Akuutin arkisto
5.12.2006
Rintamaveteraanien kuntoutusrahoja jää käyttämättä
Kunnat saavat valtionkonttorilta joka vuosi määrärahan rintamaveteraanien kuntoutukseen. Joka vuosi kunnat myös palauttavat rahaa takaisin valtiolle käyttämättömänä.
85-vuotias Kaarlo Leiviskä on tullut Pyhännältä kuntokeskukseen Rokualle. Kuntoutuksen aikana sosiaalityöntekijä selvittää, kuinka hyvin Leiviskä pärjää vielä kotona. Lisäksi kunto-ohjelmaa on joka päivälle.
– Täällähän on kaikenlaista ohjelmaa: lihaskuntoutusta, venyttelyä ja semmoista, Leiviskä kuvailee.
Kuntoutusta voi saada rintamaveteraani, jolle on myönnetty rintamasotilas- tai rintamatunnus. Kuntoutusta saavat myös naiset, joille on myönnetty rintamapalvelustunnus. Kuntoutukseen pääsee oman terveyskeskuksen kautta.
– Veteraanista tehdään kuntoutussuunnitelma, siellä omalla terveysasemalla on sitten kerran kuussa palaveri, jossa kerätään lähetteitä. Siinä on yleisvastuulääkäri joka vastaa veteraaneista, mutta oma lääkäri tekee kuntoutussuunnitelman, kertoo vs. kuntoutussihteeri Leena Laakko Oulun kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta.
40 miljoonan euron potti
Kukin kunta saa valtionkonttorilta veteraanikuntoutusrahaa veteraanien lukumäärän perusteella. Tänä vuonna potti on yhteensä reilut 40 miljoonaa euroa. Joka vuosi kunnat kuitenkin myös palauttavat rahaa takaisin käyttämättömänä. Palautukset johtuvat pääosin puutteellisesta tiedonkulusta tai veteraanien huonosta kunnosta.
– Toimintakyky on niin huono, liikkumiskyky on niin huono, on sairaalahoidossa tai jostakin syystä tietoa ei ole, ei ole hoksattu lukea mistään tai tieto ei saavuta, Laakko luettelee.
Yhden kunnan palautus vaihtelee yleensä muutamasta eurosta muutamaan sataseen. Rahaa jää käyttämättä esimerkiksi, jos veteraani ei huonon kuntonsa vuoksi yllättäen voikaan osallistua. Jos perumisesta ei kuulu ilmoitusta, varasijalla olevaa ei saada mukaan.
Suhteellisen suuria palautussummat ovat Etelä-Suomessa rannikkoseudun kaksikielisissä pikkukunnissa. Yli 50 000 euron palautuksen tekivät viime vuonna esimerkiksi Porvoo ja Tammisaari. Isoista kaupungeista Oulu palautti reilut 120 000. Helsinki kuitenkin käytti kaikki rahansa, palautuksia ei tullut yhtään.
Veteraanit patistavat kuntia
Veteraanit löytävät palautuksiin syitä myös kunnista. Veteraanien mielestä kunnan työntekijöiden pitäisi olla aktiivisempia.
– Itse pitää urkkia sieltä, että onko myönnetty rahoja kuntoutukseen, Kaarlo Leiviskä sanoo.
Erityistä sinnikkyyttä tarvitsee varasijalle jäänyt veteraani.
– Minä odotin, että pääseekö sitä kun varamieheksi on jäänyt. Meillä oli jo yksi veteraani pantu maan poveen ja hänellekin oli myönnetty kuntoutus. Minä ajattelin, että ei kai hän enää tarvitse sitä kuntoutusta. Vihdoin viimein kun minä useamman kerran soitin, ne alkoivat touhuamaan niitä, Leiviskä kertoo.
Valtiolle takaisin tulleet rahat palautetaan kunnille vielä uudestaan. Kaikkiaan Suomessa rintamaveteraanikuntoutusta haki viime vuonna keskimäärin vajaa puolet kuntoutukseen oikeutetuista. Heistä valtaosa pääsi kuntoutukseen.
Rokualla veteraanit ovat nauttineet kuntoutuksesta täysin palkein. Ruumiinkulttuurin lisäksi myös mieli on virkistynyt uusista ystävistä.
– Ja uni! Siinä ei ole ollut vaikeuksia minulla. Minä yhtenäkin päivänä sanoin, että minä olen nukkunut 70 kilometriä tunnissa, nauraa sodankyläläinen Kyllikki Sunqvist.
Toimittaja SUSANNA EKFORS