Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin Arkisto

29.3.2005

Aamiaisen nauttiminen pienentää sydäntautiriskiä?

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan aamiaiselle on positiivinen vaikutus terveyteen. Aamiaisen väliin jättäminen liittyi korkeampiin veren kolesterolitasoihin sekä suurempaan energiansaantiin.

Jos havainnot pitävät paikkansa, aamiaisen nauttiminen saattaa pienentää sydäntautiriskiä. Sama tutkijaryhmä totesi aikaisemmassa tutkimuksessaan, että säännöllisellä syömisellä on samansuuntaisia vaikutuksia.

– Molemmat tutkimukset on tehty hyvin pienellä tutkimusryhmällä ja naisilla. Kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä niistä ei voi tehdä. Myöhemmät tutkimukset sitten näyttävät, mikä on tieteellinen totuus. Käytännön kokemusten kanssa, nämä ovat aika yhdenmukaisia, toteaa ravitsemusterapeutti Eliina Aro Diabeteskeskuksesta Tampereelta.

– Aamupalan merkitys on siinä, että päivän energiamäärä tulee jaettua usealle aterialle, Aro täsmentää.

Ruoanmäärän hallinta helpottuu

Aamupala on päivän tärkein ateria, kuului ravinto-oppi muutamia vuosia sitten. Nyttemmin aamiaista ei ole painotettu niin voimakkaasti. Olisiko kuitenkin syytä korostaa aamiaisen merkitystä?

– Kiireisille ihmiselle se on tärkeä asia, koska jos lounas viivästyy, taikka jää syömättä, niin sitä tärkeämpi on syödä aamupala, Aro vakuuttaa.

– Jos aamupala jää väliin, niin sitten loppupäivän ruuan määrän hallinta saattaa olla hankalampaa. Tulee hillitön nälkä ja sitten tulee syötyäkin pian hillittömästi.

Kuitu ja vähärasvaisuus

Terveellinen aamupala sisältää täysjyväviljaa, maitotuotteen, kasviksia ja hedelmiä tai marjoja. Aamiaisen perusasioita ovat kuitu ja vähärasvaisuus. Eräässä suomalaistutkimuksessa todettiin että kun syömme vähärasvaisen aamupalan, silloin myös kokopäivän energiasaanti jää pienemmäksi. Myös aamiaisella kannattaa muistaa syödä kohtuudella.

– Lautasellinen puuroa, lasi rasvatonta maitoa ja marjoa riittää monille ihan sellaisenaan. Tai pari leivän palaa, vähän jotain kevyttä päälle, maitolasi taikka jukurtti, monille tämä on riittävästi. Mutta jos on kuluttaa enemmän niin sitten leipää voi syödä lisää. Kasvavat nuoret ja runsaasti liikkuvat tarvitsevat tuhdimman aamupalan, kertoo Aro.

– Aamupala voi olla varsin yksinkertainen. Kun se toistuu monilla samanlaisena päivästä toiseen, sen suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota.

Tutkimus:

Deleterious effects of omitting breakfast on insulin sensitivity and fasting lipid profiles in healthy lean women: http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/81/2/388

Asiantuntija: ELIINA ARO, ravitsemusterapeutti, Diabeteskeskus, Tampere

Toimittaja: HELENA COLLIN

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006