Lavastaja Lea Sipilä VIERAANA lavastaja Lea Sipilä

ANGELA JA AJAN TUULET 1–12
Kotikatsomossa maanantaisin klo 21.20

Lea Sipilä on kiireinen nainen. Tavoitamme hänet kännykän päästä raitiovaunusta matkalla KOM-teatteriin, jonne hän lavastaa ensimmäistä teatterilavastustaan.

Kerro meille omasta työstäsi Kotikatsomon Angela-sarjan parissa.

"Jokaisella lavastajalla on ihan oma tapansa tehdä ja jokainen työ sanelee vielä oman työtapansa. Suuri osa lavastajan mielenkiintoisesta ja alati haastavasta työstä on yksinäistä puurtamista työpöydän ääressä. Tilankäytön ratkomista, värien, tapettien, ovien, ikkunoitten, huonekalujen ja pintakäsittelyjen valintaa, perehtymistä kulloisenkin työn aikakauden esine- ja tyylimaailmaan, kuvausaikataulujen kanssa puljaamista... Mutta myös keskusteluja ja yhteistyötä eri ammatti-ihmisten kesken, se on ehdoton edellytys onnistuneelle lopputulokselle!

12-osainen draamasarja Angela ja ajan tuulet oli iso ja mielenkiintoinen projekti. Raskaskin. Isompia interiöörejä oli 20-25, huoneluku oli kaikkiaan noin 60. Tavaraa oli mielettömät määrät! Tässä sarjassa oli hurjasti työtä ja mikä sen teki raskaaksi oli äärimmäisen tiukka aikataulu. Oman työnsä laadusta ei halua tietenkään tinkiä! Eikä kesken saa väsyä, vaikka olisi kuinka kiire! Jossain vaiheessa olin kyllä aika lailla poikki — kun edellisessä isossa lavasteessa vielä kuvattiin, valmisteltiin jo seuraavaa… Silloin oli kyllä hyvä nähdä puolivalmista leikkaamatonta kuvamateriaalia…voimat palasivat, kun huomasi taas kerran miten olennainen osa lavastuksella on tarinan kerronnassa! Kun mennään uuteen lavastukseen, aukeaa uusi maailma!"

Angela-sarjan huolella toteutetusta lavastuksesta on jo tullut hyvää palautetta katselijoilta.

"Nyt kun työ on jo takanapäin, on ollut todella hauska saada palautetta. Olen ollut iloisesti yllättynyt positiivisesta vastaanotosta."

Sarjaa on kuvattu aidoilla paikoilla ja studiossa.

"Studiossa kuvaaminen on tuotannollisesti monin tavoin ekonomista, mm. valaisun, äänen ja ajankäytön kannalta. TV1:llä on käytössään iso kuvaushalli Helsingin Sörnäisissä. Sinne rakensimme keväällä 1998 isoja lavastekokonaisuuksia, mm. höyrylaivan hytin, salongin ja ruokasalin, Angelan asunnon, sotasairaalan, lehden toimituksen, berliiniläisen pensionaatin, itävaltalaisen hotellin ja huvilan…"

Kaikkea ei kuitenkaan voitu eikä haluttu tehdä studiossa?

"Ei, vaan alkoi Andersin suvun kartanoitten ja muitten miljöitten hillitön etsintä. Koska kuljemme Angelan matkassa vuodesta 1939 vuoteen 1956, on tapahtumapaikkojen oltava mahdollisimman 'oikein' ja ajalle tyypillisiä. Vaikka asunnot esimerkiksi tehtiin suurimmaksi osaksi studioon, tarvittiin myös niiden 'ulkopuoli' ennen kuin voin suunnitella tyylillisesti ja arkkitehtonisesti oikeanhenkisen lavastuksen. Keskustelimme ennen kuvauksia paljon ohjaajan (Pekka Ruohoranta) ja kuvaajan (Pekka Lammi) kanssa henkilöiden ja paikkojen karaktääreistä. Tiiviissä yhteistyössä järjestäjien (Päivi Kettunen, Pauli Kairismaa, Pekka Rautio) kanssa paikat alkoivat hahmottua — satojen ajokilometrien ja valokuvien myötä.

Andersin suvun maalaiskartano, 'Toijala', löytyi Lohjalta. Vaanilan kartano sijaitsee hienon ja eheän maalaismaiseman keskellä ja 'kesti' hyvin myös vuoden 1939 tapahtumien kuvaukset.

Karinin ja Gabrielin 'Björkbo', kartano puistoineen, on kuvattu Oitinmäellä Oitbackan kartanossa, mielettömän upeassa paikassa, jossa aito miljöö on säilynyt 360 astetta kameralle — ei viljasiiloja… eikä muutakaan mikä pilaisi epookin vaikutelman. Oitbacka on varsinainen Suomi-elokuvan ideaalimiljöö, siellä on kuvattukin elokuvia. Ainoa huono puoli on että siellä on jumalattomat ääniongelmat."

Lavastaja Lea Sipilä elää jo aikaa Angelan jälkeen?

"Peter Lindholmin ohjaaman draamasarjan kuvaukset ovat alkamassa, Iltalypsy ja Kari Tervon uusi keskusteluohjelma…, neljän tulevan vaalin suunnittelupaketti, josta minä teen FST: n vaalipaketin… ja tämä Kaisa Korhosen ohjaus KOM-teatterissa… Jos joku keksii myönteisen kieltäytymisen kurssin, ilmoittaudun heti!"

________________________________________________________________________________

Lavastaja Lea Sipilä