/työväenluokan tuho, hallinto ja byrokratia, koulusysteemi ja media - hakee vertaistaan tv-historiassa.

Toinen tärkeä hahmo The Wiren mytologiassa on David Simonin oikea käsi Ed Burns. Mainesanojen arvoinen on kuitenkin koko työryhmä, erityisesti ennen sarjaa paljolti tuntemattomat näyttelijät, jotka piirtävät sivuosia myöten eläviä, taidolla ja uskottavasti rakennettuja hahmoja.

Sarjan on esittänyt Suomessa aiemmin MTV3 nimellä Langalla.

Teksti: Miika Jalonen

Alkuvuoden muuta ohjelmistoa Kakkosella

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.