Ulkolinja: Diktaattorin syksy
1.12.2011 klo 21.50

- Kun heräsin vankilassa, olin onnellinen. Tajusin, että kyse ei ole mistään sen pahemmasta paikasta ja että minulla on suuri todennäköisyys jäädä henkiin.
Näin muistelee Uladzimir Njaklajeu, yksi Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokkaista joulukuun 2010 presidentinvaaleissa. Njaklajeu ja kuusi muuta opposition presidenttiehdokasta vangittiin vaalipäivänä. Satoja kannattajia pidätettiin mielenosoitusten jälkeen ja tuomittiin eripituisiin rangaistuksiin. Nyt Njkalajeu on kotiarestissa Minskissä mutta monet muut ovat edelleen vankilassa.

Valko-Venäjän presidentinvaalien väkivaltainen käänne herätti tyrmistystä lännessä. EU asetti maalle kauppapakotteet ja poliittinen johto on matkustuskiellossa.

Mitään uutta ei Valko-Venäjällä vuosi sitten kuitenkaan tapahtunut. Aljaksandr Lukašenka on johtanut Euroopan keskellä sijaitsevaa maataan diktaattorin ottein jo 17 vuotta. Tuona aikana ihmisiä on kadonnut jäljettömiin ja poliittinen oppositio on käytännössä tukahdutettu.

Lukašenka on johtanut maataan vuosikausia Venäjän taloudellisella tuella. Venäjän halvan öljyn turvin Lukašenka on pitänyt elintarvikkeiden hinnat alhaalla ja kannattamattomienkin valtionyritysten palkat on maksettu aina ajallaan.

Mutta nyt Venäjä on lopettanut vastikkeettoman tuen naapurimaalleen - on maksun aika. Öljyn ja kaasun hinnoissa on siirrytty maailmanmarkkinahintoihin. Isku maan talouteen oli välitön: Valko-Venäjän rupla on devalvoitunut lyhyessä ajassa yli 50 prosenttia. Kansalaisten ostovoima on romahtanut.

Samaan aikaan diktaattorille selkänsä kääntänyt Venäjä havittelee Valko-Venäjän talouden selkärankaa: öljy - ja kaasuputkia sekä jalostamoja.

- Kremlin mielestä kaikki menee kuin rasvattu. Länsi on asettanut pakotteita Valko-Venäjälle, oppositiojohtajat ovat vankilassa ja talous on romahtanut. Lukašenkalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tulla Moskovaan ja täällä Putin sanelee mitä haluaa häneltä ostaa, sanoo venäläinen oppositiopoliitikko Nikolai Ryžkov.

Lukašenkan kannalta huolestuttavinta on, että kesällä kansan tyytymättömyys alkoi näkyä jo kaduilla kun ihmiset alkoivat kokoontua kaupunkien keskustoihin osoittamaan mieltään taputtamalla. Mielenilmauksiin puututtiin rajulla kädellä ja kesän jälkeen protestit ovat harventuneet. Mutta diktaattorin syksy on alkanut.

Ohjaus ja käsikirjoitus Marko Lönnqvist

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa 7vrk ensilähetyksestä

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.

Katso myös

YLE Areena

 

 

 

Ulkolinja Twitterissä



Muualla Yle.fi:ssä