Ulkolinja: Toinen maailmansota jatkuu

- Sodassa olivat vastakkain Stalin ja Hitler. Ja Ukraina oli välissä taistelukenttänä. Me taistelimme itsenäisen Ukrainan puolesta.
Näin sanoo Mykola Petruštšak, Ukrainan vapautusarmeijan UPA:n veteraani. Petruštšak taisteli UPA:n riveissä Puna-armeijaa vastaan, haavoittui ja päätyi lopulta vankileirille Siperiaan. Itsenäisessä Ukrainassa sodanaikaiset itsenäisyystaistelijat ovat juhlinnan kohde, mutta virallinen Venäjä pitää heitä rikollisina.

Venäjä on syyttänyt kovin sanoin naapureitansa historian vääristelystä ja natsien oikeuttamisesta. Venäjälle Ukrainan vastarintasotilaat samoin kuin Baltian maissa toimineet metsäveljetkin olivat natsi-Saksan kätyreitä. Venäjä on reagoinut ärtyneesti myös neuvostoaikaisten patsaiden kaatamiseen naapurimaissa ja kaiken lisäksi kiistaa on siitä, kuinka Viro, Latvia ja Liettua päätyivät osaksi Neuvostoliittoa. Oliko kyse miehityksestä, vai vapauttamisesta?

- Virolaiset, latvialaiset ja liettualaiset tajusivat, että Saksan yhteydessä he ovat toisen luokan kansalaisia. Neuvosto-Venäjällä he olivat tasa-arvoisessa asemassa, siksi heistä suurin osa halusi liittyä Neuvostoliittoon. Mitään miehitystä ei ollut, sanoo venäläinen kansanedustaja ja politiikan tutkija Sergei Markov.
Markov on Venäjän Duumassa säätämässä uutta lakia, joka kriminalisoisi Venäjän kannasta eroavat toisen maailmansodan tulkinnat.

Miksi kiistat historiantulkinnoista ovat leimahtaneet juuri nyt? Miksi neuvostoaikaisten patsaiden kaataminen suututtaa Venäjän johtoa? Venäjän historiaan perehtynyt brittiläisen The Economist –lehden kirjeenvaihtaja Arkadi Ostrovski sanoo, että Venäjän nykyjohto näkee historian tulkinnan kiinteänä osana tämän päivän politiikkaa. Neuvostoliiton ajoista ja esimerkiksi Stalinista puhutaan Venäjän kouluissa entistä myönteisempään sävyyn.

Neuvostoaikojen romantisointi ja voimakas puuttuminen naapurimaiden historiantulkintoihin on Ostrovskin mukaan vaarallista. Historian kiistat ovat tämän päivän riitojen polttoainetta. Viime vuonna käyty Georgian sota on esimerkki siitä, että kiistat Venäjän ja sen naapurimaiden kanssa eivät välttämättä enää rajoitu sanasodan asteelle. Toinen maailmansota jatkuu yhä.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist

Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 7 vrk ensilähetyksestä.

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 torstaisin klo 22.00. Uusinta keskiviikon myöhäisillassa.

Katso myös

YLE Areena

 

 

 

Ulkolinja Twitterissä



Muualla Yle.fi:ssä