Teemalauantai

Takaisin

10.10. Teemalauantai: Wim Wenders

Lauantaina 10.10.2009 klo 21.00

Teemalauantai on omistettu sodanjälkeisen Saksan tärkeimpiin ohjaajiin kuuluvalle Wim Wendersille, jonka elokuvien sarja käynnistyy perjantai-iltojen Kino Teemassa 16. lokakuuta.

Teemaillan avaa Amerikassa kuvattu melankolinen road movie Paris, Texas (1984). Eksyneistä, juurettomista ihmisistä kertova elokuva on Wendersin kuuluisin ja ylistetyin ohjaus. Myyttistä kuvaa Amerikasta olivat Wendersin lisäksi luomassa näytelmäkirjailija Sam Shepard, muusikko Ry Cooder ja kuvaaja Robby Müller. Pääosia esittivät Harry Dean Stanton ja Nastassja Kinski.

Tarina alkaa, kun neljä vuotta kadoksissa ollut Travis (Stanton) ilmestyy autiomaasta Meksikon ja Texasin rajalla. Veli (Dean Stockwell) hakee mykän ja muistinsa menettäneen miehen Kaliforniaan, ja veljensä luota tämä muukalainen löytää seitsemänvuotiaan poikansa (Hunter Carson). Lopulta isä ja poika lähtevät Texasiin etsimään atomeiksi hajonneen perheen äitiä (Kinski).

Paris, Texas on elävän kuvan runoa, jossa ihmiset ja tunnelmat ovat juonta tärkeämpiä. Tienvarsien maisemat muistuttavat Edward Hopperin surumielisiä maalauksia. Wendersin ja Müllerin tyyliä on kutsuttu neonrealismiksi, eikä nokkelassa nimessä ole muuta vikaa kuin se realismi - Wenders kun on nykyelokuvan suuria, parantumattomia romantikkoja.

Paris, Texas on Wendersiä parhaimmillaan, lakonista ja vähäeleisen kaunista kuvausta suurista tunteista ja vielä suuremmista pettymyksistä.

Kuvien lisäksi mieleen jäävät Paris, Texasin äänet. Ry Cooder pohjasi slidekitaralla soittamansa musiikin vanhaan kosmiseen bluesiin Dark was the night, cold was the ground. (Parikymmentä vuotta myöhemmin Wenders teki tuon alkuperäisen blues-kappaleen säveltäjästä Blind Willie Johnsonista dokumentin The Soul of a Man Teemallakin nähtyyn Blues-sarjaan.) Paris, Texas voitti pääpalkinnon Cannesin elokuvajuhlilla 1984.

Paris, Texas / YLE

Elokuvan jälkeen nähdään Marcel Wehnin ohjaama intiimi dokumentti Wim Wendersin matka maineeseen: elokuvaohjaajan varhaiset vuodet (2007). Se käsittelee Wendersin elämän ja uran alkuvaiheita Saksassa vuoden 1977 kansainväliseen läpimurtoon, elokuvaan Amerikkalainen ystävä asti.

Erittäin avomielisen Wendersin itsensä lisäksi dokumentissa puhuvat muun muassa työtoverit kirjailija Peter Handke, kuvaaja Robby Müller ja näyttelijä Bruno Ganz sekä useampikin entinen vaimo ja tyttöystävä.

Wenders (s. 1945) kertoo muun muassa suojatusta lapsuudestaan sodanjälkeisessä Saksassa, elokuvaopinnoista Münchenissä, taiteen tekemisestä Pariisissa, filmihulluudestaan, psykoanalyysistään ja rakkauksistaan. Hänen toistuviksi teemoikseen nousevat identiteetin, ystävyyden ja kommunikaation etsintä.

Dokumentissa on ainutlaatuisia kaitafilmejä ohjaajan omista arkistoista sekä runsaasti hyviä näytteitä Wendersin elokuvista.

21.00 Paris, Texas (Länsi-Saksa, Ranska, Britannia 1984) 147 min.
23.27 Wim Wendersin matka maineeseen: elokuvaohjaajan varhaiset vuodet (Von einem der auszog: Wim Wenders' frühe Jahre, Saksa 2007) 52 min.

Takaisin

Wim Wenders / YLE

Wim Wendersin elokuvat Teemalla syksyllä 2009

> 10.10. Teemalauantai: Paris Texas

> 16.10. Alice kaupungeissa

> 23.10. Ajan mittaan (K11)

> 30.10. Amerikkalainen ystävä (K15)

> 6.11. Berliinin taivaan alla

> 13.11. Asioiden tila (K11)

> 20.11. Tokyo-Ga

> 27.11. Runsauden maa (K11)

Lisää tietoa ohjaajasta ja hänen töistään Wim Wendersin virallisilta kotisivuilta (englanniksi)