yle.fi

Alba de Tormes

Tormes-joki Kuva Sini Sovijärvi/YLEAlba de Tormes on pieni, viehättävä kaupunki vain 20 km Salamancasta länteen, eli Avilan ja Madridin suuntaan, Tormes-joen varrella. 

Alba de Tormes sijaitsee 20 km Salamancasta länteen. Kuva Sini Sovijärvi/YLEVuodesta 1429 kuningas määräsi kaupungin Alban aatelissuvun hallintaan. Albat aloittivat heti upean linnapalatsin rakennustyöt.  V. 1472 kaupungin silloinen hallitsija García Álvarez de Toledo sai kuninkaalta arvonimen herttua (Duque) ja alkoi kantaa arvonimeä ”ensimmäinen Alban herttua” (el primer Duque de Alba). Kaupungista tuli samalla herttuakunta (el Ducado de Alba de Tormes). 

Kuuluisin Alban herttuoista on kolmas herttua, D. Fernando Àlvarez de Toledo,
el tercer Duque de Alba (1507 – 1582), joka sai lisäarvonimen Gran Duque de Alba. Hänen kaudeltaan muistetaan Euroopassa parhaiten synkät kahdeksan vuotta, jotka hän hallinnoi Espanjan Alankomaissa tapattaen raa’asti kaikki vastustajansa. Vaikka kolmas Alban herttua tuli tunnetuksi julmuudestaan, hän oli taiteiden ja kulttuurin suosija ja hankki linnapalatsiin käsittämättömiä aarteita, kuten marmoriholviston Italiasta. Kerrotaan, että hän oli hellä ja huomaavainen perheenisä. 

Alban mahtisuvun linnasta on jäljellä vain yksi torni. Kuva Sini Sovijärvi/YLEMuhkeasta linnapalatsista on jäljellä enää yksi torni, joka muodostaa vain pienen osan alkuperäisestä rakennuksesta. Ylhäisessä yksinäisyydessään tuo ylväs torni viestii paremmin kuin tuhat sanaa herttuoiden vanhasta mahdista. 

Nykyinen Alban herttuatar (la Duquesa de Alba), María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva XVIII on syntynyt v. 1926. Herttuattarella on eniten aatelisarvonimiä koko maailmassa, huomattavasti enemmän kuin Espanjan kuninkaalla. Hän rakastaa julkisuutta, näyttäytyy mielellään härkätaisteluissa - mikä on herättänyt paljon kritiikkiä maan älymystöpiireissä - ja saa palstatilaa. 

Kaupunki tunnetaan myös karmeliittaluostareistaan ja varsinkin Pyhästä Teresasta, jonka kuolinpaikka Alba de Tormes on. 

Espanjassa sisämaaturismi on nousussa. Alba de Tormes houkuttelee viikonloppuisin madridilaisia leirintäalueelle joen varteen kalastamaan ja nauttimaan luonnosta.

Katso video: Alban herttuat

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.