Akuutin arkisto
7.2.2006
Aivoverenvuotoon ensimmäinen hoitokeino
Aivoverenkierron häiriö iskee melkein neljäänkymmeneen suomalaiseen joka päivä. Se on maamme kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Aivoverenkierron häiriön aiheuttaa yleensä joko aivovaltimotukos tai aivoverenvuoto.
Kahdesta pahasta ilkeämpi maine on aivoverenvuodolla, eikä suotta: kymmenestä sairastuneesta vain kaksi selviää. Tähän mennessä aivoverenvuotoa ei ole juurikaan voitu hoitaa.
Tappava tauti
- Tämä on hyvin dramaattinen tauti. Voidaan sanoa että neljäkymmentä prosenttia potilaista kuolee ensimmäisen kuukauden aikana, kaksikymmentä prosenttia ensimmäisen kahden päivän aikana, kertoo neurologian klinikan ylilääkäri Matti Hillbom Oulun yliopistollisesta sairaalasta.
- Ja neljäkymmentä prosenttia niistä, jotka ovat selvinneet ensimmäisen kuukauden hengissä, jää pysyvästi halvautuneeksi. Korkeintaan kaksikymmentä prosenttia kaikista sairastuneista toipuu täysin työkykyisiksi ja itsestään huolehtiviksi.
Erityisessä vaarassa ovat ne kymmenet tuhannet suomalaiset, jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä: riski sairastua on jopa kymmenkertainen, ja kuolleisuusprosentti kuusikymmentä. Myös korkea verenpaine ja liika juopottelu nostavat riskiä.
Paitsi yleinen, tauti on myös varsin hankala hoidettava. Tähän asti lääketiede on itse asiassa ollut aika neuvoton aivoverenvuodon kanssa. Pieni osa potilaista on voitu leikata, mutta suurimman osan kohdalla on voitu vain toivoa parasta. Nyt ensimmäinen hoitokeino on olemassa.
Verenvuoto hyydytetään
Hillbomin mukaan kyseessä on oikeastaan aika yksinkertainen asia: verenvuoto aivoihin on saatava loppumaan.
- Kun verenvuoto alkaa, niin yleensä se ei aivan heti alkaessaan ole kovin suuri. Ja me tiedämme monista tutkimuksista, että ensimmäisen vuorokauden aikana tämä vuoto saattaa voimakkaasti kasvaa osalla potilaita ja vasta kun se on riittävän suuri niin se tappaa. Näin ollen on aivan järkevää pyrkiä vaikuttamaan siihen että verenvuoto ei kasva suureksi. Ja tähän me pyrimme nyt iskemään uusilla hoitomenetelmillä. Nämä uudet lääkkeet, joita ollaan nyt kokeilemassa, vaikuttavat veren hyytymiseen ja tyrehdyttävät tämän vuodon ja tällä tulee olemaan ratkaiseva merkitys potilaan ennusteelle.
Jo nyt käytössä on protrombiinikonsentraatti, joka tutkimuksissa on vähentänyt kuolleisuutta jopa puolella. Vielä kovempia tehoja odotetaan hyytymistekijä seitsemän -nimiseltä valmisteelta, jota tutkitaan parhaillaan. Käytännössä molemmat tekevät saman asian. Suoneen annettu lääke hyydyttää verenvuodon ja estää vaurion etenemisen.
Hoitokeino on myös helppokäyttöinen, joten se tullee leviämään nopeasti ja laajalle. Näin siitäkin huolimatta että äkkiseltään se voi kuulostaa kalliilta touhulta.
- Nämä lääkkeet joita käytettäisiin ovat melko kalliita. Protrombiinivalmiste, jota annetaan painon mukaan, maksaisi noin viisisataa, tuhat euroa, ja jos menemme käyttämään hyytymistekijä seitsemää, niin hinta voi nousta jopa viiteen tuhanteen euroon. Mutta jos ajattelemme että tuloksena on pysyvän laitoshoidon sijasta henkilö, joka kykenee palaamaan työhönsä, niin kyllähän tämä hinta on aika vähäinen, Hillbom muistuttaa.
Uusista lupaavista hoidoista huolimatta ratkaisevaa on edelleen nopeus. Uudet menetelmät tehoavat parhaiten, jos hoitoon pääsee ajoissa. Jos hoitoon pääsy taas viivästyy, ei hyydytyshoidostakaan ole enää apua.
Asiantuntija: MATTI HILLBOM, professori, ylilääkäri, neurologian klinikka, Oulun yliopistollinen sairaala
Toimittaja: MIKKO PENTTILÄ