yle.fi

Salamanca on yliopistokaupunki

Salamancan vanhan yliopiston julkisivu. Kuva Sini Sovijärvi/YLE

Salamancan symboli on sammakko

Calle Libreros on kaunis katu, jonka varrelta Salamancan vanha yliopisto helposti löytyy. Kaikki haluavat nähdä 1400-luvulla rakennetun fasadin eli julkisivun, joka edustaa ns. espanjalaisen platereskityyliä puhtaimmillaan. Eikä paikasta juuri erehdy, koska julkisivun edessä seisoo aina joukko ihmisiä tuijottamassa hartaana komean, vanhan seinän lukemattomia korukuvioita. He myös etsivät tiettyä yksityiskohtaa, kuuluisaa pääkallon päällä nököttävää sammakkoa, josta on tullut yliopiston ja samalla Salamancan symboli. Sammakkoteema toistuu T-paidoissa, mukeissa, kynissä, muistivihkojen kansissa, miniatyyriveistoksissa. .. Sammakko on ikivanha vertauskuva. Se edustaa mm. yhtä seitsemästä kuolemansynnistä – irstautta (la lujuria). Pääkallon päällä se muistuttaa lihallisten ilojen lyhytaikaisuudesta. Opiskelijat tosin väittävät sen tuovan onnea tentteihin.

Yliopisto on Espanjan vanhin

Salamancan yliopiston varhaismuoto (el Estudio Salmantino) perustettiin jo v. 1218. Virallinen peruskirja on vuodelta 1254. Yliopisto on Espanjan vanhin ja lukeutuu myös koko maailman vanhimpiin (vanhin on Bolognan yliopisto vuodelta 1078).
Näin kaukaa juontuva perinne on muokannut kaupungista ylevän sivistyksen kehdon ja toisaalta iloisen nuorten kohtauspaikan. 2000-luvun Salamanca on sykkivä, kansainvälinen opiskelijakaupunki. Opiskelijoita kaikissa kaupungin oppilaitoksissa on n. 60 000. Heitä tulee kaikkialta Espanjasta, mutta myös ulkomailta. 

Vanhan yliopiston tuntumassa on kaunis sisäpiha el Patio de las Escuelas menores. Kuva Sini Sovijärvi/YLESalamancan vanhan yliopiston julkisivu avautuu kauniille sisäpihalle (el Patio de Escuelas), jonka keskellä seisoo korkea, rauhallisen oloinen patsas: Fray Luís de León (1528 - 1591), vapaa-ajattelija, runoilija ja tiedemies, joka luennoi aikoinaan yliopistossa, mutta liian liberaalisti, joten vankila ja inkvisitiotutkinnat oli kärsittävä – tekaistuna syytteenä tiettyjen raamatun osien kääntäminen kansankielelle. Viiden vuoden kuluttua, puhdasoppiseksi julistamisen jälkeen, de León pääsi jatkamaan keskeytynyttä luentoaan. Luentosalissa hän jatkoi latinaksi lauseella: Dicebamus hesterna die... (aivan kuten eilen olin sanomassa…). Fray Luis de Leónin luentosali on yliopistossa matkailijoiden nähtävänä alkuperäisessä, pelkistetyn tyylikkäässä asussaan, kuten moni muukin kaunis sali. Yliopistossa kannattaa ehdottomasti käydä myös tutustumassa sisätiloihin, sillä monet salit, rappukäytävä ja kappeli ovat henkeäsalpaavan kauniita. Myös lähirakennukset ja lumoava sisäpiha (el Patio de las Escuelas Menores) on nähtävä. 

Salamancan taivas ja ihmisoikeudet  

Fray Luis de Léonin aikakausi ja 1400- ja 1500-luvut yleensä olivat yliopiston kulta-aikaa. Silloin sinne virtasivat uuden humanismin aatteet. Teologia oli jo vanhastaan vahva oppiaine. Myös tieteet vahvistuivat (luonnonfilosofia, matematiikka ja astronomia). Noin v.1473 paikallinen taiteilija Fernando Gallego maalasi yliopiston vanhan kirjaston kattoon kauniin tähtimerkkitaivaan. Tämä Salamancan taivas (el Cielo de Salamanca) on kuuluisa nähtävyys. Alkuperäisestä maalauksesta on voitu restauroida ainoastaan kolmannes, mutta sekin mykistää kävijän kauneudellaan ja mystisyydellään. Taivasmaalausta käytettiin sekä astrologian että astronomian opetuksessa.

Salamancan yliopistossa sai alkunsa myös kansainvälinen oikeustiede ja ihmisoikeudet. Perustajahahmona ja esitaistelijana toimi dominikaanifilosofi ja tiedemies Fray Francisco de Vitoria (1492 -1546), joka puhui ja kirjoitti kansojen tasavertaisuudesta ja ihmisen ylemmyydestä suhteessa yhteiskunnallisiin, taloudellisiin poliittisiin rakenteisiin. Ihmisten välinen solidaarisuus oli hänelle rakas aihe. Hän puolusti intiaanien oikeuksia ja tuomitsi valloittajien ryöstöretket ja julmuudet. Hän myös kiisti paavin maailmanlaajuisen maallisen vallan toteamalla yksinkertaisesti, ettei sitä ollut Kristuksellakaan ihmisen muodossa, olihan Kristus selkeästi sanonut: ”Minun valtakuntani ei ole tästä maailmasta”. Tämä rohkea perintö on jättänyt pohjan nykyaikaiselle kansainväliselle oikeustieteelle ja ihmisoikeuksien käsitteelle. 

Opintoja ennen ja nyt

Teologia ja kanoninen oikeus (katolisen kirkon oikeusjärjestelmä) olivat kuuluneet olennaisesti yliopiston opinto-ohjelmaan. Tämä merkitsi sitä, että katolinen kirkko oli paljolti rahoittamassa yliopiston toimintaa. Vuonna 1852 hyväksyttiin perintölaki, jonka nojalla nämä kaksi tiedekuntaa poistettiin. Tämä oli suuri muutos, koska kyseiset tiedekunnat olivat pitkälti muokanneet yliopiston ja koko yhteiskunnan historiaa.

Calle Companía, jonka päässä kohoaa Universidad Pontifícia. Kuva Sini Sovijärvi/YLEVihdoin v. 1940 tiedekunnat elvytettiin Paavi Pius XII:n toimesta. Niiden varaan perustettiin ns. paavillinen yliopisto (la Universidad Pontifícia), joka sijaitsee Margareeta Itävaltalaisen ja Filip III:n rakennuttamassa upeassa barokkikompleksissa, hyvin lähellä vanhaa yliopistoa. Barokkirakennuksia pystytettiin kaiken kaikkiaan noin 150 vuotta (v:sta 1617). Niissä toimi arvostettu jesuiittojen oppilaitos (Colegio Real de la Companía de Jesús). Jesuiitat karkotettiin Espanjasta v. 1737. Pian rakennukset jäivät riitojen ja sotien melskeessä lähes hylätyiksi uuden yliopiston viralliseen perustamiseen asti v.1946. 

Nykyään Universidad Pontifíciassa opetetaan paljon muitakin aineita kuin teologiaa ja kanonista oikeutta: filosofiaa, kasvatustieteitä, psykologiaa, valtiotieteitä, sosiologiaa, viestintää, IT-teknologiaa ym. Tämä kuvastaa yliopiston ajatusmaailman muuttumista, kirkkoon sidoksissa olevasta hallinnosta riippumatta. 

Uuden yliopiston rakennukset ovat mahtipontisen kauniita ja koristeellisia. Ne ovat opiskelijoiden ahkerassa käytössä ja monet museoilta näyttävät salit on varustettu viimeisimmällä teknologialla. Kauneimpia lienee korumaista barokkia edustava
Aula magna, joka on restauroitu viimeistä yksityiskohtaa myöten. Kattomaalauksissa on kuvattu erilaisia allegorioita ja yhdellä seinällä näkyvät jesuiitat, Pyhä Ignatius (jonka käskystä jesuiitat lähtivät viemään evankeliumia ympäri maailmaa) ja Viisauden jumalatar (la Sabiduría). Salia käytetään nykyään yliopiston juhlatilaisuuksissa, esimerkiksi tohtoriksi vihkimisissä. 

Universidad Pontifícian kuuluisa porraskäytävä. Kuva Sini Sovijärvi/YLESalamancan yliopistot ovat arvostettuja matkailukohteita kaikille kävijöille. Heidän joukossaan näkee hyvin paljon lapsia, koululuokkia, jotka tulevat tutustumaan kotikaupunkinsa tai maansa henkiseen perintöön. Oppaat selittävät taitavasti historiaa ja ottavat lapset mukaan keskusteluun arvuuttamalla esim. keitä tai mitä tilannetta jokin maalaus esittää tai mitä jossakin salissa on tapahtunut.

Katso video: Salamancan yliopistot

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.