yle.fi

 totta ja silmänlumettaTapahtumien pääkuvauspaikka, Hovimäen kartano, on Turun eteläpuolella Kakskerran saarella sijaitseva entinen Turun kaupungin, nykyisin Suomen Kultturiperinnön Säätiön omistama Brinkhallin kartano. Sarjan aikakausissa tapahtuvat muutokset niin kartanon sisällä, pihoilla kuin puistoissa toteutettiin yhdessä Museoviraston kanssa. Sepän torppa ja muut rakennukset on tehty Mouhijärvelle.

Haminan kadettikoulu
Keisarilliseen armeijaan upseereja kouluttanut Haminan kadettikoulu syntyi kolmessa paikassa: Hämeenlinnan vanhoilla kasarmirakennuksilla, Suomenlinnan Merisotakoulun pihalla ja Venäjällä Pushkinin alueen keisarillisilla hevostalleilla.

Hovimäkeläiset PietarissaHovimäkeläisistä monet muuttavat Pietariin, eletäänhän nyt aikaa Venäjän vallan alla, joten kuvausryhmänkin oli lähdettävä sinne. Pietarin loisto on niin keisarillista, ettei sellaista liene koskaan Suomessa nähty. Kohtauksia kuvattiin Eremitaashin kävijöille tutun Moika-kanavan rannalla sekä Pietari Paavalin linnoituksessa ja Jelagin-saaren palatsissa. Paljon kuvattiin myös Pushkinin keisarillisilla, yhä erinomaisilla hevostalleilla. Kuvaukset sujuivat mukavasti, mutta niitä edeltänyt paperisota oli ankaruudessaan vertaansa vailla.


Pietarin palatsit ja kodit näyttävät aidosti asutuilta. Heinolalaiset tietävät, että erään pietarilaisen palatsin sisätilat on tehty Heinolan WPK:n talolla. Ei sitä huomaa eikä sitäkään, että eräs kirkko Pietarissa onkin Helsingin Saksalainen kirkko.

Muita kuvauspaikkojaLääninkivalteri Aschanin talo Heinolassa muuttui Sundeliusten asunnoksi ja puutalo Tampereella nuoren Ingbergin perheen vaatimattomaksi Helsingin asunnoksi. Paraisten kotiseutumuseossa kuvattiin pappilaa, Tampereella Messukylässä ja Sastamalassa kirkkoa ja kievaria Punkalaitumella. Turun keskustassa kuvattiin joulurauhaa, WPK-talolle loihdittiin tanssiaiset ja Turun tuomiokapituli esitti Turun Akatemiaa.

 

Lähetä linkki