Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334

Health in Europe

2.5.2006 ja 3.4.2007

MAA ILMAN LAPSIA

Mitä on hienoinkin sivistys ilman lapsia? Mitä on kehittyneinkin yhteiskunta, jos siihen ei kuulu lapsia? Vain suuri vanhainkoti.

Akuutin dokumentissa pohditaan, onko Euroopalla tulevaisuutta ilman lapsia. Ei tietenkään ole, mutta kysymys on silti aiheellinen. Kaikkialla Euroopassa nimittäin syntyy yhä vähemmän lapsia. Perheiden lapsiluku on pienentynyt jo vuosia, ja koko ajan yleisempää näyttää olevan se, ettei lapsia hankita enää lainkaan. Lapset haittaavat liian paljon modernin eurooppalaisen elämää, ne kun hidastavat urakehitystä, rajoittavat harrastuksia ja sitovat vapauttaan rakastavan ihmisen liiaksi kotiympyröihin.

Äärimmäisyyksien tiellä näyttää olevan Saksa, jossa lapsettomuus on yhä useamman nuoren tietoinen valinta. Näin on valinnut myös yksi dokumentin päähenkilöistä, Ulrike. Toisaalta hän tietää senkin, että nuorena on helppo tehdä rajujakin valintoja, joita myöhemmin sitten katuu. Moni haluaisi lapsia sitten, kun se on jo liian myöhäistä.

Kiinnostavaa on, miksi ranskalaisnaiset saavat enemmän lapsia. Työelämän ja lastenhoidon yhdistäminen näyttää olevan naapurimaassa helpompaa. Vai onko ero sittenkin asenteissa? Pariisilaisella Genevièvellä on kaksi alle kolmivuotiasta, mutta hän tekee täyspäiväisesti töitä - ilman syyllisyyttä.

Entä miksi Italiassa taas moinen ei useinkaan käy päinsä? Perinteiset italialaismiehet eivät halua naisten luovan uraa lapsien kustannuksella. Hyvä niin, mutta jossakin mättää, sillä Italian syntyvyyslukemat ovat Euroopan alhaisimpia. Perinteet ovat kunniassa myös Irlannissa, mutta siellä tilanne on päin vastainen - lapsia syntyy eniten koko maanosassa.

Pohjoismaat voivat toimia esimerkkinä uusista tavoista yhdistää työelämä ja lapset.
Lastenhoito on usein kunnallisesti järjestettyä ja ovat vanhempainlomat pitkähköjä verrattuna moniin muihin maihin. Isät ovat entistä innokkaammin mukana lastenhoidossa, ja jäävät kotiin äidin lähtiessä töihin. Hienoa kehitystä, mutta mitä pitäisi ajatella siitä, että Suomessa tämä ei näytä toimivan, sillä lapsiluku laskee edelleen? Mitä hyötyä tällaisista järjestelyistä on?

Maa ilman lapsia vie matkalle ympäri Eurooppaa ja kohti mantereen tulevaisuuden kannalta elintärkeitä kysymyksiä. Valitako ura vai lapsi? Voiko niitä yhdistää, ja kenen ehdoilla? Mikä on miesten rooli lapsiystävällisemmän Euroopan luomisessa?

Ohjaaja: Angela Graas

Tuottaja: Silke Yeomans

Tuotanto: Saksa/ARD, BR

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006