Akuutin Arkisto
27.12.2005
Uudet lääkekorvaukset voimaan
Uudet lääkekorvaukset tulevat voimaan vuoden 2006 alussa. Muutoksesta kärsivät lääkkeitä paljon tarvitsevat pitkäaikaissairaat.
Muutoksen vuoksi paljon lääkkeitä tarvitsevat joutuvat ensi vuonna maksamaan lääkkeistään enemmän. Vaikka Kela korvaakin osan lääkkeistä, voi muutos keventää kukkaroa tuntuvasti. Pahimmillaan lääkkeiden omavastuut voivat nousta useilla kymmenillä euroilla. Satunnaiset lääkkeenostajat sen sijaan hyötyvät uudistuksesta.
Oululaiset Aimo Tikkanen ja Ritva Laine sairastavat molemmat reumaa. Pariskunnalla on myös muun muassa verenpainetta. He käyttävät lääkkeitä paljon.
– Nivelreumaan käytän kolmenlaista lääkettä ja sitten on tulehduskipulääkettä, on osteoporoosilääkettä ja kalkkivalmistetta ja lisäksi on vielä uutena tullut verenpainelääkitys, kertoo esimerkiksi Ritva Laine.
Muutoksesta kärsivät eniten juuri Aimon ja Ritvan kaltaiset pitkäaikaissairaat, joilla lääkkeitä kuluu paljon.
– Satunnaisesti lääkkeitä tarvitsevat hyötyvät uudistuksesta jonkin verran ja paljon lääkkeitä käyttävät voivat joutua maksamaan lääkityksestään tämänvuotista korvaustasoa enemmän, kertoo Matti Moilanen Kastellin sivuapteekista Oulusta.
Maksukatto tulee vastaan
Esimerkiksi Aimo Tikkasen omavastuu tänä vuonna on yli 1200 euroa kolmen kuukauden lääkkeistä. Ensi vuonna Aimon omavastuuseen tulee 140 euron lisäys. Ritvan omavastuu kolmen kuukauden lääkkeistä on puolestaan tänä vuonna yli 1700 euroa. Muutoksen jälkeen lisäystä omavastuuseen tulee yli 200 euroa. Käytännössä Ritva ja Aimo eivät kuitenkaan köyhdy näin paljon, sillä heidän vuosittainen maksukattonsa paukkuu yli ja Kela korvaa heille osan lääkkeistä.
Maksukatto kuitenkin nousee ensi vuonna kymmenellä eurolla. Kattosumma on tänä vuonna 606, 95 euroa ja ensi vuonna 616,72 euroa. Lisäksi ensi vuonna maksukaton ylittäneet joutuvat pulittamaan jokaisesta ostokerrasta puolentoista euron lääkekohtaisen omavastuun. Lopputulos on, että esimerkiksi Ritvan ja Aimon lääkekulut nousevat ensi vuonna yhteensä useilla kymmenillä euroilla.
– Pienituloiset ja pitkäaikaissairaat tässä kärsivät. Ihmetyttää, että tämmöisiä maksuja keksitään, kummastelee Aimo Tikkanen.
Jos kuitenkin käytät lääkkeitä satunnaisesti ja omavastuusi jää alle noin 35 euron, saatat säästää ensi vuonna useitakin euroja. Lääkekulujen laskeminen on vaikeaa, sillä laskusoppaa sekoittaa vielä sekin, että lääkkeiden tukkuhintoja lasketaan ensi vuonna. Omat lääkekulut voi käydä lasketuttamassa lähimmässä apteekissa.
Vuodenvaihteen jälkeen lääkkeen hinnasta saa Kela-korvausta suoraan lääkkeelle määritellyn korvattavuusprosentin verran. Korvausluokkia on jatkossakin kolme. Korvattavien lääkkeiden korvausprosentteja muutetaan siten, että peruskorvaus on 42 prosenttia ja alempi erityiskorvaus 72 prosenttia. Ylempi erityiskorvaus pysyy 100 prosentissa.
Esimerkkejä lääkekorvausten muutoksista:
Esimerkki 1: tilapäislääkitys
- peruskorvattava antibiootti 7 euroa
- peruskorvattava kipulääke 8 euroa
Nyt omavastuu 12,50 euroa, Kela-korvaus 2,50 euroa.
Muutoksen jälkeen omavastuu 8,70 euroa, Kela-korvaus 6,30 euroa.
Esimerkki 2: lääkitys 3 kuukaudeksi
- kolesterolilääke (alempi erityiskorvaus)
- sydän- ja verenpainelääke (alempi erityiskorvaus)
- sydän- ja verenpainelääke (alempi erityiskorvaus)
- hinta yhteensä 160 euroa
Nyt omavastuu 43,75 euroa, Kela-korvaus 116,25 euroa.
Muutoksen jälkeen omavastuu 44,80 euroa, Kela-korvaus 115,20 euroa.
Esimerkki 3: lääkitys 3 kuukaudeksi
- samanhintainen (160 euroa) lääkitys kuin esimerkissä 2, mutta lääkkeet peruskorvattavia
Nyt omavastuu 85 euroa, Kela-korvaus 75 euroa.
Muutoksen jälkeen omavastuu 92,80 euroa, Kela-korvaus 67,20 euroa.
Esimerkki 4: lääkitys 3 kuukaudeksi
- tyypin 1 diabeetikon kaksi eri insuliinivalmistetta
- hinta yhteensä 260 euroa
Nyt omavastuu 5 euroa, Kela korvaa loput.
Muutoksen jälkeen omavastuu 6 euroa, Kela korvaa loput.
Diabeetikolla usein myös muuta lääkitystä, joka nostaa lääkekuluja.
Lähde: Apteekkariliitto.
Lisätietoja:
Sosiaali- ja terveysministeriö: http://www.stm.fi/Resource.phx/publishing/documents/5159/index.htx
Asiantuntija: MATTI MOILANEN, apteekkari, Oulu
Toimittaja: SUSANNA EKFORS