yle.fi

Urheiluhulluus Espanjassa

Espanjan television katsojalukuja hallitsevat ehdottomasti urheilulähetykset. Kun jalkapallo, Formula 1 tai muu huippulaji lämähtää ruutuun, jäävät muut kanavat armotta kakkoseksi. Sama radiossa. Jos erehtyy espanjalaiseen taksiin jonkin loppuottelun aikaan, saa pidellä korviaan, ettei radioselostaja kävele niistä sisään.

Jopa kirjoittava lehdistö noudattaa samaa kaavaa. El Diario Marca on ehdottomasti koko maan myydyin sanomalehti. Entäpä sisältö? Pääasiassa jalkapalloa, jalkapalloa ja taas jalkapalloa. Kuinka paljon uutisoitavaa siitä saakaan irti? Taitavat toimittajat keksivät uskomattomia aiheita..

Selitystä yltiöpäiselle urheiluhulluudelle on etsitty yhteiskunnallisista ongelmista, joita Espanjassa on riittänyt paljon ja riittää valitettavasti edelleen. Sosiaaliset kysymykset, kuten palkkaus, työttömyys, jäteongelmat, ympäristö, eläinsuojelu, koulutus, kansainvälistyminen, siirtolaiset, syrjäytyminen vievät paljon palstatilaa ja näkyvät uutisvirrassa myös sähköisissä viestimissä. Miten uuvuttavaa ja masentavaa tämä onkaan pidemmän päälle - sekä kuulla, katsoa, että lukea – varsinkin lukea!  Yhteiskunnan ongelmat tuntuvat ikuisesti ratkaisemattomilta kimpuilta, joista jauhetaan puuduttavan pitkissä ja vaikeaselkoisissa artikkeleissa. Niitä on tavallisen ihmisen hankala hahmottaa. Sanomalehtitekstien vaikeus eli journalistinen snobbailu onkin työntänyt lukijoita simppelimmän asiankäsittelyn suuntaan. Urheilulehdet puhuvat helppoa tarinaa tutulla kielellä, niihin ei työnnetä liikaa raskaita kielikiemuroita – ja kuviakin piisaa runsain mitoin. Samantyyppisiä tiedonvälitysongelmia on ollut havaittavissa myös muissa Välimeren maissa.

Ehkä urheilu-uutisoinnin runsaudenpulassa todella on kysymys ”huumeesta kansalle”, kuten tunnettu urheilutoimittaja Riccardo Mantilla nasevasti napauttaa.

Katso video: Urheiluhulluus Espanjassa

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.