Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutti muksun mukana

29.10.2002

MUKSUN MUKANA - OKSENNUSTAUTI JA RIPULI

Suurin osa lasten oksennus- ja ripulitaudeista on virusten aiheuttamia. Vatsatauti menee yleensä ohi muutamassa päivässä, mutta sairaus on tavallista hankalampi ja kestää pitempään, mikäli sen aiheuttaa adeno- tai rotavirus. Hyvin pieni osa, vain noin 10 %, lasten mahataudeista johtuu bakteeritartunnasta.

Oksennus- ja ripulitaudin hoidossa on tärkeintä huolehtia nestetasapainosta, sillä kuivuminen uhkaa mahatautipotilasta sitä nopeammin mitä pienemmästä lapsesta on kysymys. Kymmenkiloinen lapsi tarvitsee vuorokaudessa noin litran nestettä ja sen tarve lisääntyy joka kerta, kun hän oksentaa tai ripuloi. Lievissä vatsataudeissa lapselle voi antaa ihan tavallisia juomia, kuten mehua tai maitoa.

Lapsen kuivumista voidaan yrittää estää tarjoamalla hänelle ripulijuomaa. Sitä ei saa valmistaa itse kotona, vaan se on turvallisinta ostaa apteekista. Sitä nauttimalla lapsi saa nestettä, suolaa ja sokeria oikeassa suhteessa.

Kiellettyjä herkkuja ei ole

Lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko OYS:n lasten ja nuorten sairaalasta neuvoo, että kiinteää ruokaa voi antaa lapselle ihan heti taudin alkuvaiheessa, jos lapsi suostuu ottamaan sitä. Tutkimuksien mukaan ruoan antaminen taudin hankalassakin vaiheessa nopeuttaa painon nousua ja paranemista, koska painon menetystä ei ehdi tuolloin tapahtua paljon.

-Oikeastaan kiellettyjä ruokia ei oksennus- ja ripulitaudin aikana olekaan. Voimakkaasti maustettua, rasvaista tai käristettyä ruokaa ei kannata antaa eikä myöskään huonosti sulavia ruokia, mutta muuten ihan kaikkea, mitä lapsi on tottunut syömään ja juomaan. Paastoa ei missään nimessä suositella, Marjo Renko sanoo.

Virvoitusjuomien hiilihappo voi aiheuttaa lapselle pahanolon tunnetta, mutta limsan nauttiminenkaan ei ole kiellettyä, jos lapsi juo sitä mieluummin kuin muita juomia. Mikäli lapsi on niin pieni, että saa vielä äidinmaitoa, imettämistä kannattaa jatkaa myös vatsataudin aikana.

Lääkäriin jos yleiskunto laskee

Oksennustautisen lapsen kotihoito muuttuu vaikeaksi siinä vaiheessa, kun juoman antaminen suun kautta ei onnistu lainkaan, vaan kaikki tulee ulos.

-Jos lapsen yleistila alkaa laskea siten, että hän on vaisu ja väsynyt ja haluaa vain nukkua eikä jaksa leikkiä, se voi olla merkki siitä, että hänen nestetasapainonsa on huonontunut. Silloin lapsi tulee viedä lääkäriin, jotta hänen vointinsa voidaan arvioida, Marjo Renko sanoo. Sairaalassa lapselle voidaan antaa nestettä suoraan suoneen tai mahaletkun kautta, jos hän ei suostu juomaan.

Kuivuminen uhkaa pientä lasta jo vuorokaudessa rajun oksentelun ja ripuloinnin jälkeen. Väsymysoireen lisäksi lääkärissä kannattaa käydä myös, jos tauti pitkittyy toiselle viikolle tai jos se on tullut ulkomaanmatkan jälkeen. Mikäli ripuli on veristä, lääkäriin on mentävä heti.

Ripulijuoman lisäksi vatsatautia voi hoitaa nauttimalla maitohappobakteereita. Ne lyhentävät ripulin kestoa ja normalisoivat suolen toimintaa. Maitohappobakteereita saa apteekista juomaan sekoitettavana jauheena tai kapseleina. Niitä on lisätty myös joihinkin elintarvikkeisiin kuten jogurtteihin ja mehuihin.

Mahataudit tarttuvat samalla tavalla kuin hengitystieinfektiot eli läheisessä kosketuksessa toisten ihmisten kanssa käsien ja suun kautta sekä pisaratartuntana. Tämän vuoksi käsien pesu erityisesti ennen ruokailua on paras keino välttää oksennus- ja ripulitaudin saaminen.

Toimittaja: KIRSI SCHALI

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006