yle.fi

Espanjalainen muoti

Harvalta on jäänyt huomaamatta Zara -liikeketjun nopea marssi Euroopan maihin. Zaran kotipaikka on Galiciassa, La Coruñassa, jonne ensimmäinen Zara perustettiin v. 1975. Nyt liikkeitä on jo 62 eri maassa. Kohtuuhinnat, persoonallisuus ja kansainväliseksi stailattu espanjalaisuus ovat valtteja, joita muut muodintekijät nyt seuraavat. Zaran viimeisin houkutus hairahtaville kuluttajille on Zara Home -sisustusketju, joka ei ole ehtinyt vielä Suomeen asti.

Espanjalaiset tietävät olevansa muodin osaajia, mutta pieni epävarmuus jäytää silti. Suomalaiseen tapaan he omassa mediassaan miettivät, mitä muut heistä ajattelevat.

Suunnittelijat Agatha Ruiz de la Prada ja Custo Barcelona ovat tunnettuja nimiä kansainvälisesti. Jaime Mascarón ja Camperin kenkiä himoitaan hyvin kaukana Espanjan rajojen ulkopuolella. Tous -liikeketjun korut ja asusteet leviävät nekin valtameren tuolla puolen. Euroopassa Mango- ja Roberto Verino -liikkeet kilpailevat Zaran kanssa ja tunnustelevat parhaillaan uuden maailman maaperää. Made in Spain on täyteen ladattu käsite, jota nyt lanseerataan Yhdysvalloissa. New York on jo saanut muutaman espanjalaisen muotiliikkeen ja koko kulutushullu Latinalainen Amerikka on vanhoille valloittajilleen avoinna.

Espanjalaissuunnittelijoilla on vahvaa luovuutta. Heidän värisilmänsä on pistämätön yhdistelmissä, joihin muualla ei ole totuttu. Esim. turkoosin ja ruskean yhdistelmä vaatemuodissa on lähtöisin espanjalaisista trendeistä. Perinteiset musta-keltainen ja musta-punainen -kombinaatiot ovat edelleen elossa ja muistuttavat espanjalaisista juurista. Hörhelöitä ja pitsejä löytyy tarvittaessa, mutta muodin perusrakenne on merkillisen simppeli, veistenterävän linjakas.

Mutta mikä on se jokin, tuo juju ja taika, joka on hyvän espanjalaisen vaatteen salaisuus?  Se on nimeltään ”el complemento”, asuste. Vyö, solki, huivi, nauha, koru, nappi. ”Asuste tekee vaatteen”, sanoo tunnetun Spleen -vaateketjun edustaja Josefa Lorenzo Callo - järkkymättömästi.

Katso video: Espanjalainen muoti

 

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.