Akuutin Arkisto
27.12.2005
Ilotulitusten ilot ja vaarat
Uudenvuoden vastaanottoon liittyy paljon perinteitä, joista näkyvin lienee ilotulitus. Joulun ja uudenvuoden välissä ostetaan jopa pari miljoonaa räiskähtävää, sihisevää tai paukahtavaa ilotulitetta. Niistä moni voi aiheuttaa vaaratilanteen.
Sairaalahoitoon ilotulitteen aiheuttaman silmävamman takia joutuu vuosittain kolmisenkymmentä henkilöä. Suurin osa vammoista on lieviä, mutta vakaviakin tapauksia tulee vastaan joka vuosi.
– Vaikeimpia ovat vammat, joissa vieras esine on repinyt silmän halki. Sellaiset vammat on vaikea korjata kirurgisesti. Onneksi vammat ovat kuitenkin useimmiten lieviä ja niistä selvitään säikähdyksellä, kertoo ilotuliteonnettomuuksien ääripäistä silmäkirurgi Pekka Virtanen Oulun yliopistollisesta sairaalasta.
Turvaohjeita tulee noudattaa
Vammautuneista kaksi kolmasosaa on miehiä ja jopa puolet alle 16-vuotiaita, vaikka ilotulitteiden osto- ja käyttöikäraja on 18 vuotta. Ilotulitustuotteet ovat nykyisin varsin hyvälaatuisia ennakkotarkastusten, tiukentuneen laadunvalvonnan ja maahantuontirajoitusten takia. Onnettomuuksien syynä onkin enimmäkseen ilotulitustuotteiden holtiton ja turvaohjeiden vastainen käyttö. Jo yksinkertaisilla ohjeilla ilotulitteiden ampumisesta voi tehdä turvallisemman tapahtuman.
– Katsotaan se ampumapaikka hyvin tarkkaan, eli ammutaan aina poispäin ihmisistä. Tunnetaan se ilotulitustuote, että tiedetään odottaa mitä se tekee, jotkut ilotulitteet jäävät maahan pyörimään ja toiset nousevat taivaalle. Tarkistetaan myös se, että kun sytytetään ilotulitustuote, niin on mahdollisuus lähteä turvallisesti pois sieltä paikalta, ei jäädä aivan viereen katsomaan, kertaa turvallisuusohjeita ilotuliteasiantuntija Mika Kilpelänaho.
Suojalasit silmien suojaksi
Myös suojalasien ja sytytyspuikkojen käyttö on yleistynyt. Vielä muutama vuosi sitten vain harvat käyttivät suojalaseja, mutta nyt jo kolmannes ilotulitteiden ampujista suojaa silmänsä kunnollisilla suojalaseilla. Myös ilotulitusten katselijat ovat ryhtyneet käyttämään suojalaseja, sillä sivullisetkin ovat saaneet silmävammoja ilotulitteista. Halvimmillaan suojalaseja saa parilla eurolla ja niitä myyvät ainakin ilotulitekauppiaat, rautakaupat ja marketit. Silmälaseja ei sen sijaan kannata suojalaseina käyttää.
– Voisi ajatella että silmälasit toimisivat jonkinlaisena suojana, mutta siinä on kyllä se riski, että jos joku räjähdys tapahtuu, siinä vaistomaisesti kääntää päätä sivulle. Silloin se tulite menee silmälasien alle silmän kammioon, kiertää siellä ja tekee todella pahaa jälkeä, varoittelee Virtanen.
Turvatekniikan keskus on jo kymmenen vuoden ajan kampanjoinut turvallisen ilotulitekäyttäytymisen puolesta. Kampanjointi on toiminut hyvin, sillä ilotuliteonnettomuuksien määrä ei ole viime vuosina noussut, vaikka ilotulitteiden käyttömäärä onkin kasvanut vuosi vuodelta. Nyt onnettomuuksia halutaan vähentää entisestään tuontirajoituksilla, joita myös ilotulitteiden maahantuojat ovat olleet asettamassa.
– Me maahantuojat ja turvatekniikan keskus istuttiin samaan pöytään ja tehtiin yhteinen päätös siitä, ettei tuoda niin sanottuja massatuotteita, eli roomalaisia kynttilöitä ja miniraketteja, enää maahan. Tänä vuonna myydään vielä edelliseltä vuodelta jääneet tuotteet varastoista pois, mutta sen jälkeen niitä ei enää myydä. Kauhean paljon tuli vahinkoja juuri näillä tuotteilla, kertoo Kilpelänaho uusista tuontirajoituksista.
Valoa pimeyteen
Oikein käytettynä ilotulitteet ovat turvallisia tuotteita ja jokainen voi itse päättää haluaako juhlistaa uutta vuotta ilotulitteita ampumalla vai pelkästään niitä katselemalla.
– Kyllä minä olen tyytynyt siihen ilotulitteiden katsomiseen. Minusta se on kaunis näky pimeänä aikana, valoa tähän synkkään talveen. Mutta en minä itse asiassa ole koskaan ilotulitteita ampunut, en edes poikasena, kertoo silmäkirurgi Virtanen omasta päätöksestään.
Lisää ilotulitetietoutta löytyy Turvatekniikankeskuksen kampanjasivuilta osoitteesta: http://www.tukes.fi/ilotuliteturvallisuus/
Asiantuntijat:
PEKKA VIRTANEN, silmäkirurgi, Oulun yliopistollinen sairaala
MIKA KILPELÄNAHO, ilotuliteasiantuntija, Tulitemestarit Oy, Oulu
Toimittaja: TERO KYLLÖNEN