Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

25.1.2005

Huonosti hoidetut hammasproteesit ovat terveysriski

Vanhusten hammasproteesien hoito vaatii erityistä huomiota. Ikäihmiset syövät useita lääkkeitä ja pitkät lääkekuurit vähentävät syljen eritystä. Runsas sylki suojaa suuta mikrobeilta. Se huuhtelee bakteereja pois suusta ja hoitaa proteesin alla olevaa limakalvoa. Vanhuksilla on siis vähemmän suuta suojaava sylkeä.

– Syljellä on äärettömän tärkeä merkitys suun terveydessä. Suun ja hengityksen kauttahan tulevat kaikki infektiot ihmiseen. Sylki on ensimmäinen puolustusjärjestelmä. Sylki tappaa ja huuhtoo mikrobeja pois. Sylki on kuin talonmies, se siivoaa ja pitää järjestystä suussa.

Proteesien hoito on puutteellista

Hammaslääkärit arvioivat, että vain joka kolmannen vanhuksen hammasproteesit ovat riittävän puhtaat. Hammasproteeseja pestään liian harvoin. Päivittäinen proteesin pesu tuntuu unohtuvan.

– Vanhuksilla on monenlaisia ongelmia. Hammaslääkärit neuvovat miten ne hoidetaan oikein, mutta neuvot tahtovat unohtua. Vanhuksilla on muisti- ja näköongelmia. Proteesit eivät näytä likaisilta. Heillä on myös motorisia ongelmia: pieni harjausliikekin voi olla hyvin työlästä. Ja puristusvoimakin on heikentynyt.

Hammasproteesien käyttäjillä on eniten mikrobeja suussaan. Proteesien pinnalla sekä niiden alla voi elää hyvin monimuotoinen sieni- ja bakteerikasvusto.

– Suusta on pystytty viljelemään jopa 400 erilaista bakteeria ja sientä. Proteesin alla on hapeton tila. Siellä kehittyy anaerobisia bakteereja. Ne on aina ikävämpiä kuin suussa muuten olevat mikrobit, jotka tulevat toimeen hapen kanssa.

Suutulehdus eli proteesistomatiitti

Huono proteesien pesu ja heikko syljen eritys on huono yhtälö. Niinpä hammaslääkärit arvioivat, että joka kolmannella vanhuksella on suutulehdus proteesien alla. Bakteereilla on hyvät oltavat proteesien alla suojassa syljeltä ja suun liikkeiltä. Yleensä hapettomissa oloissa viihtyvät mikrobit ovat hankalampia.

– Proteesien pinnalta on viljelty kaikenlaisia muun muassa keuhkokuumetta aiheuttavia bakteereja. Mikä tahansa bakteeri voi olla vaarallinen, jos se pääsee verenkiertoon. Jos bakteeri pääsee haavan kautta verenkiertoon, niin se voi aiheuttaa tulehduksia keuhkoissa ja sydämessä.

Proteesistomatiitti on usein kivuton eli potilas ei tunne oireita. Näin suutulehdus voi melko salakavalasti aiheuttaa myös hengenvaarallisia sairauksia.

Anja Ainolan mukaan laitoshoidossa olevien vanhusten suutulehdukset ovat yleisempiä ja vakavampia. Varsinkin vuodepotilaiden yleiskunto voi olla hyvinkin heikko ja tämän vuoksi heidän suuterveyteensä tulee kiinnittää erityistä huomiota. Suutulehdukset voivat olla riski vuodepotilaille sekä syöpä- että elinsiirtopotilaille.

– Vuodepotilaina jopa nuoremmat voivat olla riskissä saada keuhkokuumeen, joka tulee hoitamattomasta suusta. Ajatellaanpa vaikka onnettomuuspotilaita, jotka ovat tajuttomina. En usko, että tapaturmapoliklinikoilla harjataan potilaan hampaita tai huuhdotaan hänen suuta. Se on riski. Nuoremmat yskivät näitä mikrobeja pois, mutta vanhuksilla tämä yskimisrefleksi on heikentynyt.

Vakavat terveysuhat

Suutulehdukset levittävät mikrobeja koko kehoon ja pahentavat useita sairauksia. Suutulehdukset saattavat pahentaa monia sairauksia kuten reumaa, suolistosairauksia, astmaa ja MS-tautia. Erilaiset tulehdukset haittaavat muun muassa diabeteksen hoitoa.

Vakavimmat sairaudet ovat keuhkokuume ja sydäntulehdus. Huono suuhygienia ja suutulehdus voivat lisätä myös sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

– Jos näitä mikrobeja pääsee haavan kautta verenkiertoon, niin ne voivat aiheuttaa sydäntulehduksen ja myös erilaisia tulehduksia nivelissä ja luissa.

Huonosti pestyt hammasproteesit voivat aiheuttaa hengenvaarallisen keuhkokuumeen.

– Proteeseja, jonka pinnalla on paljon plakkia niin niissä on paljon mikrobeja kun niitä ei ole puhdistettu. On yhä paksumpi kerros plakkia ja lopulta ne saattavat irrota suurina kimpaleina. Ne sitten niellään ruuansulatuskanavaan. Mutta pahempi komplikaatio on se, että niitä vedetään keuhkoihin. Hammasproteeseista irronnut plakki voi aiheuttaa keuhkokuumetta. Se on melkoinen keuhkokuumeriski.

Suutulehduksen hoito

Jos epäilee, että proteesien alla on tulehdus, niin kannattaa tarkistuttaa suu ja proteesit hammaslääkärillä. Hammaslääkäri määrää tarvittaessa sienilääkityksen. Suutulehdus vaati tehostettua proteesien pesua. Mutta sienilääkitystä yksinkertaisempi tapa on ottaa hammasproteesit pois suusta. Mutta kuinka kauan tulee olla ilman proteeseja? Tästä ei ole uusinta tutkimustietoa.

– Jokaisen pitäisi päivittäin pitää proteeseja pois parisen tuntia. Sylki huuhtoo mikrobeja ja parantaa proteesien alla olevaa limakalvoa. Syljelle pitää jättää aikaa, koska vanhuksilla on vähemmän sylkeä. Mutta suutulehduksen tehokkain keino on laittaa proteesit pois. Sitä ei ole tutkittu, että miten pitkän ajan niitä pitäisi pitää pois. Tai on yksi melko vanha julkaisu. Sen mukaan pahinkin suutulehdus paranee, kun proteesit ottaa pois pariksi viikoksi.

Päivittäinen pesu

Hammasproteesit tulee pestä 1–2 kertaa päivässä. Pesussa kannattaa käyttää proteesiharjaa ja astianpesuainetta. Hammastahna saattaa vahingoittaa proteesin pintaa.

Hammasproteesit tulee ottaa päivittäin pois suusta. Hammaslääkärit suosittelevat, että proteeseja tulee säilyttää kuivassa rasiassa. Näin mikrobit kuolevat. Ei siis enää proteeseja vesilasiin. Mutta hammasproteesien säilytysohjeet kannattaa varmistaa proteesit valmistaneelta erikoishammasteknikolta. Hän huomioi myös sen, että proteesit säilyttävät hyvin muotonsa.

Hyvin suussa istuvat hammasproteesit

Vanhat ja huokoisen kuluneet proteesit ovat oiva kasvupaikka mikrobeille ja sienille. Hammas-proteeseja kannattaa päivittäisen pesun lisäksi huoltaa säännöllisesti. Hammasproteesit kestävät käytössä noin kymmenen vuotta. Käyttöikää voi pidentää vuosittaisilla tarkastuksilla ja mahdollisilla korjauksilla. Usein proteesit on hyvä korjauttaa tai pohjata vuoden parin välein.

Hammasproteesien tulee istua hyvin suussa. Ne eivät saa lonksua suussa eivätkä ne saa kalvata suuta. Huonosti suussa istuvat hammasproteesit ovat terveysriski.

– Proteesit on tulehdusriski, mutta myös syöpäriski. Syöpä tulee mihin tahansa kudokseen, jossa on pitkäaikaista ärsytystä. Jos proteesi istuu huonosti ja kalvaa limakalvoa, niin vähitellen siinä voi alkaa kehittyä syöpä. Suusyövistä suuri osa tavataan proteesien reuna-alueilta.

Hammasproteesia käyttävän kannattaa tarkistuttaa suu ja proteesit hammaslääkärillä kerran vuodessa. Hammaslääkäri tarkistaa, että miten proteesit istuvat suussa ja onko mahdollisia tulehduksia.

Lähde: Ikäihmisten suun hoito (2003), Suomen Hammaslääkäriliiton Vanhustyöryhmä

Asiantuntija: ANJA AINAMO, geroprotetiikan ja geriatrisen hammashoidon emeritusprofessori

Toimittaja: SARI SOININEN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006