Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

5.12.2006

Lastensuojelulaki uudistuu

Lastensuojelulakiin on kaivattu jo kauan uudistuksia. Uutta lakia sorvataankin parhaillaan.

Uudella lailla halutaan parantaa lasten ja vanhempien oikeusturvaa. Nykykäytännöt ovat usein sekavia, pitkiä ja hankalia.

Elina Polvi vierailee lapsuuden maisemissaan Muhoksella tiheään.

– Muhos on synnyinkotikunta ja muutenkin tämä on tuntunut kotipaikkakunnalta, koska suurin osa lähisukulaisistani asuu täällä; Polvi kertoo.

Elinan lapsuuteen liittyy myös joitakin vähemmän mukavia muistoja. Kun Elina oli pieni, hänet huostaanotettiin.

– Eli ensin olin lastenkodissa useampaan kertaan ja pääsin aina takaisin kotiin. Sitten jossain vaiheessa jäin lastenkotiin vähän pidemmäksi aikaa, olin siellä vuoden, pari, ja sitten siitä jatkoin matkaa sijaisperheeseen.

Yli 15 000 suomalaislasta sijoitettuna kodin ulkopuolelle

– Täytyy sanoa, että monenlaisia ongelmia on perheissä tänä päivänä. Aika tyypillistä on, ettei ole yhtä ja ainoaa ongelmaa, vaan on moniongelmaisia perheitä. On työttömyyttä, päihdeongelmia, parisuhdeongelmia ja perheväkivaltaa, kuvailee aluejohtaja Anne Karppinen Pelastakaa Lapset ry:stä Oulusta.

Uudella lailla halutaan parantaa vanhempien ja lasten oikeusturvaa. Tällä hetkellä tahdonvastaisissa huostaanototoissa päätöksen huostaanotosta tekee sosiaalilautakunta. Tulevaisuudessa tahdonvastaisen huostaanoton päätöksenteko siirtyisi hallinto-oikeuteen.

– Sitä on odotettu pitkään. Sillä tavalla saataisiin asiantuntemusta ja puolueettomuutta lisää, Karppinen kertoo.

Sellaisissa huostaanotoissa, joita perhe ei vastusta, olisi päätöksenteko tulevaisuudessa kaksiportainen. Se tarkoittaa, että huostaanoton valmistelu ja päätöksenteko erotettaisiin toisistaan. Käytännössä siis tulevaisuudessa sosiaalityöntekijä valmistelisi huostaanoton ja johtava viranhaltija tekisi varsinaisen päätöksen.

Alueelliset erot suuret

– Isojen kaupunkien ympärillä on enemmän palveluja ja henkilökuntaa, mutta pienillä paikkakunnilla esimerkiksi sosiaalityöntekijät ovat tosi yksin ja tukipalvelut ovat kaukana, Karppinen kuvailee

Lakiuudistus painottaa ehkäisevää työtä ja avohuoltoa. Lakiin suunnitellaan määräaikaan sidottua lastensuojelutarpeen selvitystä. Se tarkoittaa, että muissakin kuin kiireellisissä tapauksissa lapsen tilanne pitäisi selvittää kolmen kuukauden kuluessa ilmoituksesta. Tämä puolestaan tarkoittaa, että lastensuojelun työntekijöitä tarvitaan lisää. Lakiuudistuksen kustannusvaikutuksiin onkin lisätty 155 uuden työntekijän potti.

– Se on hieman huolestuttaa, että miten turvataan kunnille, että tämä onnistuu, Karppinen pohtii.

Lisävoimat ovat tarpeen ennen muuta lasten vuoksi. Huostaanoton kokenut - jos joku - tietää, kuinka tärkeää ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat.

– Lastenkodissa kun olin, niin tietenkin oli paljon semmoista vihaa, kun olisin halunnut mennä kotiin ja olisin halunnut mennä äidin luo ja olla omien kavereiden kanssa. Mutta en muista, että olisin ollut hirveän surullinen. Siellä lastenkodissa oli muita lapsia ja paljon toimintaa, tykkäsin kovasti olla siellä. Ei ole jäänyt mieleen mitään semmoista, mikä katkeroittaisi myöhemmin, Elina Polvi sanoo.

Uuden lastensuojelulain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2008 alussa. Silloin medianomiksi opiskellut Elina on jo työelämässä.

Toimittaja SUSANNA EKFORS

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006