yle.fi

Osa 3: Marjo ja Jani

Marjo ja Jani
Yhdeksäntoistavuotias Marjo Männikkö ja Jani Nurmenniemi, 29, saavat toinen toisensa Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärven kirkossa.

Pari alkoi tapailla ystävinä kun Marjo oli vasta 16-vuotias. Kummallakin oli tuolloin omat syynsä yrittää pysyä toisilleen etäisinä, mutta tilanne muuttui.

Nyt - runsaat kaksi vuotta ensitapaamisesta - parin hääjuhlaa vietetään Janin ja hänen sisarustensa omistuksessa olevalla maatilalla.

Janin laaja ja perhekeskeinen suku on voimakkaasti mukana maalaishäiden järjestelyissä, mikä aiheuttaa kitkaa Marjon vanhempien ja järjestelyistä vastaavien Janin sukulaisten välille. Erityisesti Marjon äiti kokee tulleensa syrjäytetyksi.

”Me oltais tehty moni asia toisin, mutta mielipidettä ei ole kysytty”, sanoo Marjon äiti tyttärensä häissä.

Häävalmisteluiden aikana kiristynyt tunnelma purkautuu lopulta hääjuhlassa. Marjon vanhemmat eivät osallistu häätanssiin ja Marjon äiti osoittaa närkästyksensä kieltäytymällä hääleikistä, jossa on tarkoitus ryöstää anopit.

”No niin, nyt on Marjon anoppi sitten ryöstetty. Toinen oli niin pahalla päällä, ettei uskallettu ryöstää”, laukoo kaasoksi pyydetty sulhasen sisko häävieraille.

Jani on maatalouslomittaja ja asuntolan valvoja. Marjo on opiskelija. Perheeseen kuuluu Janin edellisestä suhteesta syntynyt kuusivuotias Janika.

Marjon lukio-opinnot Pihtiputaalla eivät sujuneet hänen odotustensa mukaisesti, joten 16-vuotias tyttönen päätti vaihtaa koulua. Edessä oli muutto kymmenien kilometrien päähän Haapajärvelle kauppakouluun, mutta uudella paikkakunnalla ei ollut tuttuja. Sen vuoksi Marjo selaili netistä haapajärveläisten nuorten kuvia ja kirjoitti heistä usealle viestejä. Jani oli ainoa, joka vastasi.

Rehellisyyttä ja uskollisuutta arvostaneena nuorena miehenä koetut takaiskut olivat tehneet Janista vaikeasti lähestyttävän ja omiin oloihinsa vetäytyneen. Jani löysi Marjosta luotettavan keskustelukumppanin, mutta myös Marjolle kävi samoin. Nuori tyttö oli salaa odottanut ystävää, jolle puhua. Hänkin oli voinut pahoin.

Pari tekstaili ja chattaili ja päätti lopulta vaihtaa puhelinnumeroita.

”Ihastuin aivan täysin Marjon ääneen. Tuntui ettei voinut lopettaa vaikka olin töissä. Se oli hirveätä säätämistä, kun oltiin juuri lehmän lantaa levittämässä pellolla, niin piti yhdellä kädellä pitää puhelinta, kun ei vaan malttanut lopettaa puhumista”.

Seuraava vaihe romanssissa oli ensi tapaaminen maitolaiturilla Pihtiputaalla.

”Tein alusta asti selväksi, että Jani on liian vanha minulle. Korostin, että etsin vain kaveria.”

Tuo periaate alkoi murtua hiljalleen. Viikon kuluttua ensitapaamisesta pari tapasi samoissa merkeissä ja sen jälkeen yhä useammin.

Marjon ja Janin seurustelu alkoi virallisesti kolmen kuukauden kuluttua nettikirjoittelun alkamisesta. Päätös seurustelun aloittamisesta tehtiin Pihtiputaan Saapasjalkarockissa.

”Silloin tuli ensimmäinen hyvänyön suukko ja siitä alkoi seurustelu”, muistelee Marjo.

”Se oli ihtelle tosi tärkeä suukko silleen, että se sinetöi rakkauden ja siitä lähtien kaikki on ollut ihanammin”, arvioi Jani.

Marjo muutti Haapajärvelle vajaa kuukausi ensisuudelman jälkeen, ensin omaan opiskelija-asuntoon. Pari sopi tapailevansa silloin tällöin, kun sattuisi sopimaan, mutta pian tapailuista tuli jokapäiväisiä. Jo parin viikon jälkeen Marjon muutosta alkoivat säännölliset yövierailut. Puolin ja toisin. Jani ja Marjo kihlautuivat lokakuussa Janin syntymäpäivänä.

”Silloin tuli ekan kerran sellainen olo, että minä olen oikein tärkeä ihminen, minua tärkeämpää ei kukaan voi olla.

> Kuvagalleria

Lähetä linkki

Esitysaika

Satuhäät palaa ruutuun uusin jaksoin keväällä 2011.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma katsottavissa 7 vrk ajan ensilähetyksestä.
> Areenaan