Elokuva/Fiktio

Takaisin

Berliinin taivaan alla

(Der Himmel über Berlin, Länsi-Saksa/Ranska, 1987, 127')

Perjantaina 6.11.2009 klo 21.55

Kino Teema esittää saksalaisen elokuvaohjaajan Wim Wendersin elokuvien sarjan.

Wim Wendersin kuuluisimpiin ja parhaisiin elokuviin kuuluva Berliinin taivaan alla on epäsovinnainen kertomus enkeleistä maan päällä. Näkymättömät enkelit tarkkailevat jaetun Berliinin elämänmenoa ja auttavat yksinäisiä ja masentuneita sieluja.

Paitsi runollinen rakkaudentunnustus ihmisille elokuva on myös upea ajankuva nyt jo kadonneesta maailmasta: vuoden 1987 Berliinissä vain enkelit pystyivät ylittämään kaupunkia jakavan muurin.

Enkeli Damielin (Bruno Ganz) maailma muuttuu, kun hän kohtaa sirkusenkelin, trapetsitaiteilija Marionin (Solveig Dommartin). Damiel rakastuu ja alkaa seurata Marionia. Seuraukset ovat kohtalokkaat, mutta odottamattomalla tavalla.

Yksi runollisen, melankolisen elokuvan monista hahmoista on Berliiniin kuvauksiin tullut Peter Falk, elokuvatähti omana itsenään, vaan ei täysin vailla kosketuksia humaaneihin enkeleihin.

Elokuvan kuva- ja äänimaailma on huikea, sillä se etenee kuin siivillä, enkelten näkökulmasta. Maan päällä elokuvan ääniin yhtyy myös Nick Cave, jonka keikalla viihtyy enkelikin.

Berliinin taivaan alla (Der Himmel über Berlin, 1987). Ohjaus Wim Wenders. Pääosissa Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois ja Peter Falk. Elokuva on osittain mustavalkoinen.

Takaisin

Wim Wenders / YLE

Lisää tietoa ohjaajasta ja hänen töistään Wim Wendersin virallisilta kotisivuilta (englanniksi)

Wendersin elokuvat Kino Teemalla:

> 10.10. Teemalauantai: Wim Wendersin matka maineeseen ja Paris, Texas

> 16.10. Alice kaupungeissa

> 23.10. Ajan mittaan (K11)

> 30.10. Amerikkalainen ystävä (K15)

> 6.11. Berliinin taivaan alla

> 13.11. Asioiden tila (K11)

> 20.11. Tokyo-Ga

> 27.11. Runsauden maa (K11) (K11)