yle.fi

Taisteluhärkien kasvatus

El toro bravo

Härkä on hierarkinen eläin. Luonteensa ja rotumääritelmänsä takia se tarvitsee suuren elintilan - noin 1,5 ha sarviparia kohti. Vaatimus on helppo toteuttaa väljässä ja ilmavassa Castilla y Leónin maakunnasssa. 

Kuva Sini Sovijärvi/YLECabeza de Diego Gomez on kaunis, vehreä härkätila Sandon kylässä, lähellä Salamancaa. Omistajat Diego ja Ana ovat erittäin sympaattisia ja ottavat kuvausryhmämme lämpimästi vastaan. Haastattelen Anaa, Diego on ujo.  Ana puhuu selkeästi, kauniisti, tunteikkaasti. Pariskunta kannattaa luonnonmukaisuutta, asuu ihastuttavassa maalaistalossa koirineen, pitää perhehotellia ja järjestää härkäsafareja tiluksillaan. Kaikki on kuin idyllissä.

Härillä on mahtavat laitumet, ne syövät niille sekoitettua viljaa, ravintoterapeutti ja eläinlääkäri hoitavat ja seuraavat niiden kehitystä. Härkiä valmennetaan varovasti tilan aitauksissa taisteluun - niitä satuttamatta. Ratsastaja ja paimenkoira käyvät säännöllisesti laitumella lauman keskellä käyskentelemässä, jotta härät tottuvat picadorin eli tikarimiehen läsnäoloon. Härkäpojan elämä laumassa, täydessä vapaudessa, kestää neljä onnellista vuotta.

Paras taisteluhärkä on hiotun hermoherkkä, se reagoi, on taitava.  ”Täällä maalla me rakastamme härkiämme. Emme kasvata niitä tappaminen itsetarkoituksena. Nämä härät ovat syntyneet taistelua varten. Areenalla ne ovat pois kotilaitumelta, niiden käytös on äärimmilleen herkistynyt, taistelijan on oltava tarkkana. Vain näin syntyy symbioosi ja taidetta”.

Ana puhuu aidosti ja hellästi. Hän haluaa selittää syväespanjalaisen perinteen kauneuden ulkomaalaiselle, joka ei sitä ymmärrä. Ana on vilpitön. Uskon, että hän on hyvä kasvattaja ja rakastaa eläimiä ja luontoa. Hieno härkä on kasvattajalle ylpeydenaihe.

Hellyys ja huolenpito päättyvät sinä sekuntina, jolloin uljas härkä astuu ahtaaseen kuljetusautoon. Paniikki iskee jo kauan ennen tikareita. Se on äärimmillään eläimen juostessa loppuränniä pitkin areenalle, joka sekin on lakeuksien kasvatille ahdas.
Pian saapuvat picadorit. Taide-elämys?

 

Katso video: taisteluhärkien kasvatus

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.