Akuutin Arkisto
20.12.2005
Hyvää oloa joulumausteista
Joka puolella leijuu jouluinen tuoksu: kanelia, inkivääriä, neilikkaa...
Kuinka moni tulee ajatelleeksi, että joulumausteet eivät vain anna makua perinteisiin herkkuihin, vaan vaikuttavat myös terveyteemme?
Kaneli parantaa diabeetikkojen verensokeri- ja rasva-arvoja
Tutkijoiden mukaan pieni päivittäinen kaneliannos alentaa verensokeria ja parantaa veren rasva-arvoja ja on siksi hyväksi diabeetikoille. Pakistanilais-amerikkalainen tutkimusryhmä selvitti kanelin vaikutusta diabeetikkojen veren glukoosin, triglyseridin, kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuuksiin. Satunnaistettuun tutkimukseen osallistui 60 kakkostyypin diabeetikkoa.
Kuurin päätyttyä tutkijat havaitsivat, että kanelia saaneiden potilaiden veren glukoosiarvot olivat alentuneet 18–29 prosenttia, triglyseridi-arvot 23–30 prosenttia ja niin sanotun pahan eli LDL-kolesterolin arvot 7–27 prosenttia. Lumevalmistetta saaneilla vastaavaa ei havaittu.
Tutkimus viittaa siihen, että kohtuullisen pieni ja hinnaltaan edullinen kaneliannos päivittäin nautittuna parantaa rasva-, ja sokeriaineenvaihduntaa ja vähentää liitännäissairauksien riskiä kakkostyypin diabeetikoilla. Tutkijoiden mukaan kohtuullisen pieni ja hinnaltaan edullinen kaneliannos päivittäin nautittuna parantaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa ja vähentää liitännäissairauksien riskiä kakkostyypin diabeetikoilla.
Inkivääri estää pahoinvointia ja lievittää nivelkipuja
Inkiväärin tiedetään jo vanhastaan auttavan erilaisiin vatsavaivoihin, estävän pahoinvointia ja sitä on käytetty mm. matkapahoinvoinnin hoitoon. Kiinassa sitä on käytetty jo ammoisista ajoista myös reumatautien hoitoon. Nykyäänkin inkivääriuutteita käytetään reumaattisten sairauksien yhteydessä kipua lievittämään ja edistämään nivelten notkeutta.
Inkivääri laajentaa pintaverisuonia eli parantaa verenkiertoa. Tämän vuoksi inkivääriä käytetään paljon trooppisilla alueilla, missä se kasvaa, koska se laajentaa ääreisverisuonia, lisää hieneritystä ja viilentää näin hioa. Inkivääri myös poistaa nestettä ja vähentää turvotuksia. Sanotaan, että inkivääri on yksi luonnon parhaita omia lääkkeitä esim. erilaisia tulehdustauteja vastaan: inkiväärimehu tai -tee katkaisee kuulemma jopa influenssalta siivet.
Neilikka ja kardemumma lämmittävät
Neilikka virkistää, lämmittää ja rauhoittaa vatsaa. Se raikastaa myös hengitystä ja on lievästi puuduttava ja desinfioiva. Kylämäen glögissä maistuu edellisten lisäksi myös pikkuisen kardemumma. Sekin lämmittää. Toisaalta se myös edistää ruoansulatusta, parantaa ruokahalua ja lievittää ilmavaivoja. Muinaiset kiinalaiset käyttivät kardemummaa erilaisten suoliston sairauksien hoitamiseen.
Makoisaa joulua!
Joulu alkaa siitä, kun iltahämärissä keität glögikupposen ja katselet ikkunasta tummuvaa maisemaa. Ulkona on kylmä, sisälläsi lämmin.
Sytytät kynttilän ja sen lempeässä valossa selaat joulukortteja, vanhojen ystävien kirjoittamia tervehdyksiä. Piparienkeleitä lentää keittiön täydeltä.
Jouluinen glögi-ohje:
Kylämäen glögi Makuvari
- 1 l vettä
- 1 dl sokeria
- 2 laakerinlehteä
- 2 kanelitankoa
- 1 tl kokonaista neilikkaa
- 1 tl kokonaista kardemummaa
- 1 pala inkivääriä
- ¼ muskottia
- 50 g siirappia
Kiehuvaan veteen lisätään sokeri ja hunaja. Hämmennetään, kunnes ne ovat liuenneet. Kiedotaan mausteet sideharsopussiin ja lisätään veteen. Keitetään 15 minuuttia.
Toimittaja: TIIA VÄRE