yle.fi

Linkkejä muualle

Kultturikunto

Boktid, FST5

Kirjakerho, YLE Radio 1

Lukupiiri, YLE Radio 1

Strada, YLE TV1

 

 

Kuva: YLE KulttuuriKirjamaamerkkejä Annan blogissa
Anna Tulusto raportoi elämästä ohjelman keikkabussissa. Mitä tapahtuu, kun bussistudio parkkeerataan uuteen paikkaan? Luvassa vahvoja lukuelämyksiä ja mietoja kulttuurishokkeja.


Kirjamaa: Ruokamaa

YLE Teemalla 7.4. klo 20. Uusinnat lauantaina 11.4. klo 00.50 ja 15.05.

 Esko Rautakorpi / YLE Kulttuuri

Riku ei ole valmistanut ruokaa vuosiin. Kirjamaassa hän tapaa kirjailija Vivi-Ann Sjögrenin, joka on kotonaan useassa maassa ja monenlaisissa keittiöissä. Vivi-Ann on matkustanut ympäri maailmaa vuosikymmeniä, ja usein juuri ruoka on ollut Vivi-Annin oppaana kulttuureihin. Vivi-Annin romaaneissa ruoan kautta sukelletaan niin espanjalaiseen, afrikkalaiseen kuin meksikolaiseenkin elämäntapaan. Kirjamaassa Vivi-Ann ja Riku valmistavat espanjalaisittain kuhaa yrttien ja perunoiden kanssa sekä kaunista appelsiinisalaattia.

>Katso ohjeet Vivi-Ann Sjögrenin valmistamiin herkkuihin.

 Esko Rautakorpi / YLE Kulttuuri Ahmien, maistellen ja näykkien
Klassisissa teoksissa syöminen on usein seksin metafora. Ruokamaassa Anna tapaa kirjailija Tuomas Vimman, jonka romaanissa Gourmet ei arastella seksin – eikä ruoan – parissa. Kirjan päähenkilö on elämhallinnan kadottanut kulinaristisuvun vesa. Teos on hedonismin kuvaus, jossa seksi ja ruoka kietoutuvat toisiinsa.

Vimman Gourmet on aiheena myös Kirjamaan lukupiirissä. Annan vieraiksi lukupiiriin saapuvat sosiologi Johanna Mäkelä ja kirjailija Heikki Niska. Ruokakulttuuria tutkiva Johanna Mäkelä työskentelee tutkimuspäällikkönä Kuluttajatutkimuskeskuksessa. Niska taas on Kalajoelta kotoisin oleva runoilija, joka tunnetaan etenkin murrerunoistaan. Leipätyönään Niska työskentelee keittiömestarina.

 Esko Rautakorpi / YLE KulttuuriDekkareissa ruumiita tehdään ja ravitaan
Ruokamaa-jaksossa Anna ja Riku tapaavat kirjailijan herkullisen poro-lapinjuustokeiton takaa. Outi Pakkasen dekkareissa valmistetaan paljon ruokaa, ja kirjojen reseptit on koottu myös Porosta parmesaaniin -reseptikirjaan.

Dekkareissa ruumiiden ja ruoan liitto on itse asiassa melko yleinen. Pakkanen on itse harrastajakokki, mutta ruoan ja rikosten suhde on paljon monimutkaisempi.

Lähetä linkki