Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

4.4.2006

Kylmäjäädytys - kivuton hoito sydämen rytmihäiriöihin

Helsingin yliopistollisessa sairaalassa aloitettiin viime joulukuussa kylmäjäädytyshoito, jolla sydämen rytmihäiriöt taltutetaan nopeasti ja turvallisesti. Menetelmää ei käytetä tällä hetkellä muualla Suomessa.

Meilahden sairaalan kardiologian klinikalla työskentelevän erikoislääkäri Markku Mäkijärven mukaan kylmäjäädytyksellä voidaan hoitaa periaatteessa mitä tahansa rytmihäiriöitä lisälyönneistä erilaisiin tykytysmuotoisiin rytmihäiriöihin.

- Tällä hetkellä sitä käytetään kuitenkin eniten lasten ja nuorten rytmihäiriöiden hoidossa ja aikuisilla sellaisissa rytmihäiriöpaikoissa, jotka ovat vaarallisia, esimerkiksi jos rytmihäiriöpesäke sijaitsee lähellä ihmisen omaa sydänhermoa.

Koeviilennys lisää turvallisuutta

Menetelmä perustuu nimensä mukaisesti jäädyttämiseen. Siinä sydämen rytmihäiriöitä aiheuttavalle alueelle viedään nivustaipeesta verisuonta pitkin katetri, jonka kautta johdetaan kylmää nestetyppeä tarkasti haluttuun kohtaan. Typpi höyrystyy ja jäädyttää rytmihäiriöpesäkkeen 70 pakkasasteeseen, mikä saa aikaan pysyvän kuolion eikä alue aiheuta enää häiriöitä.

Hoidon merkittävä etu on, että ennen lopullista jäädyttämistä voidaan tehdä koeviilennys, josta kudosalue kykenee tarvittaessa palautumaan. Siinä kylmäjäädytyskatetrin kärki viilennetään noin -30 asteeseen sen jälkeen, kun rytmihäiriöpesäke on paikannettu. Tämä riittää keskeyttämään häiriön.

- Jos rytmihäiriö pysähtyy, tiedetään, että paikka on oikea, jolloin jäädytystä voidaan jatkaa aina -70 asteeseen. Jos paikka on väärä, haetaan uusi paikka ja tehdään taas koeviilennys. Näin hoito menee juuri oikeaan kohteeseen, Mäkijärvi kertoo.

Toipuminen nopeaa

Kylmäjäädytyshoito on vaihtoehto radiotaajuushoidolle, jossa rytmihäiriöitä aiheuttava alue tuhotaan kuumentamalla. Tätä menetelmää käytetään yleisesti ympäri maailmaa, mutta siihen verrattuna kylmäjäädytyksessä on useita etuja.

- Menetelmä on täysin kivuton. Sen aikaansaama jäädytysarpi on hyvin tarkkarajainen ja pienempi kuin radiotaajuushoidossa ja sen lisäksi hyytymiskomplikaatioiden määrä on vähäisempi.

Aikuispotilaille hoito tehdään paikallispuudutuksessa, mutta lapset nukutetaan. Toimenpide kestää 1-3 tuntia ja potilas pääsee kotiin yleensä jo hoitopäivän iltana tai viimeistään seuraavana aamuna. Haavat parantuvat noin viikon kahden kuluttua, minkä jälkeen elämä palautuu tavallisiin uomiin ja liikuntaharrastuksetkin ovat mahdollisia.

Lupaavia tuloksia

- Potilaista paranee ensimmäisen toimenpiteen jälkeen pysyvästi jopa 90 prosenttia. Joillekin potilaille hoito joudutaan uusimaan, jotta saadaan aikaan pysyvä hoitovaikutus, mutta tulokset ovat ihan hyviä.

Muualla maailmassa, etenkin Yhdysvalloissa, mutta myös Englannissa ja Ruotsissa, kylmäjäädytyksellä on hoidettu rytmihäiriöitä jo muutaman vuoden ajan. Kuinka laajasti meillä Suomessa on tarkoitus siirtyä tähän hoitomenetelmään?

- Lasten ja nuorten rytmihäiriöiden hoidossa aika laajastikin. Aikuisten kohdalla keskitymme suuren riskin tapauksiin ainakin näin alkuun. Mikäli kokemukset ovat yhtä hyvät kuin maailmalla, niin varmaan yhä suurempi osa potilaista hoidetaan tällä tavalla, Mäkijärvi vakuuttaa.

Asiantuntija: MARKKU MÄKIJÄRVI, kardiologi, kardiologian klinikka, Helsingin yliopistollinen sairaala.

Toimittaja: KIRSI SCHALI

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006