Akuutin Arkisto
1.11.2005
Jumppaluistelulla keho hallintaan
– Jumppaluistelu on jumppaa luistimilla. Lihaskuntoharjoittelua yhdistettynä vauhtiin, kertoo jumppaluisteluharrastaja Marjo Hyödynmaa.
Jumppaluistelu tunti on rakennettu samoin kuin aerobictunti. Alussa verryttelyn jälkeen tulee liikesarjoja ympäri kaukaloa, jonka jälkeen treenataan lihaksia. Jäätä käytetään hyväksi monella eri tapaa.
– Vauhtia saa eri tavalla kuin jumpassa. Se on pehmeämpää ja liukuvampaa. Vauhdissa tehdään erilaisia liikkeitä. Kun taas hypitään, niin jää on kova. Piikkejä käytetään hyväksi, kun teemme liikkeitä laitaa vasten. Muuten luistaisi tai saattaisi kaatua, opastaa jumppaluistelelija Saila Kalliomäki.
Sari Kosken mukaan tekniikat ovat ihan samoja, mitä perusluistelussa.
– Ohjaaja luistelee yleensä vastapäivään, jos me luistelemme ympyrällä. Kyllä siinä jossain vaiheessa saa kiinni, mitä tehdään. Eikä se ole niin tarkkaa, pääasia on, että vauhti pysyy yllä, Koski jatkaa.
Kestävyyttä ja lihaskuntoa
Jumppaluistelussa yhdistyvät kestävyys- ja lihaskunto. Kaiken kukkuraksi kehon asentoa ylläpitävät lihakset ovat työssä jo pelkästään, kun seisoo luistimet jalassa.
– Jumppaluistelu vaatii paljon enemmän tasapainoa, ja jäätä käytetään hyväksi erilaisia liukuja ja muuta tehdessä, Koski kertoo.
– Siinä tehdään ihan kaikkia lihaskuntoliikkeitä luistimilla. Jumppaluistelu on vähän vaikeampaa ja eri tavalla tulee tehtyä kuin vaikka jumppasalissa, Kalliomäki täsmentää.
"Perheenäidin henkireikä"
Jumppaluistelu on vielä melko uusi laji Suomessa. Tunteja järjestetään suurimmilla paikkakunnilla ja aikuisluisteluryhmissä. Jumppaluistelutunneille voi osallistua aloittelijakin. Luistelutaito kehittyy jumpatessa. Jumpata voi toki itsekin luistellessa.
– Tavallaan se on perheenäidin henkireikä, että pääsee sieltä kotoa pois tänne hallille. Täällä on omia luistelukavereita ja se on sellainen sunnuntain paras hetki sen kotihetken lisäksi. Tämä on henkisesti hauska juttu, kertoo Kalliomäki.
– Luistelusta tulee semmoinen olo, että minä osaan tehdä jotakin. Hyvä olo tulee siitä, että osaa tehdä luistimilla – onnistuu, jatkaa Koski.
Lisätietoja lajista saa Suomen Taitoluisteluliiton nettisivuilta: www.stll.fi.
Jumppaluisteluharrastajat: MARJO HYÖDYNMAA, SAILA KALLIOMÄKI, SARI KOSKI
Toimittaja: HELENA COLLIN