Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

3.2.2004

Home ja huono sisäilma voivat viedä äänen

Äänihäiriö, joka voi johtaa äänen menetykseen, on yleensä aina monen tekijän summa. Ympäristötekijöillä on äänen kannalta suuri merkitys. Aivan viime aikoina on vasta saatu näyttöjä sisäilman epäpuhtauksien ja homeen yhteydestä äänihäiriöihin.

Opettajat, jotka tekevät puhetyötä vaativissa olosuhteissa, kärsivät muutenkin paljon äänihäiriöistä. Koulujen sisäilmaongelmat ja kosteus- ja homevauriot ovat nousseet esiin viime vuosina, ja kouluja remontoidaan urakalla eri puolilla Suomea.

Korjaaminen on erittäin tärkeää ja perusteltua – ja tulee itse asiassa paljon halvemmaksi kuin opettajien hyvin yleiset sairauskierteet mm. äänenmenetysten vuoksi. Äänensä menettäneen opettajan usein toistuvat kuukauden mittaiset sairaslomat tulevat erittäin kalliiksi ja heikentävät opetuksen tasoa. Äänihäiriöitä voidaan yleensä hoitaa menestyksekkäästi, mutta hoito vaatii aikaa.

Tutkimuksissa on muuten myös todettu, että koulujen ja päiväkotien sisäilma on erittäin pölyistä, mikä on suuri rasitustekijä äänelle sekin. Siivouksessa säästäminen aiheuttaa näin helposti moninkertaisia kustannuksia!

Hoida ääntäsi – hae apua tarvittaessa!

Ääni on tärkeä työväline sadoille tuhansille suomalaisille: paitsi opettajille myös lastentarhanopettajille, valmentajille, papeille, näyttelijöille, juontajille, laulajille, myynti- ja markkinointitehtävissä ja yleisönpalveluammateissa toimiville, poliitikoille jne.

Usein ääneen suhtaudutaan annettuna ominaisuutena, jolle ei voi tehdä mitään, se vain on sellainen kuin on. Tämä käsitys ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Äänen ongelmiin emme vain ole tottuneet hakemaan apua ennen kuin todella äärimmäisessä hädässä. Jos äänenkäytössä tapahtuu muutoksia, ääni kuulostaa kummalliselta, se ei kestä totuttuun tapaan, esiintyy toistuvasti käheyttä, rykimisen tarvetta, kutinaa, limaisuutta, kipua tai palan tunnetta kurkunpäässä, puhuminen käy työlääksi tai ilma tuntuu loppuvan, kannattaa hakeutua hoitoon - ennen kuin ääni menee kokonaan.

Parhaiten apua saa puhe- ja äänihäiriöiden erikoislääkäreiltä eli foniatreilta tai korvalääkäreiltä. Puheterapeutit ohjaavat ääniterapiassa oikeaan, äänielimistöä säästävään äänenkäyttöön. Heiltä saa myös hyviä ääniystävällisiä käytännön vinkkejä omaan arkeensa. Hyvä apu äänenkäyttäjälle on usein myös voice massage -terapia, joka on äänentuottoon osallistuvien lihasten erikoishierontamenetelmä.

Vankka, tuore tietopaketti äänenkäytön asioista on Työterveyslaitoksen ja Työturvallisuuskeskuksen viime vuonna julkaisema kirja ”Ääniergonomia. Toimiva ääni työvälineenä”.

Lisätietoa

Foniatri Eeva Sala: eeva.sala@tyks.fi

Suomen Puheterapeuttiliitto: http://www.puheterapeuttiliitto.fi/

Voice Massage: http://www.voicemassage.com/

Työturvallisuuskeskus: http://www.tyoturva.fi/

Työterveyslaitos: http://www.ttl.fi/

Työpaikalla homealtistuksesta sairastuneet ry: http://personal.inet.fi/yhdistys/tyhosa/, tyhosa@luukku.fi

Toimittaja: ULLA KORPELA

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006