Kertomuksia Jerusalemista (Jerusalem Moments)

Jerusalem on juutalaisten, kristittyjen ja muslimien pyhä kaupunki. Siitä lähtien kun YK jakoi Jerusalemin kahtia vuonna 1948 - itäosat palestiinalaisille, länsiosat Israelille - juutalaiset ja arabit ovat väittäneet sitä omaksi pääkaupungikseen.

Israel miehitti Jerusalemin itäosat vuoden 1967 sodassa. Sen jälkeen Israelin hallitukset - poliittisesta väristä riippumatta - ovat kasvattaneet juutalaisten osuutta kaupungissa, myös Itä-Jerusalemissa, missä asuu nyt 250 000 palestiinalaista ja 200 000 juutalaista.

Israelilaiset tuottajat Yael Perlov ja Yariv Mozer kokosivat yhteen israelilaisia ja palestiinalaisia ohjaajia kertomaan lyhyiden dokumenttien kautta tarinoita Jerusalemista.
Tuottaja Vesa Toijonen on valinnut yhdessä Perlovin ja Mozerin kanssa näistä Ulkolinja-ohjelmaan viisi lyhyttä dokumenttia, jotka kaikki kertovat elämisen vaikeudesta politiikan puristuksessa.

Israelilaisen Liviu Babitzin "Itkumuuri, ovi moskeijaan " kertoo vanhan Jerusalemin kapeasta kivikadusta , joka on vuorotellen palestiinalaisten ja juutalaisten käytössä.

Kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta Itä-Jerusalemiin rakennetaan uusia asuntoja juutalaisille perheille. Viimeksi marraskuussa Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun hallitus päätti 900 uuden asunnon rakentamisesta. "Jerusalem on aina ollut ja tulee aina olemaan Israelin pääkaupunki. Jerusalemia ei koskaan enää jaeta", Netanyahu julisti.

Uusien asuntojen alle on jäänyt palestiinalaisten asuntoja, viljelysmaita, hautausmaita. Yhden esimerkin kertoo Radwan Duhan ohjaus Miehitetty hautausmaa.

Momen Shabanehin dokumentissa "Isäni haudalla" Adb al-Qader al-Husseinin käy isänsä, Jerusalemin prinssiksi kutsutun Faisal al-Husseinin haudalla. Hän kertoo, että miehitettynä on paitsi hautausmaa, myös mieli.

Yli 400 kilometriä pitkä muuri eristää Länsirannan Israelista ja Itä-Jerusalemista, israelilaiset kutsuvat sitä "turvamuuriksi". Sen takana asuu 430 000 juutalaista siirtokunnissa palestiinalaisten asuttamalla Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. Länsirannalla asuvat palestiinalaiset tarvitsevat erityisluvan
käydäkseen Itä-Jerusalemissa - sairaalassa, koulussa, Al-Aqsan moskeijassa tai tapaamassa sukulaisiaan.

Jasmine Novakin Bussissa näyttää konkreettisesti miten hankalaksi palestiinalaisten matkustaminen on tehty. Useimmat bussimatkat päättyvät kaaokseen, niin kuin nuoren israelilaisen kertoma tarinakin.

Länsirannalla asuvat palestiinalaiset pääsevät töihin Israeliin vain Israelin armeijan luvalla. Työluvan saanti on kiristynyt jatkuvasti. 26 prosenttia Palestiinalaisista on työttöminä, palestiinalaisalueiden talous on raunioina.
Daniel Galin " Yhdeksästä viiteen" kertoo palestiinalaisten laittomasta työn hausta. Nimi on ironinen, työpäivä on kaikkea muuta kuin toimistotyöaika - se alkaa ennen auringon nousua ja päättyy pimeään yöhön. Matkalla on ylitettävä muuri, moottoriteitä ja väistettävä Israelin armeijan partiot, joilla on oikeus ampua luvattoman muurin ylittäjät. Hehän voivat olla terroristeja.

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenasta 30 vrk ensilähetyksestä.

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.

Katso myös

YLE Areena

 

 

 

Ulkolinja Twitterissä



Muualla Yle.fi:ssä