yle.fi

Art nouveau, modernisme, Art Deco – kaikuja kansallisromantiikasta

Barcelonaan, Katalonian pääkaupunkiin teollinen vallankumous vyöryi 1800-luvun puolivälissä ja heijastui nopeasti koko lähialueeseen, josta kehittyi huomattava tekstiiliteollisuuden keskus. Katalonia ryhtyi oitis kauppaan Euroopan ja Amerikan kanssa. Maakunnalle tyypilliset liikenerot saivat aikaan yhteiskunnallisen muutoksen, joka vaikutti kaikkiin ja kaikkeen. Itsetunto ja taloudellinen itseluottamus lähtivät nousuun, joka ei ole pysähtynyt.

Salamancan Casa Lis -taidemuseo. Kuva Sini Sovijärvi/YLE.Syntyi La Renaixença, liike, joka korosti Katalonian oman kulttuurin painoarvoa. Siitä kumpusi Katalonian ikioma taidesuuntaus modernisme, paikallinen art nouveau.  Näin tuontituote art nouveaun raikkaus ja Katalonian juureva paikallisperinne löysivät toisensa. Lemmensuhde onnistui loistavasti.

Arkkitehti ja taitelija Gaudí jätti tyylisuunnan muistomerkiksi mm. Güellin puiston Barcelonaan. Se on ollut UNESCOn maailmanperinnön suojelukohteena vuodesta 1984.

Suomalainen saattaa kokea kummallisia déjà vu -tuntemuksia Barcelonan kaduilla. On hätkähdyttävää todeta, kuinka rohkeasti ja samankaltaisesti katalonialaiset ja suomalaiset, samanhenkisen koulukunnan (kansallisromantiikka) edustajat sekoittivat uutta tyyliä ja perinnettä 1900-luvun alussa. Satumetsät ja mystiset koukerot ovat voimakkaasti läsnä kummankin maan luomuksissa.

Art nouveaun vanavedessä - ensimmäisen ja toisen maailmansodan välissä – maailman merille lähti uusi uljas taideajattelu, teollisten materiaalien innoittamana. Koneajan teknologia, eläinaiheet, aurinko, trooppiset ympäristöt, sekä huipputrendit kuten kubismi ja Bauhaus, kiteytyivät muotokieleksi, joka sai nimekseen Art Deco. Nimitys syntyi vasta 1960-luvulla, kun suuntaus hahmotettiin omaksi tyylilajikseen, joka oli koottu Pariisissa 1925 pidettyyn taideteollisuusnäyttelyyn – pohjasanana näyttelyn koristetaiteet, les Arts Décoratifs.

Salamancassa Art Decon ja art nouveaun aarteita voi ihailla Casa Lis -museossa, joka kätkee lasi-ikkunaiseen ja metalliseen olemukseensa n. 1600 taide-esinettä.

Katso video: Art Nouveau Espanjassa

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.