yle.fi

Viikon kuva

K-ohjelmat tilasi kevään 2008 aikana viideltä sarjakuvataiteilijalta neliosaiset jatkotarinat.

Lounaalla
K-Rapun kevään viimeinen sarjakuvantekijä on vuonna 1984 Kaustisella syntynyt Mari Ahokoivu. Suomen sarjakuvaseuran tekijämatrikkelissa Ahokoivu kuvailee itsenään pienen pieneksi sarjakuvantekijäksi.

23-vuotias Ahokoivu on opiskellut sarjakuvantekemistä Limingan taidekoulussa, Oulun seudun ammattikorkeakoulussa ja Angoulemessa Ranskassa. Ahokoivulta ei ole vielä toistaiseksi ilmestynyt omaa albumia. Sen sijaan hän on kyllä ehtinyt julkaista sarjakuvantekijän oppaan, jossa antaa paljon neuvoja mm. nettisarjakuvien tekijöille.

Verkko on myös se paikka jossa voi helpoiten käydä tutustumassa tämän tuotteliaan tekijän herkän tunnelmallisiin töihin. Ahokoivun nettisarjakuva Kissa pienen pieni löytyy osoitteesta http://kissanpaivia.com/pienenpieni, vieläkin enemmän katsottavaa on Ahokoivun omilla sivuilla http://ahokoivu.vuodatus.net.

K-Rapulle tekemänsä kuvasarjan Lounaalla Mari Ahokoivu kertoo piirtäneensä Lontoolaisen ravintolan lounaspöydässä.

Sarjakuvasta julkaistaan joka viikko yksi ruutu. Kertyneen sarjakuvan näet klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Käki Kokko
Kolmikymppinen Aapo Rapi on saanut koulutuksensa Edinburgh College of Artsissa ja hänen töitään on ollut esillä mm. MOCCA -sarjakuvatapahtumassa New Yorkissa kesällä 2007 ja tänä keväänä sekä Aix-en-Provencessa että Amiensissa järjestettävillä sarjakuvafestivaaleilla.

Rapin sarjakuvien asenteessa on nähtävissä underground –sarjakuvan vaikutusta. Aapo Rapi on kertonut tutustuneensa u-sarjakuviin kirjastossa, jossa hän ala-aste ikäisenä selaili lasten hyllystä löytämiään aikuisten sarjakuvia.

”Löysin siis omituisen varhain maailman, jota en täysin ymmärtänyt ja joka tuntui hyvin aikuiselta. Se antoi vihjeitä, että jotain muuta on olemassa kuin sisäsiistit lastensarjakuvat. Luin niitä samalla kun kuuntelin WASP:ia. Mietin miten aikuiset uskaltavat”, Rapi kertoo Sarjainfossa 127 julkaistussa haastattelussa.

Rapin huhtikuun alussa ilmestynyt uusi albumi Meti kuvaa pehmeän huolettoman oloisella viivalla Rapin oman Mummon Meerin muisteloita. Mummon muisteloiden rinnalla kulkee kaupunkilaistuneen Aapon oma elämä.

Ohjeita tyttärelleni
K-rapun kevään kolmas sarjakuvataiteilija Terhi Ekebom on opiskellut kuvataidetta ja graafista suunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa ja Evtek muotoiluinstituutissa. Töissään hän käyttää erilaisia kokeilevia graafisia tekniikoita ja tyylejä. Terhi Ekebomin töille keskeistä on niiden runollinen, unenomainen tunnelma.

Ekebomin K-rapulle tekemän sarjan nimi on "Ohjeita tyttärelleni". Kuvat käsittelevät asioita joita Ekebom on pohtinut yhdessä tyttärensä kanssa iltaisin ennen nukkumaan menoa. Sarja antaa vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuin, miten selvitä viidakossa, mitä tehdä kun tulee maanjäristys, entä tornadot, pääseekö niitä pakoon. Annetut vastaukset eivät välttämättä ole sellaisia, jotka pelastavat itse tilanteessa, mutta sellaisia että uni tulee.

Neliosaisesta sarjakuvasta julkaistaan joka viikko yksi ruutu. Kertyneen sarjakuvan näet klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Kiroileva siili
Katso Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuva klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

 

 

 

 


Vuoristosairaala
Tammikuun tekijä Sami Makkonen syntyi Savonlinnassa vuonna 1975, opiskeli Tartossa kuvataiteilijaksi ja asuu nykyään Helsingissä.

Makkonen voitti Helsingin sarjakuvafestivaalien Sarjis 2007 -kilpailun. ”Rohkea aihevalinta, viittaa suomalaiseen taiteeseen ja historiaan.[---] Vahva aloitusrepliikki, komea toteutus,” kilpailun raati perusteli.

Aiheekseen Sami Makkonen on valinnut vanhuuden. Samin koko sarjakuvan näet klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Lähetä linkki

Lähetystiedot

K-reppu

TV1 tiistaisin klo 19.00
Uus. keskiviikkoisin klo 23.00

K-rappu

TV1 tiistaisin klo 19.20
Uus. keskiviikkoisin klo 23.20