Akuutin Arkisto
7.12.2004
Hyvä olo pitkistä lihaksista
On perjantaiaamupäivä helsinkiläisellä Hieroja-Asemalla. On alkamassa Mekostenon-ryhmä.
Tavoitteena on pidentää lihaksia pysyvästi. Mutta miksi ihmeessä?
– Oikeastaan pitkät lihakset ovat terveyden edellytys, kiteyttää asian Mekostenon-ohjaaja Maria Lumikangas.
Yleensä lihaksia venytetään jotta urheilemisen jälkeen saadaan palautettua lihasten lepopituus. Mutta Mekostenon-menetelmällä lihaksia, jänteitä ja jännekalvoja venytetään pysyvästi pidemmiksi. Eli lihasten lepopituus pidentyy pysyvästi. Nimi Mekostenon tulee Kreikan kielen sanoista mekos ja tenon. Mekos tarkoittaa pitkää ja tenon jännettä.
Kreikan kielisestä nimestään huolimatta menetelmän on kehittänyt suomalainen lääkäri Aki Loikkanen 1970-luvun lopulla.
Venyttelyssä käytetään voimaa
Mekostenon eroaa muista venyttelymenetelmistä muuan muassa siksi, että lihasten venyttämisessä käytetään reilusti lihaksen ulkopuolista voimaa. Voimaa venytykseen saadaan puolapuilla, hoitopöydillä ja tuoleilla. Kun lihas on lyhentynyt, niin se voi myös olla todella kireä. Tällöin kireän lihaksen venyttämiseen tarvitaan riittävästi voimaa.
– Täytyy sietää kipua. Sanotaan, että kipuraja saa ylittyä, mutta ei sietoraja. Täytyy sietää sopivasti kipua.
Mekostenon-menetelmässä jokainen lihas tai lihasryhmä käydään rauhallisesti läpi. Kutakin lihasta venytetään 1-2 minuuttia kerrallaan. Maria Lumikangas ei suosittele yli 5 minuutin venytyksiä.
Venytettävän lihaksen tulee aina olla rento. Lihas ei pitene, jos sitä jännittää. Mekostenon-ohjaaja muistuttaa aika ajoin, että hengitystä kannattaa käyttää hyväksi lihasten venyttämisessä. Rauhallisella sisäänhengityksellä voi tehostaa venytystä ja samalla lihas myös rentoutuu ja kireäkin lihas antaa periksi.
Sopii kaikille
Mekostenon sopii kaikille. Ryhmässä onkin eri-ikäisiä harrastajia. Jokainen voi asettaa itselleen oman Mekostenon tavoitteen. Toisille riittää, että lihas- ja nivelvaivat katoavat ja ryhti kohenee. Kehon oikean asennon ansiosta myös verenkierto paranee, aineenvaihdunta vilkastuu ja hengittäminen helpottuu. Toiset taas haluavat ryhdin lisäksi tulla todella notkeiksi.
– Aika monet hakevat apua selkeisiin vaivoihin kuten lihasperäiseen hermojen pinnetilaan. Kun lihakset ovat liian kireät, niin ne saattavat puristaa jotain hermoa. Monet hakevat apua myös vääristä selän asennoista tai vääristä nivelasennoista johtuviin nivelvaivoihin. Mekostenonista on myös selkeää apua esimerkiksi jännetupin tulehdukseen.
Suurin asiakasryhmä on päätetyöskentelijät, joiden niska- ja hartiaseudun lihakset ovat lyhentyneet joko staattisista tai jopa vääristä työskentelyasennoista.
Puolapuut avuksi
Puolapuut mahdollistavat tehokkaan selän venyttämisen. Niissä voi roikkua ja näin tehostaa selän lihasten pidentymistä. Selän venytyksiä voi toki tehdä myös kotona. Jos kodin rakenteet kestävät, niin tukea voi ottaa muuan muassa ovenkahvoista ja karmeista. Nämä mahdollistavat roikkumisen.
Päätetyössä olkapäiden asento saattaa muuttua niin, että ne ovat kireyden vuoksi liian edessä. Tämä liike rentouttaa olkapäät ja venytys tuntuu erityisesti hauiksessa.
– Tässä on tärkeää rintakehän oikea asento. Työnnätte sitä eteenpäin niin, että venytys tuntuu hauiksessa. Käsi mahdollisimman rentona. Sen takia käsi nojaa seinää vasten. Jos hauikset ovat liian lyhyet, niin se vaikuttaa siihen, että olkapäät ovat liian edessä. Yrittäkää pitää niska ja hartiat rentoina.
Koko kehon kannatuksessa myös lantion ja alaselän oikeilla asennoilla on suuri merkitys.
– Muun muassa suonikohjuihin voi auttaa se, että on pidentänyt näitä lannelihaksia. Jos nämä lihakset ovat kireät, niin se voi vaikuttaa myös aineenvaihduntaan ja voi olla, että takapuoleen kertyy rasvaa.
Rauhallista venyttelyä
Tunti ja 15 minuuttia on takana ja jokainen lihasryhmä on venytelty rauhallisesti.
- Yleensä suosittelemme, että näitä pidennysharjoituksia voi tehdä 2–3 kertaa viikossa. Ja sitten, kun oma henkilökohtainen tavoite on saavutettu, niin sitten riittää sen lihaksen lepopituuden ylläpitäminen. Sen voi tehdä lyhyemmilläkin venytyksillä tai vaikkapa voimistelulla. Riittää, että käyttää kehoaan monipuolisesti ja vie välillä niitä niveliä ja lihaksia ääriasentoihin.
Mekostenon-harjoitukset päättyvät tällä kertaa niskan venytykseen.
– Yleensä ihmiset sanovat ryhmän jälkeen, että tulee onnellinen ja kevyt olo. Tietysti, kun kehon kannatus paranee, niin on helpompi hengittää ja veri kiertää paremmin. Aika tärkeää tässä kehon oikeassa asennossa ja kannatuksessa on niskan oikea asento. Aivotkin saavat verta. Tulee hyvä olo. Vähän niin kuin saunomisen ja uinnin jälkeen – yhtä hyvä olo.
Tällä hetkellä Mekostenon-ryhmiä järjestetään vain Helsingissä.
Ongelmia, johin mekostenon auttaa
Lihasten lyhyys ja jäykkyys:
- niskan ja kaulan jäykkyys
- alaselän jäykkyys
- olkapään jäykkyys
- lantion, polven ja nilkan jäykkyys
Nivelten jäykkyys eli liikerajoitus:
- niskan ja kaulan liikerajoitus
- olkapään, olkanivelen liikerajoitus
- kyynärnivelen ja ranteen sekä sormien liikerajoitus
- alaselän liikerajoitus
- lantion, lonkkanivelen liikerajoitus
- polven ja nilkan liikerajoitus
Jänteiden lyhyys ja tulehdustaipumus:
- kaikkien lihasten jänteet
- kaikkien lihasten jännetupet
Lihaskalvojen ahtaus ja kireys:
- kaikki lihakset
- erityisesti säären ja reiden lihakset
- alaselän lihakset
- kyynärvarren ja peukalon lihakset
Hermojen lihasperäiset pinnetilat:
- kaikki kehon alueet
- esimerkiksi piriformis oireyhtymä ja mansikanpoimijan pohjehermon pinnetila
Lihasten kireydestä johtuvat verenkierron häiriöt:
- imusuonikierron häiriöt
- laskimokierron häiriöt
- valtimokierron toiminnalliset häiriöt
Useimmat nivelvaivat:
- erityisesti jäykkyys ja nivelsiteen kierron häiriöt, esim. vesipolvitaipumus
Ongelmat kehon kannatuksessa:
- Selän ryhtiviat
- Toiminnalliset hengitysvaivat
Lihasten pidentäminen vaikuttaa edullisesti erityisesti tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin.
Lähde: AKI LOIKKANEN
Asiantuntija: MARIA LUMIKANGAS, Mekostenon-ohjaaja, hieroja, Hieroja-Asema, Helsinki
Toimittaja: SARI SOININEN