”Kirja on aivojen nokikolari”

Juontaja Anna Laine

10 kirjaa lapsuudesta -ohjelman juontaja Anna Laine kertoo lukuharrastuksestaan ja lempikirjoistaan.

Kirjallisuudesta – etenkään lastenkirjoista – ei Anna Laineen mielestä voi koskaan puhua liikaa. Tämä oli yksi tärkeä syy sille, miksi Radio Helsingin aamutoimittaja ja Ylen Kamrat-ohjelmien juontaja innostui 10 kirjaa lapsuudesta -ohjelman tekemisestä.

”Vaikka kuinka olisi koulussa pakotettu lukemaan Seitsemää veljestä ja muita klassikoita, ei liene ketään, jolta ei löytyisi vähintään yhtä tärkeää kirjaa lapsuudesta”, Anna kuittaa.

Omista lapsuuden lempikirjoistaan Anna mainitsee Eduard Uspenskin Krokotiili Genan ja hänen ystävänsä, Astrid Lindgrenin Ronja, ryövärintyttären ja Roald Dahlin Suunnattoman suuren krokotiilin – sekä tietysti Janssonin Muumi-kirjat.

”Erityisesti mieleeni on kuitenkin jäänyt Uspenskin Alas taikavirtaa. Astman takia jouduin viettämään joka kevät pari ikävää viikkoa sairaalassa, ja joka ilta isä tuli lukemaan iltasadun sängyn viereen. Alas taikavirtaa luettiin Lastenlinnassa monta kertaa.”

Yleensä Annalla on samanaikaisesti useampi kirja työn alla. Tällä hetkellä hän lukee rinnakkain David Bowien elämäkertaa, Sofi Oksasen Puhdistusta ja vironkielistä Agatha Christien dekkaria.

Lempikirjakysymys aiheuttaa hieman empimistä: hyviä kirjoja ja kirjailijoita kun on niin paljon. Suosikkiensa joukkoon Anna valitsee niin Pirkko Saision Elämänmenon ja Henrik Tikkasen osoitesarjan kuin Jaan Krossin Rakkaat kanssavaeltajat ja Marguerite Duras’n Jokapäiväisen elämän. Mutta mahtuu listalle yksi lastenkirjakin, nimittäin Lindgrenin Veljeni Leijonamieli.

Annan mukaan lukeminen on paras harrastus, mitä ihmisellä voi olla. ”Se rentouttaa, herättää ajatuksia, antaa tilaa mielikuvitukselle ja pelastaa ihmisen tylsämielisyydestä. Kirja on aivojen nokikolari”, Anna ynnää.

Teksti: Laura Puro

Lhet linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin YLE TV1:ssä kesällä 2008.

10 kirjaa lapsuudesta kohtaa
20 tuntemaasi aikuista

Katso ohjelma Areenassa

YLE Areena

YLE Areena

Sarjan jaksot ovat nähtävissä Areenassa 30 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan