Akuutin Arkisto
15.2.2005
STRIP-projekti täyttää 15 vuotta
Sepelvaltimotautia pidetään lähinnä iäkkäiden ihmisten sairautena ja sen ennaltaehkäisyyn panostetaan keski-iässä. Turun yliopiston sydänkeskuksen STRIP-projektissa ennaltaehkäisy aloitettiin jo varhaislapsuudessa. Mitä kuuluu STRIP-lapsille murrosiässä, kun takana on 15 vuotta sydänvalistusta?
Elämäntapaohjausta seitsemän kuukauden iästä
Lyhenne STRIP tulee sanoista SepelvaltimoTaudin Riskitekijöiden InterventioProjekti lapsilla. STRIP on poikkitieteellinen ja siinä on keskipisteessä ravitsemusneuvonnan merkitys terveyteen.
STRIP-projektissa oli alun perin mukana yli 1000 perhettä, jotka jaettiin neuvonta- ja vertailuryhmiin. Neuvontaryhmän lapsille elämäntapaohjaus aloitettiin jo 7 kuukauden iästä: aluksi he kävivät tutkimuksissa ja neuvonnassa muutaman kuukauden välein, sitten kaksi kertaa vuodessa. Neuvonnan teemoja ovat olleet mm. ruokailurytmi, rasvan laatu, liikunta ja suun terveys. Neuvonnan vaikutuksia on mitattu seuraamalla lasten ja perheenjäsenten ravinnonkäyttöä ja kolesteroliarvoja sekä lasten kasvua ja kehitystä.
Yksilöllistä, lapseen kohdistettua neuvontaa
STRIP-lasten perheitä on kannustettu käyttämään terveellistä, vähän tyydyttynyttä rasvaa sisältävää ruokaa.
– Ensimmäinen asia, jota suosittelemme, on rasvaton maito. Suosittelemme sen käytön aloittamista heti, kun lapset siirtyvät normaalin maidon käyttöön. Se on ollut ehdoton ohjenuora, jota on aika paljon arvosteltukin. Toinen asia, jota suosittelemme, on kasvirasvojen eli öljyjen ja kasvimargariinien käyttö, kertoo ravitsemustutkija Hanna Lagström Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksesta.
– Seitsemän vuoden jälkeen lapset ovat olleet yksin neuvontakäynnillä. Se on ehkä ollut uudenlainen ajattelutapa, että puhutaan lasten itsensä kanssa ravitsemusasioista. Tietysti sitä voidaan kritisoida, että lapset eivät tee itse ruokaa, mutta toki lapset tekevät valintoja, vaikka pääasiallinen vastuu perheen ruoka-asioista onkin vanhemmilla.
Neuvonta muuttuu iän myötä
Strip-perheet käyvät edelleen tutkimuksissa kaksi kertaa vuodessa. Perheiden käyntiin liittyy aina lääkärintarkastus ja välillä pidetään ruokapäiväkirjaa. Lapsille kerrotaan tutkimuksesta, kolesterolin ja sepelvaltimotaudin yhteydestä, verenpaineesta ja liikunnan eduista. Tupakan vaaroista on juteltu siitä saakka, kun lapset olivat 9-vuotiaita. Neuvonnan muodot ovat muuttuneet sitä mukaa, kun lapset ovat kasvaneet.
– Lasten kohdalla on tietysti tärkeää, että me emme vain puhu. Me olemme yrittäneet löytää erilaisia keinoja, tehtäviä ja malleja, jotka toimivat eri ikäisten lasten kanssa. Nyt haasteena on se, miten me teemme neuvonnasta niin mielenkiintoista, että saamme pidettyä murrosikäiset Strip-nuoret mukana tutkimuksessa, Lagström linjaa.
Rasvaravitsemukseen puuttuminen koettiin uhkana
Strip-projekti mullisti aikanaan käsitykset lasten rasvansaannista. Alkuun epäiltiin, että kun lapsen ravinnon tyydyttyneen rasvan määrää vähennetään, myös kokonaisrasvan ja energian määrä vähenee ja tämä voisi johtaa lapsen kasvun ja kehityksen häiriintymiseen. Pelättiin myös, että vitamiini- ja kivennäisaineiden saanti putoaisi suositusta matalammalle tasolle. Nyt näyttää siltä, että pelot olivat turhia.
– Me olemme todenneet, että tämä neuvonta on turvallista. Lapset kasvavat ja kehittyvät ihan yhtä hyvin kuin muutkin lapset, vahvistaa lastentautien erikoislääkäri Harri Niinikoski TYKS:n lastentautien klinikalta.
Yksilöllinen neuvonta tehokasta
STRIP-tutkimus on onnistunut hienosti. Yksilöllisen neuvonnan malli on purrut: lasten kolesteroliarvot ovat kohdallaan ja he napostelevat makeita välipaloja vähemmän ja syövät hedelmiä ja marjoja enemmän kuin seurantaryhmän lapset.
– Me peilataan aika paljon näitä nykyisiä ravitsemussuosituksia ja Stirp-lasten rasvan saanti on pysynyt suosituksen tasolla. Ja mikä on vielä tärkeämpää, rasvan laatu on neuvontaryhmässä pehmeämpi eli he käyttävät enemmän kasvipohjaisia rasvoja, Lagström kertoo.
– Neuvonta laskee veren kolesteroliarvoa noin 5–6 prosenttia. Tämä muutos tapahtuu selvemmin pojilla kuin tytöillä, Niinikoski jatkaa.
Neuvontaryhmään kuuluminen laskee myös lasten ylipainoriskiä, erityisesti tytöillä.
– Tämä on aika yllättävää. Meillä ei ole ollut tavoitteena ylipainon ehkäisy, mutta tällä hetkellä tilanne on se, että meidän neuvontaryhmän tytöistä noin 10 prosenttia on ylipainoisia suomalaisten kriteerien mukaan, kun seurantaryhmässä luku on 18 prosenttia. Tietysti se on positiivinen asia, että kun me puhumme ruoasta positiivisesti, niin sillä on vaikutusta myös lasten painoon.
Verisuonten kaikumittauksia
Sepelvaltimotaudin varhaismuutokset alkavat kehittyä jo lapsuudessa. Strip-projektissa kerätään ultraäänitutkimuksilla tietoa kaulavaltimosta, olkavaltimosta ja aortasta, joissa rakenteelliset muutokset näkyisivät ensimmäisenä.
– Mehän tiedämme jo lasten kolesteroliarvot, mutta se, miten se todella vaikuttaa sepelvaltimotaudin kehittymiseen, on ollut aiemmin epäselvää. Nyt me olemme tutkineet näiden lasten verisuonten seinämän paksuutta ja kimmoisuutta.
– On todettava, että lapsuusiällä ei kellään esiinny mitään ahtaumia, sitä on turha pelätä. Ensimmäiset merkit saattavat olla seinämän joustavuuden vähenemisiä ja tällä on todettu olevan yhteys veren seerumin kolesteroliarvoihin jo ihan nuoruusiällä, Niinikoski sanoo.
Tutkimus jatkuu
Monet sepelvaltimotaudin riskitekijät, kuten korkea kolesteroli, korkea verenpaine, lihavuus ja sukurasitus, voidaan tunnistaa jo lapsuusiällä. Useimpiin näistä voidaan vaikuttaa elintavoilla.
Strip-tutkimus jatkuu vielä ainakin viisi vuotta - siihen asti, että strip-lapset täyttävät 20 vuotta. Mutta milloin nähdään lopullisia tuloksia?
- Uskoisin, että tämä perheiden ja lasten ryhmä kiinnostaa tutkijoita hiukan pidempäänkin. Sitten kun nämä nuoret ovat keski-ikäisiä, me alamme vasta saada todellista tietoa siitä, miten tehokasta neuvonta on todella ollut, Lagström sanoo.
– Toivotaan, että sairastuminen olisi vähäisempää kuin se on ollut suomalaisessa väestössä, Niinikoski toivoo.
Asiantuntijat:
HANNA LAGSTRÖM, ravitsemustutkija , Turun yliopisto, Sydäntutkimuskeskus
HARRI NIINIKOSKI, lastentautien erikoislääkäri, Turun yliopistollinen keskussairaala
Toimittaja: TIIA VÄRE