Ulkolinja: 1989 - kansojen syksy 

Marraskuun 9 päivän iltana 1989 uutinen putosi kuin pommi berliiniläisiin olohuoneisiin sekä idässä että lännessä: muuri on auki ja itäberliiniläiset voivat vapaasti matkustaa länteen. Ja berliiniläiset matkustivat, sillä "tätä hetkeä berliiniläiset ovat odottaneet 30 vuotta", raportoi Riitta Pihlajamäki Yleisradion tv-uutisissa kuuluisan Checkpoint Charlien edessä. "Tunnelma on kuin karnevaaleissa", hän kuvaili Berliinistä. 

Berliinin muurin murtumisesta alkoi poliittinen maanjäristys, joka jatkui ensin Bulgariassa, sitten Tshekkoslovakiassa ja vielä vuoden lopussa Romaniassa, kun diktaattori Nicolae Ceausescu ja hänen vaimonsa tuomittiin pikaoikeudessa kuolemaan ja teloitettiin. 

1989 - kansojen syksy on matka kohti Berliinin muuria. Väliasemia ovat Tallinna 1988, kun Kansanrintama julisti Viron suvereeniksi; Tbilisi huhtikuussa 1989, kun Neuvostojoukot hajottivat verisesti kansanjoukon, joka huusi "itsenäisyys Gruusialle"; Moskova toukokuussa 1989, kun kansanedustajien kongressi tunnusti Molotov-Ribbentropin salaisen sopimuksen olemassaolon; Puola, jossa Tadeusz Mazowiecki valittiin pääministeriksi kesällä 1989. 

Ulkolinjan dokumentissa puhuvat ihmiset, jotka olivat mukana "kansojen syksyn" tapahtumissa: Lech Walesa, Tadeusz Mazowiecki, Egon Krenz, Länsi-Saksan entinen tiedustelujohtaja Hans-Georg Wieck sekä Jiri Dienstbier, joka kutsuttiin demokraattisen Tšekkoslovakian ulkoministeriksi Prahan metroyhtiön pannuhuoneesta. 

Ohjelmassa kysytään, mihin suuntaan dominonappulat kaatuivat, Berliinistä Moskovaan vai Moskovasta Berliiniin. 

Käsikirjoitus ja ohjaus: Vesa Toijonen. 
Toimittaja: Marko Lönnqvist. 

Ulkolinja on katsottavana myös YLE Areenassa: yle.fi/areena 7 vrk ensilähetyksestä

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.

Katso myös

YLE Areena

 

 

 

Ulkolinja Twitterissä



Muualla Yle.fi:ssä