yle.fi

Gastronomia on Espanjan uusi voimavara

Kuva Sini Sovijärvi/YLEEspanjan ruokakulttuuri ja keittiö – gastronomia – on vahvassa nousussa. Terävimmässä kärjessä kansainvälisesti on Katalonian maakunta, joka innovatiivisuudellaan lupaa paljon. Ilmiöstä kertoo uusi traditio, Fórum Gastronómico, maakunnan omat ruokamessut - jotka järjestetään kevättalvella upeassa Gironassa, joka historiallisena nähtävyytenä vetää väkeä toki muutenkin. Vuotuinen megatapahtuma on ruoasta kiinnostuneelle matkailijalle tai alan asiantuntijalle huikea elämys. Keittiön kikat ja uutuudet esittäytyvät kaikilla tasoilla. Sinne kokoontuvat vetämään shown tai demonstraation Katalonian huippukeittiömestarit. Gironan oma poika, Ferran Adrià, on superjulkkis, jonka New York Times v. 2003 julisti maailman parhaimmaksi kokiksi. Samalla lehti totesi espanjalaisen keittiön ylivertaisuuden suhteessa ranskalaiseen. Ranskaa se moitti vanhalla kunnialla ratsastamisesta ja uudistumisen puutteesta. Nyt espanjalaiset, varsinkin katalonialaiset, tulevat ja kovaa. Suuri nimi on myös Barcelonassa ravintolaansa pitävä persoonallinen Carmen Ruscalleda, yksinkertaisen, maukkaan keittiön virtuoosinainen. 

Kokit saattavat Suomessakin olla julkisuuden henkilöitä, mutta espanjalaisten keittiömestareiden valovoima mediassa on pohjoismaalaisin silmin häkellyttävä. He painivat samassa kategoriassa elokuva- ja musiikkimaailman megatähtien kanssa. Merkki siitä, että ruokamaailma kiinnostaa espanjalaisia monipuolisesti - korkeakulttuurista viihteeseen.. 

Espanjan keittiön perusta on lähiruoka. Kaikissa maakunnissa, kaupungeissa ja kylissä, osataan arvostaa omaa ympäristöä. Maatilat, kauppahallit, torit ja ravintolat nostavat omat tuotteensa parhaiten esiin ja ovat niistä aiheellisesti ylpeitä. Myös Castilla y Leónin maakunnassa, sisämaan ylätasangoilla. Salamancan lähiruokaa myyvässä Art Deco –tyylisessä kauppahallissa (Mercado de Abastos) lähituotteet ovat näyttävästi esillä. Useimmat myyjistä ovat paikallisia perheyrittäjiä, mikä kertoo paljon ruokatuotannon hengestä. 

Katso video: Salamancan kauppahalli

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.