yle.fi

Pyhä Teresa

Koko maailman tuntema mystikko, kirjailija ja kirkonopettaja Santa Teresa, pyhä Teresa (1515 – 1582), oli nimeltään Teresa Sánchez Cepeda Dávila y Ahumada. Luostariuudistuksen myötä häntä alettiin kutsua Jeesuksen Teresaksi tai Ávilan Teresaksi, kotikaupunki Ávilan mukaan. 

Teresa sai kotoaan opin kipinän. Äidin kuoleman jälkeen hänet lähetettiin 12-vuotiaana paikalliseen augustinolaisnunnien luostariin. Luostarilupauksensa Teresa antoi v. 1537 Santa Maria de la Encarnación -nimisessä karmeliittaluostarissa. Hengellisyys ja läheisyys Jumalaan olivat tytölle rakkaita, mutta elämä luostarissa ei vastannut hänen odotuksiaan.

Teresan terveys oli heikko. Hän koki vahvasti pyhän Joosefin (San José) parantajakseen ja perusti Ávilaan Pyhän Joosefin karmeliittanunnaluostarin v. 1562. Laitos edusti uutta paljasjalkakarmeliittojen sääntökuntaa (Orden de las Carmelitas Descalzas), joka oli palannut niukkaan ja mietiskelevään elämäntapaan liikaa löystyneestä luostarilaitoksesta. Tässä työssä Teresaa tuki sielunkumppani ja ystävä pyhä Ristin Johannes (San Juan de la Cruz). Tutustuessaan Teresa oli 52- ja Juan 25-vuotias. Molemmat kuuluvat Espanjan kultakauden runoilijoiden eturiviin.

Oppineen, lujatahtoisen Teresan tärkeimmät teokset Sisäinen linna (Castillo interior) ja Elämäni (Vida), on käännetty lähes kaikille kielille. Tyyli on harrasta, tulisieluista tekstiä visioista ja ekstaaseista ja on antanut henkistä innoitusta miljoonille ihmisille. Kirjoituksissa korostuvat myös ruumiillisen kivun hurmiotilat.  Suurimmat tunnustukset, kuten Salamancan yliopiston tohtorin arvonimi (Doctora honoris causa) ja Espanjan kieliakatemian tunnustus äidinkielen kehittäjänä ja auktoriteettina, Teresa sai kuolemansa jälkeen.

Katolinen kirkko julisti Teresan pyhimykseksi v. 1622.  V. 1970 Paavi Paavali VI julisti pyhän Teresan ensimmäiseksi naispuoliseksi kirkonopettajaksi.

Monen vaiheen jälkeen, pyhän Teresan lahoamaton ruumis lepää Alba de Tormesin karmeliittanunnaluostarin kirkossa. Pyhimyksen muistopäivä kalenterissa on  15. lokakuuta.

Katso video: Pyhä Teresa

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.