Hae YLEstä:
Uutismixi
  Etusivu Juttuarkisto Taustajutut Viikon kysymys Tekijät Kysymykset ja Palaute  
 

LÄHETYS


torstaisin TV1
klo 10.15

UUSINNAT


torstaisin
TV1 klo 12.35
Teema klo 15
TV2 klo 15.55
YLE24 klo 16.20
tähti
Juttuarkisto

BESLAN JA TSHETSHENIA


17.2.2005
Oppilaat ovat palanneet koulunpenkille Beslanissa Venäjällä. 8-vuotiaan Valerian äiti ei kuitenkaan uskalla päästää häntä enää kouluun. Valeria näkee öisin painajaisia. Muistot eivät ole kadonneet mihinkään. "Muistan, kun terroristit ampuivat kattoon ja huusivat: Hiljaa, hiljaa!" sanoo Valeria hiljaa.

Viime syyskuussa terroristit pitivät Valeriaa ja satoja muita Beslanin koulun oppilaita panttivankina 3 päivää. Kaappaus loppui tulitukseen ja räjähdyksiin. Moni oppilaista kuoli.

Lapset otti panttivangiksi terroristijohtaja joukkoineen. Mies tuli läheisestä Tshetsheniasta, joka on osa Venäjää. Terroristijohtaja vaati venäläisiä joukkoja vetäytymään kotimaastaan, jonka venäläiset ovat valloittaneet.

Tshetshenia ja Venäjä ovat taistelleet vuosikausia. Viimeksi Venäjä valloitti piskuisen valtion kuusi vuotta sitten. Tshetshenian alueen asukkaat haluaisivat itsenäisyyttä. Terroristit yrittävät saada äärimmäisillä teoillaan huomiota itsenäisyyspyrkimyksilleen.

Pirjo Honkasalo teki dokumentin Tshetshenian orpolapsista. Hänen mielestään tshetsheeniterroristien kaappauksesta uutisoiminen on juuri sitä mitä, terroristit haluavat: "Tiedotusvälineet tukevat tavallaan terroristeja. Kun terroristien teot ylittävät uutiskynnyksen, terroristit voivat näyttää tavallisille tshetsheeneille: Katsokaa, nyt meidän asiamme on tullut kuulluksi."

Honkasalo näki, miten venäläiset palkkasotilaat kostavat terroriteot tavallisille ihmisille. "Erääseen kylään tuli venäläisiä sotilaita. He poimivat umpimähkään 19 poikaa ja ampuivat heidät. Suurimmassa vaarassa ovat juuri tällaiset nuoret pojat, ja Beslanin jälkeen tytötkään eivät ole kovin turvassa, sillä osa terroristeista oli naisia. Terroristit ovat tavallisten tshetsheenien vihollisia, koska laskun maksavat he."

Olot ovat kurjat. Venäläiset pitävät kynsin hampain kiinni Tshetsheniasta, koska siellä on öljyä. Ihmiset toivoisivat silti vain rauhaa, sanoo Pirjo. "Siellä vallitsee ihan suunnaton sotaväsymys. Kaikki on pommitettu mitä pommittaa voi. Joten aseilla se sota ei lopu koskaan, se voi loppuu ainoastaan neuvottelupöydän ääressä."


JARI VANHAKYLÄ OTTI VUODEN LUONTOKUVAN

Kuva: Jari Vanhakylä
17.2.2005

Vuoden luontokuva -kilpailun voitti kaarinalainen 18-vuotias Jari Vanhakylä.

Hän on kaikkien aikojen nuorin kilpailun voittaja. Vanhakylä otti voittoisan kuvan ranta-alpista perheensä mökillä Taivassalossa. Kuva on kilpailun historian ensimmäinen digitaalisisella kompaktikameralla otettu voittokuva. Tuomareiden mielestä kuva oli raikas ja taidokkaasti sommiteltu. Ensimmäisen palkinnon arvo on 4000 euroa.

Nuori valokuvaaja oli voitosta vieläkin ihmeissään. Kun nuori mies oli koulun pihalla Uutismixin haastateltavana, nuoremmat oppilaat tulivat hakemaan uudelta julkkikselta nimikirjoituksia.


Linkkejä aiheesta:
Lisätietoja kuvauskilpailusta ja valokuvaamisesta >>


AIEMPIEN JUTTUJEN ARKISTO

Katso lähetys
Osallistu keskusteluun
Koostamo
 
   
Päätoimittajat | Palaute | YLE24:n online-uutiset
|YLE|24 ©2005
Tämä sivu on optimoitu 1024x768 resoluutiolle.