yle.fi

Mikä Yallahrup?

YALLAHRUP FAERGEBYN TAUSTAA

Tanskan yleisradioyhtiö DR esitti vuonna 1974 koko perheelle suunnatun joulukalenterisarjan. Siinä kuvattiin idyllisen tanskalaisen rannikkokylän elämää. Oli majakanvartijaa, kyläkauppiasta, eläkkeelle jäänyttä merikapteenia ja lapsia, jotka leikkivät kylän kaduilla. Sarjan nimi oli Jullerup Faergeby, ja nimessäkin siis viitattiin jouluun (’jul’). Yallahrup Faergeby on rajunpuoleinen päivitys kyseisestä sarjasta. Se lähetettiin joulun alla vuonna 2007 ja se herätti kiivasta keskustelua varsinkin kasvattajien keskuudessa. Osa oli sitä mieltä, että sarja halvensi maahanmuuttajia ja osan mielestä taas siinä pantiin halvalla tanskalaisia. Sarjan kielenkäyttöä ei pidetty sopivana kuultavana nuorille. Tekijöiden mukaan tarkoitus oli nostaa esiin ristiriitoja ja synnyttää aitoa keskustelua maahanmuuttajien sopeutumisesta valtaväestöön.
Sarjasta tehtiin myös Ruotsin oloihin muokattu versio, jota Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ei kuitenkaan ottanut ohjelmistoonsa. Ruotsalainen versio ”Wollah wollah” esitetään marraskuusta 2009 lähtien FST:ssä sunnuntai-iltaisin.

Yallahrup Faergeby kertoo kahdesta kaveruksesta, Alista ja Hassanista.
Ali on 12 ja taustaltaan palestiinalainen. Hassan on vuotta vanhempi ja hänen vanhempansa ovat muuttaneet Tanskaan Marokosta. Näiden kahden maahanmuuttajanuoren tavoite on tulla kunnon gangstoiksi.
Ikävä kyllä Alin uskottavuutta nakertaa se, että hän on ikäänsä nähden jäljessä fyysisessä kehityksessä. Sitä kompensoidakseen Ali pyrkii saamaan rispektiä tyttöbändi Kreisigirlsiltä ja seudun kovikselta, kolme vuotta vanhemmalta Dennikseltä.

Koulun jälkeen Ali ja Hassan hengailevat hasisklubillaan, jonne tosin tuntuu olevan melko vaikeata järjestää pössyteltävää. Vaikka klubi sijaitseekin koulun kirjaston tiloissa, se on silti sairaan siisti Tupacciklubi.
Koulun kirjastoa hoitaa alavireinen Morten, joka joutuu tahtomattaan mukaan poikien sähläilyihin, kun nämä vaihtelevalla menestyksellä ryhtyvät gangstereiksi ja yrittävät järkätä koiratappeluita, huumekauppaa tai vaikkapa jonkun pois päiviltä.

Mortenia masentaa myös se, että koulun emansipoitunut ja äänekäs rehtori Hanne pakottaa hänet järjestämään erilaisia integraatioprojekteja. Yksi niistä on kuvakollaasien askartelu etnisesti toiseen kulttuuriin kuuluvien oppilaiden kanssa.

Ali tekee kaikkensa, jotta tanskalainen betonilähiö Yallahrup Faergeby olisi enemmän hänen ihailemiensa Floridan ja Los Angelesin kaltainen. Kuvitelmissaan Ali on katujen kingi - sopiva sekoitus Tony Montanaa ja Tupac Shakuria.

Alin tehtävä ei ole helppo, mutta onneksi hänen itsetuntonsa on betonia. Ali tietää asian, jota muiden on kenties vaikea uskoa: koko hänen sukunsa periytyy suoraan alenevassa polvessa kuuluisasta gangsta-ikonista ja unelmien prinssistä Tupac Shakurista.

Lähetä linkki

Esitysaika

FST sunnuntaisin alkaen 15.11. klo 22.55

YleX Areena

YLE Areena

YleX Areenassa originaali tanskankielinen versio aina maanantaisin.

Minisanasto

  • guzz = muija
  • habibi = frendi
  • khat = pureskeltava lievä huume
  • para = fyrkka
  • shuf! = tsekkaa! kato!
  • wollah/wallah = kautta Allahin