Ohjelman vieraat

2.6.2008 Tarzan, apinain kuningas

Birgitta UlfssonBIRGITTA ULFSSON

Suomenruotsalainen näyttelijä, 79. Näytteli 1950-luvulta lähtien mm. Svenska Teaternissa, Lilla Teaternissa ja Tampereen Työväen Teatterissa. Esiintyi Suomen ensimmäisessä tv-lähetyksessä 1955. Muutti Ruotsiin 1980-luvun alussa ja pendelöi nykyään Göteborgin ja Töölön väliä. Kirjallisuusfriikki, joka mainitsee harrastuksekseen pyykinpesun.

 

Kari VäänänenKARI VÄÄNÄNEN

Näyttelijä, käsikirjoittaja, elokuvaohjaaja ja aktivisti, 54. Tuli tunnetuksi roolisuorituksistaan Kaurismäkien filmeissä sekä Ryhmäteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin lavoilla. Ohjasi Kemijärvelle sijoittuvan Taivaan tulet -draamasarjan (2007). Kemijärveläisten oikeuksien puolesta taistellut pohjoisenpoika paluumuutti takaisin ”lapsuutensa kultamaahan”.

 

9.6.2008 Pikku Prinssi

Lauri Tähkä LAURI TÄHKÄ

Laulaja ja kitaristi, 34. Julkisuudessa taiteilijanimen taakse kätkeytyvä muusikko tunnetaan Lauri Tähkä & Elonkerjuu -yhtyeen keulahahmona. Sovittajana ja sanoittajana yhdistää perinnetekstejä melodiseen rockiin ja rakkaudentunnustuksia pohjalaiseen uhoon. Maratoonari, joka laulaa ”syrämmellään”.

 

Samuli VauramoSAMULI VAURAMO

Näyttelijä, 26. Vantaalla varttunut näyttelijänalku pohti pitkään sotilasuralle lähtöä. Pedantin romantikon ensimmäinen kiinnitys oli Kotkan Kaupunginteatterissa. Hiphop-DJ:n rooli Dome Karukosken elokuvassa Tyttö sinä olet tähti (2005) lennätti nuoren näyttelijälupauksen julkisuuteen. Slaavilainen melankolikko, joka harrastaa taistelulajeja.

 

16.6.2008 Hannu ja Kerttu

Claes AnderssonCLAES ANDERSSON

Kansanedustaja, psykiatri ja runoilija, 71. Nuorena lääkärinä ajoi syrjäytyneiden asiaa Marraskuun liikkeessä. Nousi Vasemmistoliiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi ja Lipposen hallituksen musisoivaksi kulttuuriministeriksi. Kuuden lapsen isä ja yhdeksän lapsenlapsen isoisä kärsii parantumattomasta jazz-riippuvuudesta.

 

Atik IsmailATIK ISMAIL

Ex-jalkapallotähti, lähihoitaja ja runoilija, 51. Helsingissä kasvanut tataarisuvun vesa asuu tätä nykyä Kuopiossa. Idoleikseen HJK:n entinen maalitykki mainitsee Muhammad Alin ja Pelén. Hurriganesin Cissen entinen hurjastelukaveri, jonka rock saa edelleen herkistymään.

 

23.6.2008 Nalle Puh

Jyha LehtolaJUHA LEHTOLA

Näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja ohjaaja, 42. Fassbinderin elokuvia ihaileva taiteilija lukeutuu maan eturivin teatterintekijöihin. Kirjoittanut ja ohjannut lukuisia näytelmiä mm. Kansallisteatteriin ja KOM-teatteriin. Muistetaan myös Harjunpää-romaaniin perustavasta tv-trilleristä Rakkauden nälkä (2007).

 

Leena-Maija RossiLEENA-MAIJA ROSSI

Filosofian tohtori, naistutkimuksen dosentti ja visuaalisen kulttuurin tutkija, 45. Tutkii, opettaa ja luennoi Helsingin yliopiston Kristiina-instituutissa. Aktiivifeministi, joka kirjassaan Heterotehdas (2003) paneutuu mainosten sukupuolituotantoon ja heterouden rakentumiseen.

 

30.6.2008 Viisikko aarresaarella

Kaarina KaikkonenKAARINA KAIKKONEN

Kuvataiteilija ja kuvanveistäjä, 56. Iisalmessa kasvanut tilataiteilija muistetaan parhaiten Helsingin suurkirkon portaille rakentamastaan, 3200 pikkutakkia käsittävästä installaatiosta Tie. Viehättyi teininä luonnontieteistä ja aloitti lääketieteellisen fysiikan opinnot Kuopion yliopistolla. Gradua vaille valmis maisteri siirtyi kuitenkin taideakatemiaan ja valitsi materiaalikseen kierrätystavaran.

 

Erkki TuomiojaERKKI TUOMIOJA

Kansanedustaja ja historiantutkija, 62. Rauhanliikkeessä vaikuttanut radikaali valittiin eduskuntaan vain 24-vuotiaana. Nousi vuosituhannen vaihteessa Lipposen hallituksen ulkoministeriksi. Voitti vuoden 2006 Tieto-Finlandian isoäitiään Hella Wuolijokea käsittelevällä elämäkerralla Häivähdys punaista. Hölkkäävä lukutoukka, joka ahmii etenkin poliittista historiaa käsitteleviä teoksia.

 

7.7.2008 Tintti ja Castafioren korut

Sirpa KahkönenSIRPA KÄHKÖNEN

Kirjailija, kääntäjä ja toimittaja, 43. Kuopiossa syntyneen mutta helsinkiläistyneen kirjailijan esikoisteos Kuu taskussa (1991) voitti Lasten- ja nuortenkirjallisuuden valtionpalkinnon 1992. Läpimurto tapahtui työläisten ja naisten sota-ajan arkea kuvaavalla ”mikrohistoriallisella” romaanisarjalla, jonka neljäs osa Lakanasiivet nimettiin Finlandia-ehdokkaaksi 2007.

 

Paleface (Karri Miettinen)PALEFACE (KARRI MIETTINEN)

Rap-muusikko ja kääntäjä, 30. Riimitteli itsensä julkisuuteen ensilevyllään The Pale Ontologist (2001). Kantaaottava, yhteiskuntakriittinen ja sanavalmis pankinjohtajan poika on opiskellut englantilaista filologiaa. Suomalaisen hiphopin kuningas äänitti ensimmäiset kappaleensa jo 10-vuotiaana.

 

14.7.2008 Muumipappa ja meri

Siiri NordinSIIRI NORDIN

Rock- ja pop-muusikko, 27. Taiteilijaperheen tyttö pyysi ja sai rummut 6-vuotiaana – laulajan lahjat paljastuivat puolivahingossa vasta myöhemmin. Ramppikuumeesta kärsivä solisti nousi maineeseen pop-yhtye Killerin keulakuvana. Siirtyi soolouralle ja melankoliaan taipuvan Suomi-rockin pariin. Merta rakastava muusikko nauttii purjehtimisen tuomasta vapaudentunteesta.

 

Esko ValtaojaESKO VALTAOJA

Tähtitieteilijä, 56. Alkusysäyksen astronomin uralle antoivat Edgar Rice Burroughsin Mars-kirjat. Pimeää pelkäävän professorin ensimmäinen tieteen popularisointi Kotona maailmankaikkeudessa palkittiin Tieto-Finlandialla 2001. Utelias agnostikko, joka harrastaa mallasviskejä, runoja ja elämän perusteiden pohtimista. Ja ei – hän ei ole koskaan ajanut partaansa.

 

21.7.2008 Salainen puutarha

Kaisu MikkolaKAISU MIKKOLA

Kulttuuritoimittaja, kriitikko ja eläkeläinen, 66. Toimi pitkään oululaisen Kaleva-lehden kulttuuritoimituksen päällikkönä. Ennakkoluuloton ja lujatahtoinen kulttuurivaikuttaja, joka jo varhain haistoi Timo K. Mukan, Kalervo Palsan ja Kristian Smedsin lahjat. Tyylistään tinkimätön Pohjois-Suomen kulttuurielämän grand old lady harrastaa joutilaisuudessa lorvimista.

 

Sofi OksanenSOFI OKSANEN

Suomalais-virolainen kirjailija ja dramaturgi, 31. Nousi julkisuuteen omaelämäkerrallisella esikoisromaanillaan Stalinin lehmät (2003), joka käsitteli syömishäiriötä. Jatkoi Viron neuvostomenneisyyden penkomista näytelmässään Puhdistus (2006). Gootti-feministi, joka ei poistu kotoa ilman meikkiä; runotyttö, joka ihailee Sylvia Plathia ja Aino Kallasta.

 

28.7.2008 Ronja, ryövärintytär

Liisa KuoppamäkiLIISA KUOPPAMÄKI

Näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja, 38. Määrätietoinen tyttö ilmoitti ryhtyvänsä näyttelijäksi jo 4-vuotiaana. Esiintynyt mm. elokuvissa Lauran huone (1988) ja Kolmistaan (2008). Useamman polven helsinkiläinen, joka rakastaa merenrantaa. Nimesi oman tyttärensä lapsuuden esikuvansa Ronja Ryövärintyttären mukaan.

 

Rosa MeriläinenROSA MERILÄINEN

Ex-kansanedustaja, kotiäiti ja vapaa kirjoittaja, 33. Metsolat-tv-sarjassa debytoinut tamperelaistyttö haaveili näyttelijän urasta, mutta päätyi politiikkaan. Nousi eduskuntaan vihreiden listoilta 2003. Kohahdutti kansanedustajana minihameillaan, rintanapeillaan ja kannabispaljastuksellaan. Auktoriteettikammoinen globalisaatiokriitikko nauraa paljon ja kovaa.

 

4.8.2008 Liisan seikkailut ihmemaassa

Tuomas NevanlinnaTUOMAS NEVANLINNA

Filosofi, toimittaja, kirjailija ja kääntäjä, 48. Akateeminen pätkätyöläinen, joka on tullut tunnetuksi Nuoren voiman päätoimittajana, Nyt-liitteen kolumnistina ja Radio Helsingin keskusteluohjelman Tukevasti ilmassa juontajana. Kulttuurin monitoimimies on kääntänyt myös lastenkirjallisuutta mm. Liisa Ihmemaassa (2000).

 

Laura RuohonenLAURA RUOHONEN

Näytelmäkirjailija, dramaturgi ja ohjaaja, 48. Parhaiten taiteilijan tuotannosta tunnetaan kuningatar Kristiinasta kertova näytelmä Kuningatar K sekä vanhan naisen ja nuoren konnan rakkaustarina Olga. Julkaisi myös nonsense-vaikutteisen lastenlorukirjan Allakka Pullakka (2004). Suomen käännetyin näytelmäkirjailija viihtyy ulkosaaristossa sekä kirjan ja kutimen äärellä.

 

Lhet linkki

Esitysaika

Ohjelma esitettiin YLE TV1:ssä kesällä 2008.

10 kirjaa lapsuudesta kohtaa
20 tuntemaasi aikuista

Katso ohjelma Areenassa

YLE Areena

YLE Areena

Sarjan jaksot ovat nähtävissä Areenassa 30 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan