yle.fi

Kuningatar Salamanca

Näkymä Salamancassa. Taustalla Clerecia -kirkon torni. Kuva Sini Sovijärvi/YLE

Salamanca on kiehtova valinta matkailukohteeksi, kunhan ei mieli kansainväliselle rantalomalle. Espanjan sisämaakaupunkien tunnelma ja näkymät ovat kokemisen arvoiset. Juuri niihin suuntautuu uusin matkailutrendi Euroopassa. Ei Salamancassakaan tarvitse ilman vettä olla, sillä kaupunkia koristaa Tormes-joki. Se tervehtii tulijaa, joka ylittää ikivanhan roomalaisen sillan (el Puente Romano), laaksossa matkalla kohti vanhaa kaupunkia. 

Majesteettinen Salamanca kohoaa kukkulan laella, ryhdikkäänä kuin kuningatar. Ensimmäiset viestit silmälle ovat kauneus ja ylväys. Öiseen aikaan rakennukset valaistaan ja niiden kullankeltaisuus (lähikylä Villamayorin rakennuskivi) hehkuu voimallisesti, hiukan erisävyisenä kuin pehmeässä myöhäisiltapäivän auringossa.

Salamancan kotimaakunta on Castilia y León. Matkaa Madridiin kertyy 170 km ja Portugalin rajalle n. 90 km. Asukkaita on n. 160 000. Vuonna 2002 Salamanca oli yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista - kaupungin koristeellisuus ja muistomerkit vangitsevat vaativimmatkin katseet. Unesco nimesi historiallisen keskustan maailmanperintökohteeksi vuonna 1988. 

Universidad Pontifícia. Kuva Sini Sovijärvi/YLESalamancan kuuluisin nähtävyys on yliopisto (kuningas Alfonso IX v. 1218 ), joka on Espanjan vanhin. Sisaryliopistona toimii katolinen Universidad Pontifícia. Nämä kaksi mahtilaitosta leimaavat koko kaupungin olemusta ja ovat poikineet lisää korkeakouluja, tiedekuntia ja ammattioppilaitoksia lähialueelle. Opiskelijoita on huikea määrä, 60 000, mikä tuo oman mausteensa vilkkaaseen kahvila- ja klubielämään. Sanotaan, ettei Salamanca koskaan sulje silmiään, sillä menoa riittää illasta aamuun.

Barokkityylinen keskusaukio la Plaza Mayor (1729 - 1755) on kaupungin hehkeä sydän, johon on helppo löytää, sopia tapaaminen. Sieltä voi suunnistaa mihin tahansa, kätevästi jalkaisin. Vanha Salamanca on yllättävän helppo hallita kävelemällä. Kaikki päänähtävyydet ja asiointikohteet ovat lähellä. Vanhan kaupungin ulkopuolelle esim. ostoskeskuksiin tai rautatieasemalle suunnistettaessa, voi halutessaan napata taksin, joka on edelleen Espanjassa edullinen kulkuneuvo. Kuskeilta kuulee hauskoja paikallistarinoita, kunhan ryhtyy juttusille.

Muutoinkin kaupunki on ystävällinen ja ”puhelias”, ihmisiä on helppo lähestyä kysymällä suuntaa, neuvoa, nähtävyyttä, mitä tahansa. He auttavat auliisti ja antavat vuolaasti lisätietoa. Niinpä espanjaa pääsee helposti harjoittamaan, vieläpä hyvää ja suomalaisen korvaan miellyttävää ja ymmärrettävää espanjaa. Maan kieliauktoriteettien mukaan Salamancassa käytetty kieli on maailman kauneinta ja huolitelluinta ”kastiliaa”. Siitä kaupunkilaiset ovat syvästi tietoisia, eivätkä jätä asiaa koskaan mainitsematta muukalaisille.

Kommunikaatio on Salamancan menestyksen salaisuus. Nuorten opiskelijoiden puheensorina täyttää kadut, mutta yhtälailla eri-ikäiset aikuisopiskelijat kansoittavat kaupungin lukemattomia kielikouluja aloittaakseen tai täydentääkseen espanjanopintoja. Kieliturismi, perinteisen nähtävyysmatkailun rinnalla, on tärkeimpiä elinkeinoja.

San Estebanin luostari öiseen aikaan. Kuva Sini Sovijärvi/YLEKanssakäyminen ja tiedonhalu ovat todentuneet jo kaukana historiassa. Salamancan ytimessä kohoaa se kuuluisa dominikaaniluostari (San Esteban), jossa Kolumbus sai siunauksen Amerikan matkansa rahoitukselle ja joka mullisti koko maailmanhistorian. Luostarilaitos ja kirkko näkyvät kaupungissa sekä rakennuksina että yhteiskunnallisina vaikuttajina. Valtava, vanha kaksoiskatedraali ja monet ylväät tornit kuuluvat keskeisiin nähtävyyksiin.

Salamancan sieluun mahtuu myös rikas ruokakulttuuri. Ravintoloita, baareja ja alkupalapaikkoja on runsaudenpulaan asti. Eniten suositaan maakunnan omia tuotteita eli lähiruokaa, varsinkin kinkkua ja makkaroita, mutta Espanjassa kun ollaan, meren antimet ja raikkaat vihannekset ovat aina anteliaasti tarjolla.

Bienvenidos a Salamanca – tervetuloa Salamancaan!

Katso video: Salamanca
Katso video: Opiskelijoiden kaupunki

Linkki Salamancan kaupungin turistiportaaliin

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.