Akuutti - Terveyttä, tietoa, tunteita

YLE

 

YLE A-Ö

teksti-tv s.374 tekstitys s.334 digiteksti-tv s.374 MHP-lisäpalvelu

Akuutin arkisto

7.11.2006

Ponnistusvirtsankarkailun korjausleikkaushoito kehittyy

Lirahtelu on yleistä

Virtsankarkailu on yleinen naisten elämänlaatua heikentävä ongelma, josta asianomainen ei mielellään puhu. 25–60 -vuotiaista naisista siitä kärsii noin joka viides. Vaiva on tavallisin 50–60 -vuotiailla synnyttäneillä naisilla, synnyttämätön nainen kärsii siitä harvemmin.

Viime vuosina ponnistusvirtsankarkailun eli ponnistusinkontinenssin leikkaushoidoissa on edistytty suurin harppauksin. Uusimpana tulokkaana on jo pitempää käytössä olleen TVT-leikkauksen (tension-free vaginal tape) rinnalle tullut entistä yksinkertaisempi TOT-leikkaus (transobturatoric tape). Tämä leikkaustekniikka on valtaamassa alaa TVT:ltä, sillä sen toivotaan entisestään vähentävän komplikaatioiden mahdollisuutta.

TVT- tai TOT-leikkaus – päiväkirurginen toimenpide

Niin kutsutulla mini-invasiivisella tekniikalla toteutettavat uudentyyppiset TVT- ja TOT-leikkaukset on tarkoitettu korjaamaan ponnistuskarkailua, eli sitä kun virtsa lirahtaa yskiessä, nauraessa, aivastaessa, ponnistaessa, juostessa, hyppiessä tai vaikkapa tanssiessa.

Ponnistusvirtsankarkailu on seurausta sidekudoksen, lihasten ja lantionpohjan kudosten heikentymisestä. Synnytysten yhteydessä tapahtuu ylivenyttymistä, ja kudokset heikkenevät myös iän myötä. Sen seurauksena virtsaputken pitokyky heikkenee ja ponnistettaessa virtsa pääsee karkaamaan.

TVT-leikkaus kehitettiin alun perin Ruotsissa 1990-luvun puolessa välissä, Suomessa ensimmäinen TVT-leikkaus tehtiin 1998. Uusi leikkaustekniikka korvasi aiemmin käytössä olleet pitkää sairaalahoitoa vaatineet leikkaukset. Hyvät tulokset johtivat leikkausten määrän nopeaan kasvuun. Vuodesta 1997 vuoteen 2001 inkontinenssileikkausten määrä Suomessa kaksinkertaistui, 1500:sta noin 3000:een yhdessä vuodessa.

Uudentyyppiset virtsankarkailuleikkaukset tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä yleensä paikallispuudutuksessa. Myös selkäydinpuudutus tai lyhyt nukutus ovat mahdollisia. Leikkaus kestää vain noin 15 minuuttia. Kotiin pääsee yleensä jo samana päivänä, kun on varmistettu että rakon tyhjentäminen onnistuu. Sairasloman pituus on tavallisesti 10 päivää.

Leikkaustekniikat kehittyvät

Perinteisessä TVT-leikkauksessa viedään verkkomainen polypropyleeninauha emättinen kautta häpyluun taakse virtsaputken keskiosan alle. Nauha tukee virtsaputkea ja siihen kiinnittyviä kudoksia estäen näin virtsankarkailun ponnistustilanteissa.

Koska Suomessa koulutus uuteen leikkaustekniikkaan on ollut systemaattista ja hyvin kontrolloitua, ei vakavia verisuoni- tai suolistokomplikaatioita ole juurikaan tapahtunut. Ulkomailla sen sijaan TVT-leikkaukseen on liittynyt silloin tällöin vakavia komplikaatioita. Siksi rinnalle on kehitetty transobturator eli TOT-leikkaustekniikat. Ensimmäinen TOT-leikkaus tehtiin Turusssa vuonna 2003.

Transobturator-leikkauksissa ei mennä häpyluun taakse vaan nauha viedään paikoilleen lantiossa olevien niin kutsuttujen obturator -aukkojen kautta. Näissä tekniikoissa neula kulkee lyhyemmän matkaa näkymättömissä, mikä pienentää riskiä vuotoihin ja muihin komplikaatioihin kuten suurten suonten ja suoliston vaurioihin.

– Koko tämä teoria, mihin tämä uudet leikkausmenetelmät perustuvat, on kyllä suurimpia edistysaskeleita gynekologisessa kirurgiassa, painottaa Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikan ylilääkäri Pentti Kiilholma, joka tekee leikkauksia käytännössä päivittäin.

Tulokset pysyvät

Suomessa on seurattu TVT-leikkauksessa käyneitä potilaita pitkäaikaistutkimuksen avulla jo seitsemän vuoden ajan. Tulokset ovat erinomaisia. Leikatuista naisista 80 prosenttia on täysin pidätyskykyisiä eli virtsa ei karkaa vielä seitsemän vuoden kuluttuakaan leikkauksesta.

Uudesta TOT-leikkauksesta ei ole vielä pitkäaikaistuloksia. Lyhytaikaisessa seurannassa tulokset ovat kuitenkin yhtä hyvät kuin alkuperäisellä TVT-leikkauksella, lisäksi komplikaatioriski on pienempi.

Aina ei suinkaan tarvitse leikata. Lievää ja keskivaikeaa ponnistusvirtsankarkailua hoidetaan ensisijaisesti lantionpohjan lihasten omatoimisella tai ohjatulla harjoituksella. Vasta jos konservatiivinen hoito ei tuota tulosta muutamassa kuukaudessa tai jos vaiva on alun alkujaan jo erityisen hankala, voidaan ponnistusvirtsankarkailu hoitaa leikkauksella. Vaivaan on nykyään saatavilla myös lääkehoitoa.

Asiantuntija: PENTTI KIILHOLMA, dosentti, osastonylilääkäri, TYKS, naistenklinikka

Toimittaja: LEA FROLOFF

Akuutti - TV2 PL 277 90101 OULU | YLE | Asiaohjelmat ©2006