Akuutin arkisto
7.3.2006
Psoriasis ei ole vain kosmeettinen haitta
Psoriasis on parantumaton tulehduksellinen iho- ja nivelsairaus, joka tunnetaan huonosti sen yleisyyteen nähden. Suomessa sitä sairastaa arviolta 150 000 ihmistä. Useimmat psoriaatikot vaikenevat sairaudestaan ja haluavat peittää sen näkyvät oireet.
Tietämättömyyden vuoksi sitä saatetaan jopa vähätellä ja pitää pelkästään kosmeettisena haittana. Oulun yliopiston iho- ja sukupuolitautien klinikan professori Aarne Oikarinen oikaisee virheellisiä käsityksiä:
- Ihotauteja pidetään yleensä kosmeettisina tauteina. Ajatellaan, että ne ovat pintavika. Psoriasiksesta voidaan kuitenkin sanoa syvällä rintaäänellä, että kyseessä on vakava sairaus, joka voidaan rinnastaa sydänsairauksiin, keuhkosairauksiin, reumaan ja diabetekseen. Näin on erityisesti vaikean ja keskivaikean psoriasiksen kohdalla.
Oireiden syynä aktiiviset tulehdussolut
Psoriasis jaetaan lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan asteeseen. Iholla se voi esiintyä pieninä läiskinä eli pisarapsoriasiksena tai suurina läiskinä eli läiskäpsoriasiksena, jolloin läiskät ovat yleensä polvissa, kyynärpäissä, pakaroissa ja hiuspohjassa. Tautiin voi liittyä myös kynsimuutoksia. Noin 10-30 %:lla psoriaatikoista on lisäksi niveloireita, jotka ilmenevät jäykkyytenä, kipuna ja turvotuksena.
Sairaudelle on ominaista oireiden vaihtelevuus, minkä vuoksi psoriaatikko joutuu varautumaan taudin pahenemiseen silloinkin, kun oireet ovat lieviä tai lähes olemattomia. Pahimmassa tapauksessa se rajoittaa liikuntakykyä ja invalidisoi pysyvästi.
- Tällä hetkellä ajatellaan että psoriasis on immunologinen sairaus eli tulehdussolut ovat liian aktiivisia, niitä on liian paljon ja ne tuottavat välittäjäaineita, jotka kiihdyttävät solujen kasvua, Oikarinen sanoo.
Oululaisen Hanna Krintilän psoriasis puhkesi kymmenen vuotta sitten angiinan jälkeen. Sairaus ei tullut aivan yllätyksenä, sillä sitä esiintyy hänen suvussaan sekä isän että äidin puolella.
- Sairastuin 15-16-vuotiaana. Tuli ihottumaa ja läiskiä kyynärvarsiin ja sääriin. Tietenkin läiskät hävettivät, että ei kehdannut ainakaan T-paidassa näyttäytyä. Sitten oli tympeää, kun joutui rasvaamaan usein.
Psoriasikseen liittyy vahva perinnöllinen alttius, mutta yleensä puhkeamiseen tarvitaan myös ulkoisia tekijöitä. Niitä voivat olla erilaiset tulehdukset, ihon palaminen auringossa tai muunlainen vaurioituminen sekä stressi. Myös runsas alkoholinkäyttö ja tupakointi lisäävät sairastumisriskiä.
Perinteiset hoidot aikaavieviä ja tehottomia
Lievä ja yleensä myös keskivaikea psoriasis pysyy varsin hyvin kurissa paikallishoidolla, jossa käytetään erilaisia voiteita, liuoksia ja valohoitoa. Laaja-alaiseen ja vaikeaan psoriaasikseen ne eivät kuitenkaan tehoa. Silloin hoitoon yhdistetään suun kautta otettavia systeemilääkkeitä. Niillä voidaan saada hyviä tuloksia, mutta niiden käyttö vaatii aina tarkkaa erikoislääkärin valvontaa ja laboratorioseurantaa.
Hanna Krintilälle psori aiheuttaa ihottuman lisäksi myös niveloireita. Hän rasvaa ihon säännöllisesti kaksi kertaa päivässä ja ottaa niveloireisiin kahta erilaista systeemilääkettä. Myös kipulääke on joskus tarpeen. Terveellinen ruokavalio ja säännölliset elämäntavat auttavat jaksamaan sairauden kanssa.
- Kun kaksi kertaa päivässä rasvaa, niin viehän se oman aikansa. Aluksi äiti auttoi minua siinä, jos en itse jaksanut. Psoriasis rajoittaa elämää sillä tavalla, että olen väsynyt. Vapaa-ajalla en jaksa tehdä kovin paljon ja baarireissut jätän aina väliin, en pysty niihin. Alkoholinkäytön olen lopettanut.
Monet psoriaatikot kokevat taudin hoitamisen perinteisillä menetelmillä työlääksi ja tehottomaksi. Tulosten saaminen vaatii säännöllisyyttä ja voi kestää kuukausia.
- Potilaat väsyvät siihen hoitamiseen. Se on päivittäistä rasvaamista puhumattakaan, jos joutuu käymään kaukaa esimerkiksi valohoidossa. Systeemilääkityksiin taas liittyy erilaisia sivuvaikutuksia, jotka voivat olla joillekin potilaille todella hankalia, Oikarinen kertoo.
Uusia tehokkaita hoitoja vain tarkoin erityisehdoin
Psoriasiksen hoitoon ovat tuoneet toivoa uudet biologiset lääkkeet, joita on Suomessakin markkinoilla neljä. Niistä yksi tehoaa iho-oireisiin ja kolme ihon lisäksi myös niveloireisiin.
- Näissä uusissa lääkkeissä on lähdetty siitä, kun tunnetaan tämän taudin perussyy jollain tavalla eli tämä immunologinen tapahtuma, niin siihen puututaan näillä lääkkeillä. Joko vähennetään tulehdussolujen ärhäkkyyttä tai näiden tulehdusta välittävien aineiden vaikuttavuutta, Oikarinen sanoo.
Biologisilla lääkkeillä on saatu joissain tapauksissa erittäin hyviä tuloksia. Siitä huolimatta niiden käyttö on yleistynyt Suomessa hitaasti. Yksi syy on hoitojen kalleus: potilasta kohden hinta voi nousta valmisteesta ja annoskoosta riippuen 10 000-40 000 euroon vuodessa. Oikarisen mukaan meillä on haluttu myös seurata, minkälaisia kokemuksia lääkkeistä saadaan muualla, jotta tiedetään esimerkiksi minkälaisia sivuvaikutuksia niihin liittyy.
- Mitä enemmän ihotautilääkärit tulevat tutuiksi näiden lääkkeiden kanssa, sitä enemmän niiden käyttö myös yleistyy. Nämähän eivät tule olemaan joka psoripotilaan lääkkeitä, vaan koskevat vain vaikeita psoripotilaita, joihin muut hoidot eivät ole tehonneet tai joille muista hoidoista on tullut niin merkittäviä haittoja, että niitä ei ole voitu toteuttaa.
Biologisille hoidoille myönnetään sairasvakuutuskorvaus vain tarkoin erityisehdoin. Toisaalta kaikki tehokkaiksi havaitut uudet lääkkeet eivät ole saaneet korvattavuutta lainkaan. Oikarisen mielestä ihotautipotilaiden kohtelussa olisi sekä viranomaisilla että lääkäreillä tarkistamisen varaa.
Ihotautipotilaiden asemassa parantamista
- Tälläkin hetkellä on odottamassa korvauspäätöstä valmiste, jossa on tehokas kortikosteroidi ja D-vitamiinijohdannainen, joka kerran päivässä annosteltuna on erittäin hyvä paikallishoitovalmiste, mutta koska sillä ei ole Kela-korvausta, niin potilaat eivät kustannussyistä raski ostaa sitä.
- Tässä pitäisi viranomaisten noudattaa samanlaisia kriteereitä kuin muidenkin potilaiden korvauspäätöksissä, Oikarinen painottaa.
Suomi on ainoa maa Euroopassa, missä tämän nopeavaikutteisen yhdistelmävoiteen korvattavuus on hylätty, vaikka se on meillä hinnaltaan Euroopan halvimpia. Läiskäpsoriaasin hoitoon kehitetyn valmisteen tiedetään lievittävän akuutin vaiheen iho-oireita jo viikossa lievää ja keskivaikeaa psoriasista sairastavilla.
Useiden tutkimusten mukaan psoriasis alentaa merkittävästi elämänlaatua ja toimintakykyä. Sen luonnetta vakavana sairautena lisää se, että taudin peittely voi tuoda mukanaan myös psykososiaalisia ongelmia.
- Vasta toteutettiin eurooppalainen psoritutkimus, jossa haastateltiin muistaakseni yli 7000 potilasta. Heistä melkein puolella oli depressio-oireita, jotka jollain tavalla liittyivät tähän tautiin. Siinä on monia tekijöitä, jotka rassaavat psyykettä. Voi olla häpeän tunnetta, mutta myös väsymistä näihin pitkäaikaisiin, hankaliin hoitoihin, Oikarinen sanoo.
Hanna Krintilää sairaus ei ole kuitenkaan lannistanut.
- Minä yleensä avoimesti kerron tästä psorista, jos joku kysyy. En ole jäänyt sen vuoksi kotiin.
Asiantuntija: AARNE OIKARINEN, professori, Oulun yliopiston iho- ja sukupuolitautien klinikka
Toimittaja: KIRSE SCHALI