Akuutin arkisto
7.2.2006
Maitohappobakteerista ihmelääke?
Tutkimukset osoittavat maitohappobakteerien hyödylliset vaikutukset lasten ja aikuisten suolisto-ongelmissa. Apua bakteereista etsitään myös stressiin ja syövän hoitoon. Mutta voiko maitohappobakteereita popsia vaivaan kuin vaivaan?
Puolitoistavuotias Linda on juuri toipunut ripulista. Äidillä on tapana antaa Lindalle maitohappobakteerivalmistetta aina jos Lindan maha temppuilee.
- Kun Lindalla on ollut vatsatautia, maitohappobakteeri on palauttanut vatsan tasapainon. Ripulikin on loppunut ja se on ollut iso apu, kertoo Lindan äiti Liina Putkonen.
Probiootti on valmiste, joka sisältää eläviä mikrobeja. Maitohappobakteereja sisältävien probiottien on tutkittu edistävän terveyttä. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että maitohappobakteerit tehoavat juuri lasten ripulitautiin. Maitohappobakteeri saattaa myös vähentää vauvan koliikkioireita. Eri puolilla maailmaa tehdyissä tutkimuksissa maitohappobakteerien on todettu hillitsevän myös lasten atopiaa ja estävän esimerkiksi korvatulehduksia. Maitohappobakteerit kehittävät vauvan puolustusjärjestelmää.
- Sen pitäisi mennä itse asiassa niin, että jo ennen kuin vauva syntyy, äidille annetaan probiootteja emättimeen. Kun vauva sitten syntyy ja vapautuu kalvoista, hän saa heti bakteereja pintaansa. Nieltäessä ne menevät myös vauvan suolistoon. Maitohappobakteerien käyttö edistäisi vauvojen terveyttä ja vähentäisi ikävien infektioiden riskiä, kertoo professori Per Saris Helsingin yliopistosta.
Paljon terveysvaikutuksia
Maitohappobakteerit ovat suosittuja tutkimuskohteita erityisesti Suomessa ja muissa pohjoismaissa. Täällä tiedetään, että nämä terveydelle edulliset bakteerit tehoavat aikuistenkin suolisto-ongelmiin ja esimerkiksi naisten gynegologisiin vaivoihin. Maitohappobakteerista etsitään apua myös stressiin ja mielialaan ja sen mahdollisuuksia syövän torjunnassakin tutkitaan.
Terveysvaikutusten lista onkin jo niin pitkä, että bakteeri alkaa tuntua ihmelääkkeeltä. Sitä ei kuitenkaan kannata popsia vaivaan kuin vaivaan, sillä sen vaikutukset ovat yksilöllisiä. Se mikä tepsii yhdellä, ei välttämättä toimikaan toisella.
- Maitohappobakteeria kannattaa toki kokeilla. Jos vaikutusta ei tunnu terveyteen olevan, on tietysti turha maksaa itseään kipeäksi, Per Saris huomauttaa.
Suomalaisten vireä maitohappobakteeritutkimus johtuu osaksi siitä, että täällä elintarviketeollisuus on ryhtynyt voimakkaasti etsimään terveysvaikutteisia maitohappobakteerituotteita. Mutta voiko teollisuuden sponsoroimiin tutkimuksiin luottaa?
- Minun mielestäni voi luottaa. Tutkimusryhmiä on useita ja ne saavat rahoituksesta eri lähteistä. Yhden tutkimuksen tulokseen ei kuitenkaan pidä koskaan luottaa. Pitkän aikavälin ja useiden eri maiden tutkimustuloksilla saa hyvän ja luotettavan kokonaiskuvan. Maitohappobakteereilla saattaa olla myös haittavaikutuksia, sillä ne voivat joskus aiheuttaa infektioita. Jos oma immuunipuolustus on äärimmäisen heikoilla, esimerkiksi siirrännäisen vuoksi ja syö lääkkeitä, ja varsinkin jos on vielä vatsahaava, maitohappobakteerien ylenmääräinen syönti voi aiheuttaa jonkintasoisia ongelmia, Saris kertoo.
Uusia käyttötarkoituksia etsitään
Maitohappobakteerilisä on tullut nykyaikana tarpeeseen, sillä ruuassamme ei ole enää luonnostaan niin paljon maitohappobakteereja kuin ennen. Nykyajan jääkaapeissa mikrobit eivät pääse rehottamaan. Ennen vanhaan ruokaa hapatettiin ja sitä säilytettiin lämpimässä.
Tutkijat etsivät nyt kuumeisesti maitohappobakteereille uusia käyttötarkoituksia. Euroopassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa maitohappobakteereja on ryhdytty muokkaamaan ja yhdistelemään uusien ominaisuuksien toivossa.
- Esimerkiksi me olemme tekemässä bakteereita, jotka tarttuvat syöpäsoluun ja tappavat ne. Näin suolistosyöpää ei enää olisi, koska auttavat bakteerit tuhoaisivat syöpäsolut sitä mukaa kun ne syntyvät, Saris visioi.
Asiantuntija: PER SARIS, professori, Helsingin yliopisto
Toimittaja: SUSANNA EKFORS