GRAFFITIT
17.2.2005
Otteet seinien ja katujen sotkemista vastaan kovenevat. Viime kuukausien aikana poliisi on ottanut kiinni kymmeniä töhrijöitä eri puolilla Suomea. Muutamissa tapauksissa töhrijät ovat saaneet jopa vankeusrangaistuksia.
Luvattomat tagit ja graffitit ovat vähentyneet katukuvasta viime vuosina selvästi. Töhryjä vastaan taistelevat uskovat, että parhaiten töhryjä estetään puhdistamalla ne mahdollisimman nopeasti ilmestymisen jälkeen pois. Se on kallista. Pienenkin töhryn puhdistaminen seinästä maksaa melkein kaksisataa euroa. Useimmiten laskun maksajana ovat veronmaksajat eli me kaikki.
Poliisin näkökulmasta laillisia töhryjä ei ole. Jos toisen omaisuutta tärvellään, se on aina rikos, oli töhry kuinka kaunis tai ruma tahansa.
Kauneusarvoihin törmättiin viime syksynä, kun poliisi pidätti Helsingissä nuoria miehiä, jotka olivat liimanneet tarroja ja koristeellisia kaakeleita talojen seiniin ja sähköpylväisiin. Tarroissa oli erilaisia viestejä kuten "let me love" (suomeksi antakaa minun rakastaa) tai "kiire pois". Monien kaupunkilaisten mielestä viestit olivat hauskoja ja kaakelit kauniita, eivätkä he voineet ymmärtää, miksi tarrojen liimaamisesta joutui pidätetyksi.
Uutismixi kävi helsinkiläisen Olli Hanhirovan galleriassa, jossa esiteltiin viimeksi kaduille liimattuja tarroja taideteoksina. Ollin mielestä tarrat ovat kapinaa esimerkiksi mainoksia vastaan. "Joutuvathan ihmiset näkemään mainoksiakin katukuvassa, tahtoivatpa sitä tai eivät", Olli sanoo.
Mutta mitä siitä seuraisi jos kaikki sisustaisivat kaupunkia juuri siten, miten itse näkevät sen parhaimmaksi? Kenelle kaupunkikuva oikeastaan kuuluu? Siinä kysymyksiä, joissa riittää pohdittavaa.
AIEMMAT TAUSTAJUTUT
|