yle.fi

Kuningas jalkapallo

Tästä kaikki espanjalaiset urheiluhullut ovat harvinaisen yksimielisiä: jalkapallo on kuningaslaji – es el deporte rey. Tämän voi todeta jalkapallolähetysten erittäin korkeasta määrästä, sekä televisiossa että radiossa. Kaikki, jotka kynnelle kykenevät, asettuvat näkö- tai kuuloetäisyydelle lähimmästä vastaanottimesta, kun ratkaiseva ottelu alkaa.

Espanjan jalkapallomaajoukkue (la Selección de fútbol de España) edustaa Espanjan kuningaskuntaa jalkapallon arvokilpailuissa. Sitä hallinnoi Espanjan kuninkaallinen jalkapalloliitto (Real Federación Española de Fútbol).  Joukkueen ensimmäinen ottelu oli Brysselissä vuonna 1920 Tanskaa vastaan, ja se päättyi 1–0-voittoon. Suurin saavutus on ollut Euroopan mestaruus vuoden 1964 kotikisoista, jolloin joukkue kukisti Madridissa, 125 000 katsojan edessä, Neuvostoliiton maalein 2–1. Maailmanmestaruuskilpailuissa joukkue on ollut suuri pettymys, vaikka ennakkoon sitä on monesti pidetty yhtenä mestarisuosikkina. Paras sijoitus maailmanmestaruuskilpailuissa on neljäs sija vuodelta 1950.

Odotukset ovat huippupelikaudella kiihkeän korkealla – kuten meillä jääkiekkokauden kynnyksellä – jännitys ja intoilu kohoavat korkeuksiin, mutta pelituloksena on useimmiten maahan lyövä pettymys ja kansallinen masennustila. Suomen leijonat ovat sentään pärjänneet loistavasti verrattuna espanjalaisiin jalkapallonpelaajiin, mutta jotakin yhteistä ehkä löytyy. Ne henkiset paineet, jotka koko kansakunta asettaa joukkueelle, ovat sietämättömät. Puhutaan suuresta psykologisesta ongelmasta – uskooko kukaan voittoon vilpittömästi? Uskonpuute ketjureaktiona vie joukkueelta henkisen pohjan. Puhutaan myös jalkapallon kaupallistumisesta, pelaajien heterogeenisista taustoista ja yhteishengen katoamisesta. Rahat ja itsekäs sooloilu ovat tulleet peliin, jota ennen siivitti viaton isänmaallisuus ja puhtaan urheilun riemu.  Pahinta lienee, että tässä heikossa kohdassa naapurimaa Portugali pääsee irvailemaan Espanjaa, joka monessa muussa asiassa on ajanut naapurinsa edelle.  Tuttu kuvio tuo mieleen Suomi-Ruotsi -syndrooman. Naapurikateus onkin kansainvälistä.

Katso video: Kuningas jalkapallo

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.