yle.fi

Salamanca – aikuisopiskelijan paratiisi

Kuva Luis Lorenzo

Salamanca on kuuluisa kielikouluistaan ja ihanteellinen paikka opiskella espanjaa. Miksi? Tärkeä kriteeri opiskelupaikalle on kielen taso. Sen voi määritellä monella tapaa, mutta Salamancalla on asialle virallinen siunaus. Kaupungissa puhuttu kieli vastaa Espanjan Akatemian hyväksymää kielinormia. Salamancan kirjailijat ja journalistit tunnetaan kautta maan taitavina sanankäyttäjinä. Se on osa Kastilian perinnettä.

Puheensorinasta täyttyvä Salamanca heittää nopeasti kulkijan eteen edut, joita kaupunki aikuisopiskelijalle tarjoaa. Välimatkat ovat lyhyitä ja ihmiset äärimmäisen ystävällisiä ja avoimia. He neuvovat mielellään, iloisesti ja pitkään. Toki kysyjänkin on oltava ystävällinen, jotta kommunikaatio kulkee. Kauppiaista ja tarjoilijoista tulee pian tuttuja, joiden kanssa voi vaihtaa pari sanaa joka päivä. Salamancalaisilla riittää kärsivällisyyttä eri korostuksilla kangertavien ulkomaalaisten kanssa. Kielenopiskelu on kaupungin tärkeimpiä elinkeinoja. Ilmiöllä on oma nimi: el turismo del idioma eli kieliturismi.

Tuhannet espanjanharrastajat saapuvat Salamancaan keväästä syksyyn ja oleskelevat pitkään. Kielikoulujen rinnalle on noussut kattava majoituselinkeino. Edullinen ja hauska tapa majoittua perhemajoituksen lisäksi on ns. residencia eli asuntola. Huoneet ovat tilavia ja siistejä. Asuntolat ovat ”perhemäisiä”, henkilökunta pieni ja ilmapiiri kotoinen. Erinomaisia paikkoja kieliharjoitteluun.

Käytännön harjoittelu kannattaa aloittaa heti. Olen kuullut usean espanjan aikuisopiskelijan tokaisevan: käytän nyt aluksi englantia ja ihan pian siirryn espanjaan, kunhan opin vähän kurssilla… Voi voi, lykkääjä ei koskaan siirry käyttämään espanjaa, eikä opi sitä kunnolla. Vieraaseen kielen tulee tarttua heti, kun kaksi sanaa on hallussa ja turvautua vahvempaan kieleen vain katastrofitilanteessa. Ei ole olemassa ”hyvää hetkeä” aloittaa espanjan puhumista. Aina on puhuttava, kun on tilaisuus, silloinkin, kun jo osaa kieltä. Laiminlyötynä kielitaito katoaa, joten hellä huolenpito on tarpeen.

Katso video ja tee tehtävä: Kieliturismi

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.